Bistrița este singurul oraș din țară unde primăria susține copiii de la clasa zero până la clasa a IV-a să învețe să înoate. ”Este o abilitate care le va folosi toată viața lor, incredibil de importantă, mai importantă decât s-ar părea la prima vedere”, a spus primarul Ioan Turc, potrrivit căruia odată cu amenajarea bazinului olimpic de înot orașul va deveni de referință națională în ce privește practicarea acestui sport.
”Bazinul olimpic va fi cel mai probabil unul dintre bazinele de referință la nivel național pentru că va fi gândit pe o formulă de ultimă tehnologie și aici mă refer la soluțiile de încălzire a apei, la componenta energetică, dar și designul va fi unul foarte frumos, funcțiunile diverse, vom avea pe lângă bazinul propriu-zis bazinul de pregătire, vom avea zonă de SPA, spațiu pentru conferințe, funcțiuni conexe care vor defini, până la urmă, un spațiu emblematic pentru municipiul Bistrița. Valoarea acestei investiții se va ridica la circa 200 de milioane de lei, bani guvernamentali”, a spus Ioan Turc la AS-TV.
Edilul a subliniat că Bistrița este ”singurul oraș din România în care Primăria susține copiii de la clasa zero până la clasa a IV-a să învețe să înoate corect”.
”Este o abilitate care le va folosi toată viața lor, incredibil de importantă, mai importantă decât s-ar părea la prima vedere. Într-o zi, un copil care astăzi învață să înoate poate va salva viața cuiva. A trăi sănătos este esențial: a mânca sănătos, a face mișcare, a te raporta corect la cei din jurul tău. E un lucru, cred eu, definitoriu. Plus zona de performanță. Mă bucur enorm că România a reușit performanțe extraordinare pe zona de înot, cel mai complex sport. Avem în oraș copii, tineri, adolescenți care practică acest sport. Îi văd la bazinele din oraș unde eu însumi practic acest tip de mișcare, deci adresabilitatea este una foarte clară: facem din Bistrița centru olimpic național de înot printr-o asemenea investiție”, a spus Turc.
Primarul a reamintit că, atunci când a fost viceprimar, a reușit să atragă bani guvernamentali pentru o investiție foarte importantă pentru oraș.
”În 2006, am reușit să aduc la Bistrița, tot pe relația cu zona guvernamentală, cea mai mare investiție rămasă și până acum în municipiu: reabilitarea tronsonului de DN 17 în intravilanul municipiului. A fost o investiție care a contat mult pentru buna desfășurare a traficului în oraș. Înainte de 2006 erau nenorociri, cratere pe această arteră și am făcut acest lucru modificând proiectul inițial care nu cuprindea municipiul Bistrița pentru că drumurile naționale în intravilanul municipiilor nu făceau obiectul intervenției pe bani guvernamentali – fiindcă nu erau bani europeni – și am reușit să facem acel lucru. 250 de milioane de lei a costat bugetul național reabilitarea DN 17 în Bistrița. Cred că putem să ne batem propriul record prin proiecte de infrastructură”, a mai spus Ioan Turc.
Așteptăm cu drag redeschidetea ștrandului Mecanica ( Mebis ) . Acest poate cu mici interveți și renovări poate fi redeschis repede. Între timp se pot face toate procedurile și proiectele pentru Aquaparc în care va fi plasat și ștrandul Mecanica.
Ștrandul Mecanica se poate redeschide până la următoarele alegeri locale și atunci primarul Turc s-ar putea lăuda că a făcut ceva util pentru cetățenii Bistriței.
Da , e adevarat ! Bistrita e primul oras …Bistrita va deveni … , Bistrita va avea …Bistrita ar putea fi etc. etc. …Concluzie dulce-amara : „Lauda-te iarasi gura / Ca deseara-ti dau friptura !
acest: am facut pe relatia guvernamentala>>>>>>:::)))) cum sa zici asa ceva? adica are relatii la guvern??? potrivite sau din alea cu biletel??? ca suna aiurea de tot. Da pe ralatia guvernamentala nu cereti si niste plante sa puneti pe acoperisurile blocurilor? sau o motocoasa, sa mai tundeti iarba si pe strazile de langa linia ferata sau de pa marginea trotuarelor care nu se afla in centru? ca nu toti locuim in centru!!!
