Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, și Radu Pintea, reprezentantul societății Advanced Oncology Systems din Germania, le-au prezentat consilierilor municipali studiul comandat de Consiliul Județean și realizat de firma menționată cu privire la necesitatea unui centru de radioterapie la Bistrița, proiect demarat de Consiliul Județean și Primăria Bistrița, în parteneriat.
”Situația cancerului la nivelul județului este îngrijorătoare. Datele sunt mai sumbre decât ne-am putut imagina”, a spus Gabriel Lazany.
Conform studiului, la fiecare 7 minute este diagnosticat un român cu cancer, iar la fiecare 11 minute moare un român de cancer. În Bistrița-Năsăud, anual se înregistrează peste 350 de cazuri noi, două treimi din numărul noilor pacienți oncologici pe an necesitând tratament cu radioterapie externă, care durează în medie șase săptămâni. Șase luni este durata de așteptare la centrele de radioterapie accesibile din afara județului.
Vârsta medie a pacienților diagnosticați este relativ mare, peste 81% având peste 50 de ani. Un număr mare de bolnavi din cei peste 860 provine din mediul rural.
Investițiile în echipamente pentru un centru de radioterapie (accelerator, aparat de brahiterapie, etc) se ridică la peste 3 milioane de euro, construcția ar costa peste 1,1 mil. euro, investiția în total depășind 4,4 milioane euro și putând ajunge până la 7 milioane euro.
Numărul de pacienți de radioterapie la centrul din Bistrița ar fi de 550-600 pe an, adică cel puțin două treimi din bolnavii de cancer din județ.
”Pași concreți pentru ca peste 70% dintre bolnavii de cancer din județul Bistrița-Năsăud să poată fi tratați prin una dintre cele mai moderne tehnici medicale de radioterapie. Asta printr-un parteneriat între Consiliul Județean și Primăria municipiului Bistrița prin care se va construi un centru de radioterapie pe Strada Alba Iulia în apropiere de actualele secții de Boli Infecțioase și Oncologie ale Spitalului Județean de Urgență. Valoarea totală a investiției va depăși 4,4 milioane de euro și, odată finalizată, de ea vor putea să beneficieze aproximativ 600 de bolnavi în fiecare an. În momentul de față, durata medie de așteptare pentru această procedură medicală este de 6 luni de zile, lucru fatal pentru viața multor bolnavi. Anual, în județul nostru sunt depistate circa 350 de noi cazuri care suferă de această maladie cumplită! Atașat redau un scurt clip video în care se descrie modul de funcționare a radioterapiei. Atât eu, cât și colegii mei din Spitalul Județean de Urgență și Primăria Bistrița vă vom ține la curent cu detalii concrete legate de acest proiect!”, a postat pe Facebook președintele CJ, Radu Moldovan.
În februarie, municipalitatea a alocat 500.000 de lei pentru proiectul ”Centrul Judeţean de Radioterapie – Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa”, după ce în prealabil Consiliul Local Bistrița și-a dat acordul pentru a participa în parteneriat cu Consiliul Județean la realizarea acestuia. În vederea realizării proiectului, CJ pune la dispoziţie un teren situat în lângă Secţia externă din strada Alba Iulia a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Municipalitatea și CJ vor să asigure fondurile necesare pentru construirea spaţiilor medicale specifice amplasării şi funcţionării centrului, pentru achiziționarea aparatelor de radioterapie existând varianta unei investiții private sau a Ministerului Sănătății.
Adaugă comentariu