Primarul Bistriței, Ioan Turc, și-a propus ca, anul acesta, orașul să fie ”destinație culturală și turistică unică”, iar acest lucru poate fi realizat, în opinia lui, prin organizarea de evenimente culturale de ținută, cum ar fi Gala UNITER, TIFF sau Caravana filmului românesc.
”Probabil că s-a sesizat că schimbăm paradigma, nu doar pentru faptul că anul trecut a fost un an pandemic. Perioada spectacolelor cu mai mulți artiști pe scenă decât spectatori în public și care doar consumă resurse a trecut. Dorim să organizăm evenimente culturale de ținută, care să atragă, să convingă lumea să participe. Anul acesta vom organiza la Bistrița Gala UNITER, categoric un eveniment de importanță națională și vom folosi și acest eveniment și pe toate celelalte și pentru promovarea imaginii orașului. Advertisingul în ce privește Bistrița este, din punctul meu de vedere, foarte, foarte important. Vom aduce TIFF, Caravana filmului românesc”, a spus Ioan Turc.
Primarul a amintit și de proiectul teatral inițial de regizorul Radu Afrim în parteneriat cu scriitorul Dan Coman. ”În acest context îi asigur pe iubitorii de teatru că, în acest an, vom instituționaliza un teatru la Bistrița. Am avut o discuție și cu actorul și profesorul Adrian Titieni, bistrițean, care dorește să se implice cât se poate de serios, începând cu primul nivel, pe acest proiect”, a spun primarul.
El a mai spus că dat fiind succesul de care s-a bucurat evenimentul Povestea Vinului pe Pasajele Bistriței – o inițiativă a a Asociației Mocănița Transilvaniei – municipalitatea va continua să încurajeze asociațiile și fundațiile să organizeze evenimente în parteneriat cu administrația locală. ”Nu mai gândim evenimente doar singuri, în laborator, așteptăm ca dinspre societatea civilă să vină propuneri interesante”, a spus Turc.
La capitolul ”Sport, cultură, recreere și religie”, municipalitatea a propus o alocare de 31.344 mil de lei, echivalentul a 7% din bugetul total.
Pentru ca Bistrița să devină o ”destinație culturală și turistică unică” este nevoie de organizarea unor evenimente cultural-artistice specifice locului care să confere caracterul de „unicitate”. Dupa cum se stie, in anul la 1353 orasul Bistrita a primit din partea regelui ungariei Ludovic de Anjou, dreptul de a organiza anual in luna august târgul anual de 15 zile cunoscut in partea locului sub numele de BULGIUL si care s-a tinut aproape fara intrerupere pana prin anii 1970. Ar merita să fie reluată traditia organizarii BULGIULUI ANUAL de 15 zile in a doua parte a lunii august , evident adaptat la zilele noastre. Un astfel de târg ar putea aduce beneficii de ordin economic, cultural, turistic unui oras ca Bistrita care si asa nu se bucura de prea multe evenimente. Să nu uităm că Bulgiul Anual era renumit si prin balurile ce se organizau la Bistrita cu acest prilej.
Bulgiul anual sau târgul de vară ar putea fi organizat in locatia fostului Obor de la Viisoara, (Heidenfeld) iar acest lucru s-ar putea face impreună cu camera de comert si cu directia agricolă, care ar putea să initieze si o expozitie de masini si utilaje agricole. Aceste standuri expozitionale ar putea fi amplasate inafara perimetrului pietei Heidenfeld, in incinta poligonului auto din vecinatate. Acesta ar putea fi si un bun prilej si pentru hotelurile din oras să beneficieze de un grad de ocupare mai substantial.
De asemenea, in anul 2007 a avut loc prima editie a Serbărilor Bistriţei Medievale, festival organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, care ulterior au fost organizate sporadic sau chiar abandonat. Apoi, chiar anul trecut a fost organizată la Bistrița prima editie a Festival de arte vechi pe 6-8 august 2021, care ar trebui continuat cu noi editii anuale. Prin urmare, ar fi nevoie de mai multă consecventă si stabilitate in organizarea acestor manifestări care să devină traditionale. Asta nu inseamnă ca Bistrita să nu găzduiască si alte evenimente culturale precum Gala UNITER, festivalul TIFF sau Caravana filmului românesc.
Felicitări pentru idee! Sper să se înfăptuiască, să nu rămână doar o simplă aspirație. Așa se ridică nivelul cultural al unui orășel, nu instalând autogara în buricul târgului, cum tot insistă cineva.