De ce nu se face bazinul de înot în oraș ?!
Cum vor ajunge copiii până acolo la Cuca Măcăi ?!
Da ce nu ai mai văzut săli de sport făcute în sate fără copii sau terenuri de fotbal făcute în pantă ?! La noi se poate !
Băi bazinul de înot va fi făcut pentru bujetari speciali cu SUV-uri care pot să ajungă până acolo departe la mana sărăpaniei pe Cocoșu. Cum v-ați putut gândit că se face pentru voi contribuabili amărâți ?
Voi acuma va gasiti sa faceti bazine cu apa incalzita pe seceta asta si pe criza de energie?Nu zice Cupola de la Bruxelles sa faceti doar un dus pe saptamana,sa opriti apa cand va spalati pe dinti si sa nu aveti mai mult de 19 grade in casa bah europenilor ?Asta pana face pfizeru un vaccin anti putoare si antifrig.Se pare ca fi si antifoame si va merge de minune cu faina de gandaci.
Iar ne dă clasă Moldovan de la Beclean : după ce că Becleanul va avea o centură ocolitoare mult înaintea Bistriței care este reședință de județ. El a făcut bazinul de înot acolo unde trebuie unde pot să ajungă toți copii în mijlocul orașului pe strada Parcului, iar Figa destinația pentru Turiști în afara orașului. Noi sunt penibil facem complet invers. Oare cum să facem să-l convingem să vină primar la Bistrița.
Parcă în campania electorală au spus că fac bazin în oraș pe strada Zefirului unde a fost centrala termică și locația din Cocoș nu este bună. Acum sau sucit una promitem și alta facem.
În oraș se fac blocuri. Unde mai există spații care ar putea fi achiziționate de primărie, se închid ochii până apare un investitor care să facă un bloc îngrămădit. Ce ne trebuie nouă parcări etajate, parcuri, spații de joacă pentru copii sau locuri dedicate sportului…
Există în mijlocul orașului un teren pe Drumul Cetății unde a fost LDP-ul, acest teren a fost cedat de Consiliu Județean către Primăria Bistrița acolo se poate face Bazinul de Înot sau o altă facilitate sportivă atât de necesară cetățenilor orașului.
Mereți mă cu tot cu bazinul vostru de înot pe pășune pe Cocoșu pe strada Drumul Cetății trebuie să fie construit Stadionul de Rugby !
cu trenuletul Thomas !!!!!
Felicitari primarului IOAN TURC si administatiei din Bistrita pentru grija fata de copiii orasului si pentru sport in general.
Opriti alimentarea gresita a copiilor si dati-i la inot, cel mai complex sport care pune in miscare toate categoriile de muschi si ii dezvolta in scurt timp.
Nu-i faceti obezi nu cumparati toate mizerile de pe rafturi .
Bălan, Mesajul tău generalist luat din Cosmopolitan în esență este OK cu o excepție dacă te abțineai și nu băgai iar limba în „Kauflamd” aia cu ” Felicitări Turc ” 🤣 care a deturnat și a înmulțit cu 0 tot mesajul ce a urmat.
Bufonu e la datorie
No comment.
Unicul și irepetabiul Bălan .
