Bistrița se află pe lista celor 20 de orașe din România în care vor fi introduse trenurile de mers cadențat, populare în țări ca Germania, Elveția sau Olanda, unde oamenii nu mai au nevoie să consulte orarul de fiecare dată pentru că știu exact când circulă trenul.
Este vorba de trenuri care circulă după un orar cadențat, adică după un program fix și repetitiv. Ele pot fi trenuri regionale, interregionale, sau chiar trenuri urbane (ca S-Bahn în Germania). Ceea ce le face “de mers cadențat” este modul în care sunt integrate în program, nu construcția lor. Exemplu: un tren regional care pleacă dintr-un oraș la fiecare oră la fix (09:00, 10:00, 11:00…) este un tren de mers cadențat. În multe țări (cum sunt Elveția, Germania, Olanda), toate trenurile — inclusiv cele rapide și cele locale — sunt organizate să funcționeze astfel, pentru a crea o rețea de transport foarte eficientă și ușor de folosit.
Orașele în care vor fi introduse astfel de trenuri sunt: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești, Sibiu, Bacău, Târgu Mureș, Baia Mare, Buzău, Botoșani, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Piatra Neamț, Bistrița, Târgu Jiu, Târgoviște, Focșani, Tulcea, Alba Iulia, Slatina, Vaslui, Reșița, Călărași, Giurgiu, Zalău, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Alexandria și Miercurea Ciuc.
Conform Autorității pentru Reformă Feroviară, în urma finalizării procesului de evaluare a ofertelor depuse, a fost desemnată câștigătoare licitației pentru serviciul „Îmbunătățirea mersului de tren prin introducerea trenurilor de mers cadențat în jurul orașelor mari din România”. Este vorba de asocierea TTL PLANNING SRL (România) – SYSTRA SA (Franța), care a obținut un contract de 18,98 milioane de lei (fără TVA), din care 13,55 milioane de lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR. Perioada de implementare este de 24 luni, timp în care vor fi elaborate documentațiille tehnico-economice necesare pentru adaptarea ofertei feroviare la cererea reală de mobilitate.
Primarul Gabriel Lazany a vorbit, imediat după preluarea mandatului, despre desființarea liniei ferate care traversează orașul, cu intenția de a transforma traseul acesteia într-un bulevard cu mai multe benzi sau într-o linie de tramvai. Această idee a fost discutată cu reprezentanții Regionalei CFR, care s-au arătat deschiși la preluarea tronsonului de către municipalitate.
Totuși, un obstacol major ar putea fi opoziția Armatei Române, având în vedere importanța strategică a căii ferate. Prin intermediul unei asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI) cu primăriile din Livezile, Prundu Bârgăului și Bistrița-Bârgăului, se dorește implementarea unui proiect care să includă fie o pistă de biciclete ce leagă Bistrița de Colibița, fie un tren turistic. În interiorul orașului, se propune amenajarea unui bulevard cu trei benzi pe sens, oferind o alternativă de circulație .
Proiectul a generat reacții diverse în rândul comunității. Unii cetățeni susțin ideea, considerând că transformarea căii ferate într-un bulevard ar putea fluidiza traficul și ar aduce beneficii orașului. Alții, însă, își exprimă îngrijorarea cu privire la pierderea unei infrastructuri feroviare importante, mai ales în contextul în care transportul feroviar este încurajat în multe țări europene pentru reducerea poluării și eficientizarea mobilității.
Ar fi interesant un sondaj pentru a afla care este, totuși raportul: doritori să se realizeze bulevardul în locul căii ferate / doritori să se păstreze calea ferată. Îmi permit un pronostic: 200/1.
Atuul principal al transportului feroviar trebuie să fie viteza. De exemplu o călătorie Bistrița-Cluj ar trebui să dureze sub o oră, ideal o jumătate de oră. Acolo unde nu poți implementa o anumită viteza, să fie desființat și înlocuit cu autobuze electrice.
Până la urmă electrificarea ne paște pe toți. La ce folos să ții în funcțiune o cale ferată pe care să se târască un singur tren de navetă, când în locul ei poți construi o șosea pe care să circule o mulțime de autobuze electrice, automobile electrice, moto/biciclete electrice.
