Bistrițenii care și-au trăit copilăria în anii 1960 și-au adus aminte de acele vremuri frumoase cu ajutorul prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta care le-a povestit cum își amintește el sărbătorile de iarnă din anii 60-70 când era copil, prezentând și o serie de fotografii vechi.
”Această întâlnire i-o datorăm în primul rând lui Dorin Stoian (fost director al Comelf -n.r.) care este bistrițean din vechiul cartier al orașului, din Hrube. Anul trecut pe vremea aceasta am avut o primă întâlnire la un restaurant din Hrube, a fost ceva excepțional. Apoi am lansat cartea Românii din Bistrița, iar acesta este al treilea eveniment la care a pus umărul Romică Grec, care vine cu o experiență bună de la Jean Pădureanu în ce privește organizarea, dar și el este un bistrițean din Hrube care ține la tradiții foarte mult. Mai este în sală împreună cu noi și Tavi Bucur, un depozitar al tradițiilor”, a spus dr. Mircea Gelu Buta.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a început cu obiceiurile legate de tăierea porcului în Hrube care se petrecea în jurul datei de 20 decembrie.
”Bistrița a fost un oraș-sat în care, în mijlocul orașului, puteai crește porci, vaci, berbeci, tot ce voiai. Ulterior, primarii au tot interzis aceste lucruri. Evenimentul avea loc în jurul lui 20 decembrie, de Sfântul Ignat”, a spus el, adăugând că nu a reușit niciodată să înțeleagă povestea lui Moș Gerilă, intens vehiculată în acele vremuri, despre care li se spune copiilor că e ”fratele vitreg” al lui Moș Crăciun.
”Tata meu lucra la Primărie și ne chemau acolo să ne dea pachete după ce cântam și spuneam poeziila brad. Necazul ne trecea repede după Moș Gerilă fiindcă venea Anul Nou și mergeam cu Plugușorul pe la cunoscuți și apoi Boboteaza când soseauâ preoții cu Iordanul. Îi întâmpinam cu lumânare și îi petreceam tot cu lumânarea până la casa vecină. De Bobotează, mergeam la biserica românească de la Coroana, luam într-un cortegiu numeros, cu prapori, catolicii de pe Teilor, apoi pe credincioșii de la biserica protestantă și mergeam cu toții într-o comuniune foarte frumoasă, la podul Budacului unde se adunau probabil o mie de oameni. Momentul culminant era aruncatul crucii în apă. Apa era înghețată – patinam acolo și jucam hochei pe gheață – și așteptam să fie aruncată crucea în apă. Cel care prindea crucea era eroul zilei. Noi, în gândul nostru, ne spuneam că, atunci când vom fi mai mari, vom prinde crucea”, a spus el.
După Boboteaza, urma Sfântul Ion, iar cu această ocazie se organizau petreceri copioase cu cel puțin 20 de persoane mai ales în familiile care aveau un sărbătorit cum era și a sa, petrecere de la care nu lipsea tortul cu frișcă, un deliciu.
În timpul vacanței de iarnă, a mai spus dr. Buta, copiii făceau cazemate, oameni de zăpadă, se bulgăreau și luau la rând dealurile din jurul orașului unde se dădeau cu sania sau cu schiurile.
”Cei mai mult ne plăcea să mergem cu prof. Florescu, mare schior, pe dealul Codrișorului sau pe dealul Budacului. Pe dealul Codrișorului era un drum foarte frumos amenajat până în poiană. Florin Chereji s-a zbătut să-l refacă. Pe vremea aceea era și un restaurant. Ne dădeam cu schiurile pe pantele cele mai abrupte. Radu Crișan se dădea și peste cap cu schiurile. Schia și Mircea Ceuca. Toate fetele erau ciorchine în jurul lor. Seara ajungeam acasă înghețați, dar mama ne aștepta cu un lighean cu apă caldă în care ne puneam picioarele și ne dădea câte un ceai cu o linguriță de rom. Mai și patinam seara în incinta stadionului municipal. Costică Sănduță multă vreme a gestionat treaba asta. Era iluminat nocturn, era vestiar, o ambianță plăcută. Aveam patine cu cheie la vremea aceea. Foarte mult au evoluat echipamentele sportive după anii respectivi”, a mai relatat el.
După Anul Nou, mai avea loc și un bal mascat la Casa Pionierilor care funcționa în actuala clădire în care are sediul cotidianul ”Răsunetul”.
Despre acele vremuri au mai vorbit Tavi Bucur, Doina Monda și Ioan Platon.
Manifestație naționalist – socialistă, nostalgică și ortodoxă. Să vedem cum v-or reacționa „bistrițenii verzi” în fața viitorilor imigranți vietnamezi, nepalezi, și altor viitori bistrițeni „de culoare”
la fel cum au reactionat tarile vestice cand i-au napadit roamanii, al doilea popor migrator din lume dupa Siria! !!!!!! Crae este problema. Lumea este intr-o continua miscare!!!America a crescut mare cu scotieni, italieni, columbieni, chinezi etc…….