Bălane, Tu ești mare fan al mersului pe jos. Să te întreb ceva nițel. Cum va ajunge un copil mergând pe jos de la tine de pe Bălcescu de lângă Poliție până la Bazin. Am făcut o simulare rapidă pe google map care o poate face oricine ( mai puțin Turc și cei din primărie este prea grea pentru ei ) , de la Poliție până la Aerodrom se face în cel mai favorit caz 1 oră și 16 minute. Dus întors înseamnă 2 ore și 32 de minute. Să mai zicem că un copil are nevoie de 10 minute să se schimbe în vestiar asta mai adaugă 20 de minute rezultă pâna acum 2 ore și 52 de minute. O sesiune de antrenament la amatori este de 1 oră la performanță este de 2 ore cel puțin, asta ar veni 3 ore și 52 minute, să fie mai simplu rotunjesc la 4 ore. Ținând cont că mulți copii fac after school ies de la școală la ora 16, ar mai avea nevoie de să zicem o jumătate de oră să ajungă acasă să ciugulească ceva în fugă și să-și ea echipamentul de înot asta înseamnă 16:30 Deci 16:30 + 4 ore înseamnă că ajung acasă la ora 20: 30 . Pâna la ora 21 iau cina împreună cu familia și le mai rămâne doar o oră de făcut temele pentru școală ( asta în cazul că nu au de făcut altceva ). Și aici nu vorbim și de copiii care locuiesc de exemplu la blocurile de pe Împăratul Traian sau la blocurile sociale din Viișoara , despre cei ce locuiesc în Sărata este exlus să vorbim că intrăm în sfera penibilului total. O altă problemă că zona aceea este extrem de dubioasă și un copil nu va putea merge acolo neîsoțit de un părinte sau bunic ceea ce complică și mai rău programul tuturor , în plus seara pe întuneric este exclus să mergi acolo. Bălane crezi că este în regulă așa ? Bălane tu crezi că Turc sau cineva din primărie a gândit măcar un pic ?
Silviu, pentru Balan argumentele tehnice si logice nu au valoare.El e fiul ratacitor care tot intre ai lui va ajunge.
Primarul a vrut să spună că Bistrița este singurul oraș din țară unde prostia nu doarme niciodată.
S-a dat drumul la minusuri! Numai așa poate vedea Bălan ce valoare are! Se poate spune că și-a luat MUREA înapoi.
Dezaxatul din tine e la datorie.
E foarte bine ce spune primaru …dar…doar atat..ce spune..
Astept urmatoarea interventie in care va spune ca bistrita e primul oras unde in urma acestor cursuri gratuite si a apei reci de munte……COPII S AU CALIT LA FRIG , AU TAIAT TEVILE DE GAZ SI LE AU DUS LA FIER VECHI…..si o parte din primatie cu toti ruginitii de acolo
Știu eu până la strada Ghinzi vei merge cu mașina pe străzile Ioan Rațiu și Codrișor fiindcă celelalte străzi într-un fel sau altul vor fi blocate.
Silviu M.
Pentru faptul ca te semnezi si iti afisezi un nume, nu stiu daca este real, iti raspund.
Bistritenii oricum sunt foarte comozi si merg cu masina pana in restaurant si chiar la Supermarket aproape intre rafturi.Deci familia care isi va da copilul la inot il va duce cu masina si nu are decat sa-l astepte in parcare dupa antrenamentul de maxim o ora care se va face. Asta-i modernismul iar aglomeratia pe sosele nu o face Primarul ci noi toti care avem masini.
Vino pana la mine sa te duc cu masina mea pana la Aerodrom in Unirea in 15 minute nu intr-o ora si jumatate cum afirmi tu.
Daca esti bistritean si iti alegi traseul ca lumea peste raul Bistrita pe valea Ghinzii in sus si pe str. Aerodromului vei ajunge de la Posta Veche unde locuiesc eu acuma si nu de pe Balcescu . Daca nu cunosti orasul si te ingramadesti pe calea Moldovei in ora de varf normal ca mergi in rand ca la nunta. Deoarece acolo este un compex sportiv mare cu parcari si spatii suficiente pentru dezvoltarea sportului, locul este perfect si pentu bazinul olimpic viitor.
Caca din voi comentacii nu va da pace decat sa scorniti ineptii si sa le afisati aici cu usurinta.
