Direcţiile principale pe care trebuie să le urmeze comunităţile bistriţene, atât din municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi comunele limitrofe acestuia au fost identificate miercuri, în cadrul unui atelier de lucru organizat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. La eveniment au participat 30 de reprezentanţi din partea primăriilor din zonă, din partea Instituţiei Prefectului şi Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Potrivit unui comunicat transmis în urma acestor discuţii, participanţii la atelier au prezentat proiectele pe care le au în derulare, cele pe care doresc în viitor să le implementeze, dar şi problemele majore cu care se confruntă comunităţile locale, respectiv priorităţile identificate în strategiile existente.
„Una dintre problemele identificate este infrastructura de apă potabilă şi canalizare, prima îndeosebi în unele zone predispuse la secetă. Alte priorităţi ale zonei sunt infrastructura rutieră, dezvoltarea economiei pentru crearea de locuri de muncă şi incluziunea comunităţilor defavorizate, pregnant în mediul rural, cu accent pe persoanele care aparţin comunităţilor de etnie rromă. Merită menţionat faptul că majoritatea autorităţilor publice locale au deja strategii pregătite pentru orizontul 2020”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii ADR Nord-Vest au subliniat, în cadrul atelierului, necesitatea unor proiecte integrate, care să includă măsuri coroborate din mai multe domenii şi sectoare pentru a asigura un impact asupra comunităţilor locale.
Întâlnirea de miercuri a făcut parte din seria de ateliere de lucru cu reprezentanţii comunităţilor locale din Transilvania de Nord, demarată de Agenţia de Dezvoltare Regională cu scopul de a lansa pregătirea de proiecte aferente perioadei 2014-2020.
În prima parte a întrunirii, echipa de planificare a ADR Nord-Vest a explicat cadrul general european, naţional şi regional, în care se derulează procesul de planificare strategică, care sunt obiectivele tematice propuse de Cadrul Strategic Comun pe baza obiectivelor stabilite prin Strategia Europa 2020, direcţiile strategice regionale şi condiţiile generale în care trebuie să se înscrie proiectele pentru a avea şanse să atragă finanţare europeană după 2014.
Reprezentanţii ADR Nord-Vest au prezentat un instrument online de elaborare şi centralizare a ideilor de proiecte, disponibil pe site-ul www.nord-vest.ro. Seria de întruniri va continua în perioada următoare şi în celelalte judeţe ale regiunii.
Adaugă comentariu