Actualitate

Bistrița s-a înfrățit cu orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova

După ce Consiliul Local Bistrița a oficializat înfrățirea cu orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova, acordul a fost semnat de cei doi primari, Ioan Turc și Vladislav Cociu, la Palatul Culturii, acolo unde ansamblul folcloric sosit din Barasabia a susținut un spectacol de muzică populară.

”O zi emoționantă și plină de semnificații: înfrățirea municipiului Bistrița cu Ștefan Vodă, al treilea oraș-partener din Republica Moldova! Există deja un istoric al creării de legături trainice cu românii de peste Prut: în 1 decembrie 2022, municipiul Bistrița s-a înfrățit și cu orașele Ungheni și Soroca. Pe lângă apropierea în plan instituțional, administrativ, cultural și sportiv, zonele economice libere din Basarabia constituie o bună oportunitate pentru mediul antreprenorial din Bistrița în a dezvolta cu succes idei de afaceri și parteneriate de business”, a menționat Ioan Turc.

Concertul de folclor specific moldovenesc a avut loc în cadrul proiectului cultural ”Schimburi culturale românești Bistrița – Ștefan Vodă”, derulat de Primăria Bistrița prin Centrul Cultural Municipal și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Orașul Ștefan Vodă este centrul administrativ al raionului cu același nume, având o populație de 7.350 de locuitori. Este situat la 105 km de Chișinău, la granița cu Ucraina.

Municipiul Bistrița este înfrățit în prezent cu Besancon (Franța), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria), Wiehl (Germania), Rehovot (Israel), Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă (Republica Moldova), Kisvarda (Ungaria).

8 comentarii

  • Încă 3-4 înfrățiri și în fiecare lună o trupă de angajați din primărie o să aibă de mers in delegație in toate orașele înfrățite. Până acum avem in Franța, Germania, Austria, Polonia, China … îndată urmează și ceva mai exotic, că să „învățăm cum e cu turismul”. Bine că nu ne arată poze sau filmări de la chermezele care se țin seara. Norocul lor că sunt plătite din „bani de protocol”

    21
    1
  • Primarul din orașul respectiv mi-a părut cam obraznic în termeni de comportament public.
    Să vii la un eveniment de înfrățire vorbind aceiași limbă iar apoi să te lauzi cu originea germanică a localității și să mulțumești într-un mod ce sună ironic României că au fost primii care au recunoscut Republica Moldova ca și Stat e totuși o palmă și lipsă de dilpomație. așa să zic , când punctezi pe diferențe..când ai o mie și unul de motive să te simți bine.
    Pe moment cei de acolo au nevoie de România și nu invers.
    Deci, opinia mea..e de investit în a ajuta copiii săraci din toate comunitățile locale decât să fie sifonați bani din buget în tot felul de programe fără garanție de retur , cu fuduli care au spatele la vest și cu fața la est ce se cred și superiori. Sau schimbarea termenului de înfrățire într-unul de parteneri de afaceri..înfrățirea e acceptarea necondiționată și un respect reciproc. Poate comportamentul acesta la limită persiflant caracterizeaza doar persoana respectivă…dar după interacțiuni în exterior cu moldovenii din Republica Moldova cred că e e o atitudine mai largă printre „frații „de peste Prut într-un sens.
    Dar , dacă nu au loc discuțiile profunde, de ce ei vor să fie așa cum sunt( barierele de fapt sunt la e) momentele stânjenitoare vor fi și de o paete și de alta..

    13
  • Orasul asta e de ceva mai mic decat comuna Feldru. Populatie ceva mai mica (7350) si mai putin de 20 la suta din suprafata comunei. Sigur putem sa-i zicem oras dupa cum putem sa-i zicem judet chibutului Givat-Brenner (in fapt un sat cu 2700 de locuitori) cu care s-a infratit judetul BN. Excursiile alesilor se deconteaza oricum si prostii de alegatori… ce stiu ei?! Oricum nu se aleg cu nimic, sunt invatati!

    16
  • Cei cativa destepti trebuie sa inteleaga ca, nu mai putem trai izolati si stiindu – le pe toate!! A trecut vremea aceea cand ne credeam „‘buricul”‘ si ne descurcam…..Relatiile interumane sunt foarte importante pentru intelegerile care privesc comunitatile locale! Mai”‘ babeste”‘ decat atat,nu se poate!

    7
    27
    • Dom’ doctor e o vorba din batrâni: spune-mi cu cine te însotesti, ca sa-ti spun cine esti.
      In cazul de fata, faptul ca ne „înfratim” cu altii mai rupti în fund ca noi, nu ne va scoate din epoca medievala în care ne aflam – niste „liberali” se lupta ca sa ajute un trântor sa mai prinda câtiva ani de huzur pe bani frumosi în timp ce poporul tâmp (România educata) se holbeaza la televizor.
      Poate ca ar trebui sa ne uitam mai spre vest, spre aia care au sute de ani de civilizatie si educatie peste noi.
      Noi, aia care acum 100 de ani umblam cu carele prin noroaie….. ca si acum, dealtfel….

  • Ma bucur ca avem clasici in viata si inca foarte activi…..Mi -am exprimat doar o parere! Am dreptul? Referitor la speta cu publicitatea,dupa mine, tine de bun simt si respect…. In curand,vor apare precizari(pe langa cele care exista deja) si trebuie urmate! E foarte greu?

    2
    7
    • Pt.equalizer : Sunt de acord cu afirmațiile tale privind”insoțitorul”, însă eu am vorbit despre acest fenomen al infrățirilor la nivel de principiu! Dar „vulturii” se aruncă imediat….. Nu contează subiectul ,ci omul…..Puteți da fraților cate minusuri vreți! Nu mă interesează! Dacă nu pricepeți,asta e!

      2
      5
  • Ne infratim si noi cu localitati vai mama lor de la care nu avem nicio asteptare, nicio realizare. Infratirile au un singur scop: sa se sifoneze bani publici pentru mersul in delegatii la comanda unei proaste care se ocupa cu asta. Si cel mai mare tont si-ar da seama ca aceasta infratire este egala cu zero, din toate punctele de vedere. Pe de alta parte, o fi si asta o mare realizare sau un proiect de succes? Acum pe picior de marston, in locul lui Turc mi-as vedea de stransul tarabei de la primarie nu sa ma agat de orice fleac.

    2
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.