In schimb nu am vazut oameni ca cei care noteaza aici sa fi venit vreodata la Primarie la dezbateri publice cetatenesti, unde sa va asumati numele si sa veniti cu propuneri concrete.
Aveti ocazia in data de 14 sept ora 16 sa fiti prezenti la Dezbaterea Publica organizata pentru popor pe teme asemanatoare cu proiecte de mobilitate urbana si va puteti aduce aportul daca va duce mintea si la astfel de treburi de interes public.
Decat sa jigniti ca niste impostori, ca cei care nu incap de mine mai bine aratati ca va pasa de orasul in care traiti.
Balane domnul Silviu are circumstante atenuante pentru faptul ca el crede ca locuiesti pe Balcescu.Lumea crede asta penteu ca erai vazut intrand des in cladirea de pe Balcescu ,colt cu Garii pe intrarea dinspre trezorerie.Ce faceai tu acolo toata ziua numai tu poti sa stii.
Ce vorbesti Balane? Numai copiii ai caror parinti au masini merita sa ia lectii de inot? Poi nu ziceai tu invers? Ca toata lumea sa mearga la sport ca s grasi?Te sucesti asa numai ca sa iti nimereasca limba in bazinul din spatele sefilor?
Nu cred că v-am jignit dar dacă credeți că observațiile mele referitoare la locația necorespuzătoare a bazinului de înot evidente de altfel pe care le putea face oricine vi se par jignitoare nu am ce să fac. Îmi cer scuze însă pentru că am presupus că locuiți pe Bălcescu nu am știut că acum locuiți la Poștă, din alte declarați ale tale reieșea că locuiți pe Bălcescu, este numai și numai greșala mea îmi cer scuze. Să ne întoarcem la ce ne interesează. Mulți părinți mai și lucrează și nu pot asfel să meargă cu mașina să-și plimbe copii. Alți părinți nu au banii suficienți de benzină și astfel dacă cumva au mașină o folosesc numai pentru deplasările strict necesare pentru deplasările în afara localităților. Să auzim numai de bine și din când în când măcar de o idee inteligentă din partea administratorilor orașului.
Bălane să vedem mai întâi cum o să treci tu mai întâi de aberația care se face pe strada Gheorghe Șincai și apoi mai vorbim despre Valea Ghinzi, plus îngustarea străzilor din oraș făcută de Linia Verde și modernizarea prin îngustare a străzilor Gării-Decebal-Andrei Mureșanu-Năsăudului, pe aceste străzi se va merge în coloană ca la înmormântare nu ca la nuntă.
No lasă că nu-i problemă că vor băga troleibuzele urîte pe Linia Albastră și așa vor ajunge repede copii la bazinul de înot 🤣
Bălane constat că ești și masochist și ți cu tot dinadinsul să încasezi tu toate întrebările mai mult decât jenante care de fapt i-se adresează lui Turc.
@Doctor de nervi…un pic de inspiratie,ce naiba…Poti mai mult decat sa fii si tu imitator.In rest…asupra comentariului sunt aproape in totalirate de acord .
Înotul e depășit! Golful e baza acum! Și iarna schiul, chiar și elevii au vacanță de schi în decembrie. Ce contează că sunt copii care se culcă flămânzi, să meargă la schi!
M ai uns la suflet cu comentariul asta.Felicitari!!!
Motto:
“Inteleptul invată din greselile altora, desteptul invată din greselile proprii, iar prostul nu invată niciodată.”