Baaaa asa am vrea toti sa mergem pana la Cluj sub o ora … Bistrita sa fie ca un soi de cartier suburban la Cluj … dar asta e cand gargaragii astia numa vorbesc … infrastructura de sosea nimic … macar un drum express … infrastructura feroviara nimic … macar un tren ce merge direct peste 100 km / h … sau cateva statii principale … aham dar cine sa stie sa absoarba fonduri nerambursabile …
e cea mai bună soluție care înlocuiește aglomerația gicuțule,in 2 secunde ești la cluj-napoca
Eu imi exprim ingrijorarea ca din nou Bulevardul Republicii poate sa fie in pericol de a se desfinta marele scuar VERDE si sa dispara doua randuri de TEI pentru a se crea a treia banda tur-retur .Ar fi cea mai mare catastrofa VERDE din oras avand in vedere frumusetea unica a acestui bulevard cu patru randui de TEI seculari sanatosi de fapt si care sunt primul plaman VERDE al orasului in zona cea mai poluata.
Daca va trece prin cap asa ceva stimati edili, eu va somez din timp ca strangem semnaturi si ne opunem categoric.
Ți-am dat dislike, dar sunt de acord cu tine ca e mai strategic bulevardul republicii cu scuarul de pe mijloc și teii de pe margine decât calea ferată Bistrița Bârgău!
Bulevardul este o oază de sănătate și frumusețe pe când calea ferată (cu tot ce presupune ea – treceri la nivel, tren, vegetația stânga dreapta, necesitatea) este o groapă de gunoi dezolantă care arată incapacitatea și delăsarea celor care o administrează și este ca 90% neghină într-un sac de grâu! Sau mai bine zis utilitatea ei strategică este ca a bobului de grâu într-un sac de neghină!
Păi majoritatea trenurilor din România sunt electrice! E adevărat ca aduc mai mult a căruțe electrice… dar asta e alta poveste! Să faci peste 4 ore de la Bistrița la Cluj….
Trenul spre Bârgău nu e electric. Și poluează cât toată flota Transmixt-ului. Iar să electrifici și să reabilitezi linia costă cât o șosea nouă.
Mi se rupe sufletul când văd mici Halte/ clădire peron de gara dărăpănată! Nici câinii vagabonzi nu se mai adăpostesc acolo!

—-
Noh cam așa?
„Cel mai lung tren din Romania” pe YouTube
https://youtube.com/shorts/9r6dkitjDRo?si=5sx4amQ_QIIMLbcw
Eu zic ca s-ar putea incerca introducerea a 2-3 trenuri noi tip naveta si de cateva statii noi gen unirea, teraplast , mutarea altora gen cea de pe sucevei mai sus la mall , ruta completa bargau -saratel , intr-un cuvant optimizarea . Daca functioneaza se poate investii si moderniza calea ferata iar langa ar fi loc si 3-4 benzi de circulatie pentru masini
Eu zic ca la noi, pe Bargau mai ales, trenurile merg de mult cadentat!
Faceti o sura si o sa va convingeti!
Alte desene animate… Mereu prostii, absurdități, inutilități, toate din banii noștri. Lucruri făcute de țeapă pentru care nu răspunde nimeni desigur. Urmează 4 (!?!) pasaje cică subterane, trei începând de la Infoel către Filadelfia. Unul la Viișoara. Toate aceste prostii vor eșua, sunt eșuate din start. La fel ca si groapa inutilă din Decebal. Ce să mai zicem de ratatele ( din start) piste de biciclete pe care vezi dacă ai noroc doi trei amețiți, înecate in jeg de praf si mizerie acumulată. In trafic violență, călcări pe treceri de pietoni, telefon la volan este deja clasic, nesemnalizare,viteză, agresivitate, poliție invizibilă și orientată pe targeturi stupide: câte amenzi au dat, câte permise am luat în data de, la locul cutare. Lipsa majoră de direcție pentru o eventuală dezvoltare urbană. De fapt unii fac bani, prostia se plătește mereu. Distractiv și unii cetățeni caută vinovați pentru lenea și indolența lor, vezi doamna aia de pe Albert Berger care se plânge că i-au căzut trei țigle în curte. Ori în curte, ori pe stradă. Adevarul este că Bistrița, cel puțin in zonele centrale și adiacente, devine un sarcofag, sau circ al prostiei aplicate și plătite de noi în mare parte. Nu e un mers cadențat, e chiar un sprint către ceva de care se vor rușina și copiii noștri.
e bună ideea,asa am putea circula fără sa fim blocați în trafic si nu ar mai exista aglomerație,bravo


