Evenimentul de joi s-a desfăşurat la o săptămână după dezbaterea cu aceeaşi temă dar organizată pentru marele public, însă dat fiind numărul mare al participanţilor la dezbatere, se pare că tema a suscitat un interes crescut.
Strategia a fost prezentată de Ştefana Varvari – senior consultant la I.R.C.E.T.T. Cluj-Napoca.
S-a subliniat faptul că această strategie contribuie, printr-o serie de tematici şi abordări, la atingerea unora dintre obiectivele UE la care România s-a raliat.
„Tot ceea ce este inclus aici interesează dezvoltarea acestui oraş astfel încât să devină atractiv, dinamic, îmbinând perfect valorile moştenite şi cele pe care le transmitem urmaşilor. Este foarte important, însă, de a accepta şi promova în următoarele legislaturi succesiunea activităţilor până la finalitate. Aici, politicul nu are ce căuta, trebuie să ne axăm pe gospodărirea urbei, nu pe dezbateri politice. Un oraş atractiv aduce venituri din care se poate dezvolta mai departe. Mai trebuie rezolvată o rigoare în ceea ce priveşte construcţiile, stilul şi cromatica. Dar sper că, pas cu pas, putem face multe lucruri pentru ca Bistriţa să devină un oraş mai frumos, cu oameni mult mai încrezători şi veseli. Iar dacă vom adopta această strategie, în hotărârile consiliului local să fie menţionată cu capitolul şi subcapitolul potrivit”, a spus consilierul local Illyes Istvan.
La rândul său, viceprimarul Andrei Rusu a propus să se acorde o mai mare atenţie calificării forţei de muncă în meseriile cerute de piaţă şi încurajării agriculturii eco (agroturismul constituind un target implicit).
Ceilalţi vorbitori au făcut referiri la premisele creării unei zone de dezvoltare inter-comunitară, la centura ocolitoare şi parcări subterane, respectiv la înfiinţarea unor depozite pentru produse agricole, informează ziarul primăriei.
Referindu-se la avantajele pe care Bistriţa le deţine şi le poate valorifica urmând această strategie, primarul Ovidiu Teodor Creţu a precizat: „Nu am nici o reţinere în a concura cu Sibiul. Comparaţia este în favoarea Bistriţei. Cu administraţia de acum, Bistriţa chiar poate deveni cel mai modern burg din Transilvania”.
Sunt sigur ca distinsul nostru primar cunoaste bine orasule Besancon, Zielona Góra, Herzogenrath, dar in Hermannstadt nu cred ca a fost.