(Proverbe românesti)
Se pare ca Ioan Turc a invătat ceva din greselile fostului primar Ovidiu Cretu, cel care la inceputul anului 2020, a demarat lucrările de de construire a unui aqapark pentru pentru care nu exista finantare. Ar fi existat o posibilitate de finantare a investitiei respective cu fonduri guvernamentale, insa incompetentii nu au stiut sa profite de ea. Astfel, in vara anului 2019, li s-a sugerat celor din administratia locală schimbarea denumirii proiectului ”Complex de Agrement Acvatic Aquapark Bistrița” în ”Complex Sportiv Acvatic în Municipiul Bistrița”, pentru a se putea incadra la „Programul Bazine didactice de înot”, devenind astfel eligibil la finantare cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI), inafară de partea de agrement care include toboganele aquatice. Evident, incăpătânatul Cretu nu a vrut să schimbe proiectul si a solicitat in Consiliul Local inceperea lucrărilor la aquaparc prin alocarea a trei milioane lei din bugetul pe anul 2020, bani cu care s-au făcut săpăturile si s-a turnat fundaţia, pentru o investiţie evaluată la peste 35 milioane lei. In ritmul acesta investitia putea să dureze 10-15 ani.
Bazinul olimpic preconizat de Ioan Turc reprezinta o incercare de salvare a investitiei incepute de Creu , prin accesarea de fonduri guvernamentale prin CNI.
@ Sergiu, Tot o locație proastă rămână pentru un bazin de înot didactic sau olimpic cum vrei tu să-i zici. Nici voi nu învățați nimic din proverbul pe care l-ai citat. Va deveni o altă pârtie de schi o sugati-vă inutilă de bani din fondurile Primăriei. De cât să fie aruncați alți bani pe fereastră așa cum se continuă să se facă acum la pârtia de schi nu mai bine se renunță la această locație și să se aleagă o locație cel puțin rezonabilă dacă nu una bună. Știu că celor din primărie le este jenă să recunoască că au făcut numai prosti dar totuși să fie consecvenți în prostie nu este chiar în regulă.
Fugi buey Serghey de aici…
Aceeasi Constitutie le da dreptul si altora sa se exprime conform convingerilor lor sau sa te combata cand o iei razna.Cum esti razna tot timpul ,ti ai dacut o multime de prieteni Constitutia ta care crezi tu ca iti permite sa te iei de toata lumea si ceilalti sa nu riposteze ,e abolita.Mai e o varianta …daca ai o boala psihica atunci te intelegem.Trebuie doar sa spui.Societatea e intelegatoare cu indivizi ca tine.
Domnule Balan, toate prezentele dumneavoastra la sedintele de CL is pline de interes. Si pentru ceilalti enumerati e la fel.
Am vazut ca in Dej este un activist de mediu care chiar face ceva.
De exemplu ala umbla cu un lant gros si un lacat iar cand vede ceva care nu e corspunzator legat de mediu isi pune lantul si nu pleaca de acolo pana nu se rezolva problema.
Iti dau un indiciu…. STATIA DE ASFALTARE…LANT …LACAT!!!
Daca va fi o investitie cu consum energetic redus(usor de suportat pentru bugetul local),atunci este extraordinar pentru generatiile de inotatori care s au format la Schreiner,Ema,strand,etc. In loc sa continue dezvoltarea lor(a inotatorilor) la bazine de 50m din Cluj,Tg Mures(pe bani grei de la parinti),au sansa sa faca asta la Bistrita.As vrea sa amintesc pe dl Tibi (pionierul antrenoriatului din Bistrita),antrenorii tineri de la Ema,Schreiner,etc.,care cu resurse putine au facut minuni la diverse competitii la care au participat(cred ca sunt superincantati de aceasta investitie).Desi sunt un critic dur al actualei puteri,vreau sa amintesc ca planurile pentru un amplu complex sportiv in regiunea Wonderland vor avea un impact excelent pentru copiii si tinerii din Bistrita si Romania.