Radu, tocmai asta e esența problemei, dacă acești „bistrițeni verzi” sunt atât de plini de sine in fața celor care nu sunt născuți in Bistrița, mă întreb ce reacție o să aibă in fața viitorilor bistrițeni, imigranți?
Decat ciuma rosie mai bine ciuma galbena din Asia. Macar eia nu fura si sunt si foarte harnici si respectosi. Biblia ne spune ca rasa galbena va domina Europa si lumea dupa care se gata si planeta . Pana atunci de prin 2050 Romania va fi locuita de rromi, care vor asigura perpetuarea pe aceste meleaguri abandonate de tinerii romani. No iti place raspunsul Stoica Marinel ?
Oricum până atunci trebuie să dăm jos CIUMA NEAGRĂ SRI-DNA al cărei postac ești.
A fost o seara minunata .Multumim celor implicati in organizare .
Dupa cum comentezi precis nu esti roman sau poate unul care a invatat rau la scoala si doresti sa -ti dai importanta
Dupa cum comentezi precis nu esti roman sau poate unul care a invatat rau la scoala si doresti sa -ti dai importanta
Hrubele, cartierul din marginea orașului-sat nu prea era în centrul orașului. Treaba aceasta o știe și Romică Grec, dar și Tavi Bucur. La fel ar trebui să știe, precum și altele, și domnul prof.univ.dr.Mircea Gelu Buta. Chiar dacă este vorba de amintiri, acestea fac parte din ISTORIE, care trebuie să reflecte realitatea dintr-o anumită etapă a dezvoltării vieții economico-sociale și politice, să țină cont că amintirea umană îi mai ”joacă feste” omului, mai ales când e vorba de amintiri din copălărie, când omul percepe lucrurile altfel, decât le vede în tinerețe, la maturitate sau la senectute. Informațiile din diferite izvoare trebuie analizate și curățate de distorsiunile percepției subiective, dar nu au ce căuta în istorie, care este și ea o știință, chiar dacă nu este catalogată ca o știință exactă ci una socială. Caracteristica principală a obiectivității acesteia trebuie păstrată, altfel devine literatură, care nu conține printre canoanele sale cu atâta acuitate precizia, corespondența cu realitatea. Vă amintesc aceste lucruri, deoarece am printre preocupări studierea istoriei transilvaniei, necesară pentru documentare în vederea scrierii unei cărți, care se bazează pe cunoașterea istoriei sașilor transilvăneni, iar în demersul meu de ”cotrobăire” prin istoria acestei națiuni (aproape dispărută în totalitate de pe meleagurile locuite și de ei), am fost nevoit să verific fiecare informație, pentru a nu scrie neadevăruri, chiar dacă lucrarea pe care sunt în curs să o realizez, face parte din literatură. Știam de legăturile domniei voastre cu Romică, deoarece el este nepotul meu, este soțul fiicei fratelui meu cel mai mare, Odihnească-L Dumnezeu în Pace, deoarece este plecat dintre noi de aproape 34 de ani. Vă doresc multă sănătate și succese în demersul dumneavoastră literar și să nu vă supărați pe mine pentru această observație. Omul nu devine dint-odată înțelept, el trebuie să se străduiască să administreze cu chibzuință talantul primit în dar o dată cu nașterea, chiar dinainte de aceasta și să adune de-a lungul vieții, pentru a avea ce să lase moștenire urmașilor. Civilizația, cunoașterea umană este totalitatea cunoștințelor acumulate de către generațiile de dinaintea noastră. Abia atunci cinstim cu adevărat memoria lor, dacă amintirile noastre se bazează pe ADEVĂR. Altfel lăsăm în urmă numai maculatură, care nu-i este de folos nimănui !
Ciocu mic viniturilor. Bistrita este un oras de tarani frustrati, cocalari si pitipoance ce maca la KFC.
Nu există domeniu la care să nu se priceapă domnul profesor universitar doctor Mircea Gelu Buta, e cel mai deștept și mai credincios bistrițean, sperăm să – l putem vota la anul pe lista PSDului, măcar de senator. Ce om bun și deștept!
Victor, te cunosc, știu cine ești, mi-ai fost coleg se școală, te respect, ai multă dreptate în postările tale, comunitatea greco-catolică căreia îi aparții a suferit mult, trebuie să aibă respectul tuturor, dar cu postarea asta nu ai dreptate.
Evenimentul de ieri nu are nimic de-a face cu naționalismul. Patriotismul local trebuie încurajat, chiar pentru a consolida comunitățile locale. Nici unul dintre cei născuți în Bistrița nu îi repugnă pe cei veniți în orașul nostru, vă acceptăm in comunitate cu mare drag, la valorile vechilor bistrițeni puteți adauga plusvaloare.