Ovidiu până la un punct sunt de aceeași opinie cu tine. Este necesar un bazin olimpic dar să fie în oraș unde pot să ajungă copii și nu așa departe unde nu merge nimeni, succesele Schreiner, Casa Ema se datorită că sunt în oraș acolo unde vin copii. Despre noua Sală Polivalentă situatia despre ea este mai mult de povestit, acolo vor merge sportivi profesioniști care oricum nu au de ales și merg acolo unde sunt plătiți, tot aceștia vor folosi și terenurile din jurulul ei tot din acelaș motiv că copii nu au cum să ajungă așa departe. Cu spectatori este altă poveste , ei nu vin să umple nici vechea sală Poliventă care se află în Bistrița la majoritatea competițiilor sportive ce să mai spunem să meargă până acolo așa departe, da întradevăr la început vor veni de curiozitate foarte mulți spectatori și sala va fi arhiplină dar după un timp relativ scurt când izul de noutate va dispărea va cam bate vântul pe acolo.
Poi daca medicina zice ca intre 60 si 70 omul are mintea cea mai buna de ce pe onoratii speciali esentiali îi scoate la pensie la pana in 50?Poi acuma intelegem de ce le zice speciali…adica diferiti.Astia sunt o categorie aparte la care creierul nu le mai functioneaza dupa 50? Asa zici tu Balane?Inseamna ca statul ne protejeaza pe noi si noi nu intelegem in ignoranta noastra de comentaci anonimi.De aia nu ti se mai gata procesul cu autorizatia,ca astia cum sunt inceti la minte nu le vine sa creada ce tupeu poti sa ai sa iti faci casa fara autorizatie,sa te bagi si in curtea politailor un pic si dupa aia sa fii cel mai mare activist civic.Si pana se gandesc ei ,ies la pensie si tu mai castigi un termen pana la prescriptie plus ca faci circ prin sedintele CL dupa interesele tale si ale acolitilor tai.Si mai zici tu ca nu esti si tu vreun special.Poi daca facea altcineva de astea era demult pus la colt.Nu o mai tot da cu civismul nici si nici ăia 5 smekeri care te trag de ate ca lumea s a cam lamurit cu tine.
Bălane , Cu un așa argument pueril te prezinți, foarte multă lume tineri și bătrâni au fost și vor fi la focuri de artifici și Zilele Bistriței indiferent de locul unde sau desfășurat. Focuri de artificii și Zile sunt în toate orașele nu pentru asta fug tineri cât pot din Bistrița. Este drept că în nici-um alt oraș nu există trenulețul Turc și cel mai mare patinoar sintetic din România 🤣
In Cluj-Napoca, copii din clasele primare fac de 4 ani ca si ora de sport, înotul!
Ma gandesc, ca v-ati gandit sa aduceti si antrenori care sunt specializati pe acest domeniu(inot) ca sa poata invata copii sa inoate corect ! Iar aici ma refer efectiv la tehnica si nu doar din forta! Iar un antrenor de Inot pentru a fii competent, trebe sa vina cu o experienta din copilarie, nu doar ca o terminat facultatea de Ed. Fizica si nu stiu ce este inotul! Strict parerea mea! Iar cine stie cu cate s-a confruntat copilul lui in ceea ce priveste performanta la inot in Bistrița, nu cred ca nu imi da dreptate! Am avut si antrenori buni dar nu foarte buni, pt ca mai trebuie si empatie!
Ma iertati daca v-am deranjat cu comentariul meu dar este parerea mea, de parinte a unui copil ce a fost nevoit sa isi trimita copilul in alt oraș pt a putea face performanta in natatie si pt a beneficia de tot ceea ce trebe sa aibe un copil sportiv.
Voi sunteti de-a dreptul uituci .
Tot o dati cu CLUJUL insa cati din voi ati fost cu masina prin marele oras la ora de varf de luni pana vineri seara sa vedeti dracului cat faceti de la Aeroport pana in alalalt capat ?Pai la bistrita e parfum si nu uitati ca nici santierele astea nu tin o viata si se vor rezolva pe rand lipsurile.
Insa aglomeratia o facem tot noi deoarece tot sarantocul are un coparsau pe patru roti.
Despre ce vorbim ?
Eu zic sa dati drumu la apa pe decebal si avem cel mai mare bazin olimpic din europa. Cu tribune la bloc frumos, cine mai are nevoie de bulevard?