Taxa de salubrizare, devenită cel mai nou instrument de propagandă electorală pentru politicieni, a creat dezbateri aprinse în mediul online unde oamenii se declară revoltați de creșterea taxei în condițiile în care, în opia lor, operatorul de salubritate Supercom nu își face treaba așa cum ar trebui.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Laurențiu Andrei Sabadîș scrie: ”Provoc cetățenii Bistriței să posteze poze cu spațiul destinat colectării gunoiului menajer folosind #supercom. Sunt curios dacă doar tomberoanele de la mine din zona arată în halul ăsta sau e o chestiune generală! După cum se vede în poze, din punctul meu de vedere nu se justifică mărirea taxei pentru colectarea gunoiului menajer”.
Pe de altă parte însă, felul în care se depozitează gunoiul la containerele de pe domeniul public nu este în responsabilitatea Supercom, ci a Poliției Locale Bistrița și a Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu care ar trebui să-i amendeze pe cei care nu selectează gunoiul și pe cei care distrug pubelele existente.
Foarte bine,dar toate aceste poze trebuie trimise și la Garda de Mediu,primărie,DSP.Protectia Consumatorilor,Poliție Locală,altfel nu are nici un efect.Cu excepția Timponline,celelalte ziare ,radiouri,TV au contracte de sponsorizare și nu scot un cuvînt rău de Supercom.
PĂREREA MEA!
De modul cum depoziteza deseurile in containere sunt responsabili CETĂȚENII!
Garda de mediu, Poliția Locala, si alte institutii abilitate trebuie sa-i sanctioneze pe cei care nu respecta regulile.
Asa este corect!
Din ceea ce vedem in acele poze domnule Sabadâș, acele containere sunt goale, sau cel putin mai este loc de pus deseurile in ele, iar lângă este un vas de WC lasat de un cetatean care nu a respectat legea. Tot in aceste poze vad deseuri menajere abandonate langa container in conditiile in care in containere mai era spatiu suficient de pus deseuri.
In oras sunt 262 de puncte de colectare.
Daca fiecare cetatenii nu respecta regulile nu vom avea in veci un oras curat.
Pe de-o parte aveți dreptate, cetățenii sunt needucați și nu depozitează corespunzător deșeurile. Însă, faptul ca tomberoanele sunt aparent goale înseamnă că 1. Supercom a colectat deșeurile în dimineața respectivă (eu am făcut pozele în jurul orei 13:30) dar nu a strâns toate deșeurile (inclusiv cele care erau depozitate lângă tomberoane) și 2. Am făcut expres poze la faptul că sunt deșeuri lângă tomberoane pentru a se vedea și numărul subdimensionat al tomberoanele dispuse de Supercom.
Exact!!! Corect!!! Dacă nu înțelegem ca orice firma de salubritate ar fi, gunoiul menajer este gunoi menajer, iar wc-ul, haine, lemne, paturi, lighene, etc. nu este gunoi menajer atunci degeaba!!!! Vom fi i groapa de gunoi continua!!!! Uitați cât gunoi menajer se arunca de fapt!!! In comparație cu orice alte mizerii aruncate din casa, din pod etc!!!
Cetățeanul are și el parte de vină,dar atunci cînd vede că el colectează selectiv ,iar cei de la Supercom ridică la grămadă,informarea lipsește,cînd prețurile se măresc cît vreau hoții,atunci și el reacționează pe măsură.Intîi trebuie să asiguri condiții și apoi aplici regula dacă nu ști ,te învățăm,dacă nu poți te ajutăm,iar dacă nu vrei te obligăm! Pînă atunci constatăm că cei de la Supercom în cîrdășie cu primarii și instituțiile abilitate nu-și fac treaba,dar cîștigă milioane pe spatele cetațeanului.
PĂREREA MEA!
Păi și normal că cetățenii sunt de vina, putorile din institutiile statului merg la muncă degeaba, doar pentru a-și ridica salariul si astepta să îi sesizeze cineva.
ATENTIUNE !Cel care semneaza Ecologistul este un postac de la Primarie, PSd sau chiar de la Supercom ! Tinere te rog nu mai ne fa de ras ! Ti-am urmarit postarile si se simte ca te folosesti de acest nume ca da bine. Nu esti de departe ceea ce crezi si nu ai nimic comun cu ECOLOGIA.
Nu vreau sa le tin parte celor de la Supercom, dar azi am sunat si au fost receptivi, au un nou sef de zona care umbla cu ei, sper sa o tina tot asa. Taxa nu a marit-o Supercom ci primariile din judet, membre in ADI.
Am sunat o jumatate de ora si nu mi a raspuns nimeni.
Si de ce trebuie sa sun de fiecare data?
Nu este normal sa ridice gunoiul di deseurile selectate in zilele stabilite?
Cu un singur dac galben cum sa colectezi selectiv?
Cumpar saci scot deseurile selectate daca se intampla sa am mai multi saci cu hartie rez din de la diferite ambalaje ,de exemplu, ridica doi saci restul sacilor ii lasa la poarta.
Trebuie sa sunam de fiecare data? Intreb
mitru dragă,vorbești frumos,gîndești bine,dar lucrurile stau puțin diferit.Acest sistem ,bun,rău, a fost acceptat de către reprezentanții noștri,primarii.Ne-am angajat în fața celor de la UE că timp de 8 ani vom respecta cîteva reguli,iar ei ne-au dat 42 milioane de euro.Printre angajamentele luate se numără
1-Colectarea în containere semiîngropate,pt asta ne-au dat și 7 mașini cu macara.
2-preț unic în mediu rural și în mediul urban.
3-pînă in 2020 cantitatea de reciclabil va fi de 50%
4-contracte individuale cu fiecare beneficiar,atît pers fizică,cît și pers juridică.
5-fiecare familie care locuiește la casă va primi un vas pt compost și 4 pubele de
culori diferite (88 000 de pubele de 120 l încă nu sunt distribuite)
Sunt doar cîteva din angajamentele luate.Cîte se respectă?
Acele containere de 1100l amplasate ilegal lînga platformele cu containere semi îngropate ,ne-au spus că sunt provizorii,pînă vor cîștiga licitația,apoi se vor dota cu mașini cu macara (au trecut 4 ani ).
Cantitatea de deșeuri reciclabile duse la Tărpiu e de 2%,iar pt restul de 48% ,cît ne-am angajat, plătim o taxă de mediu de 120 lei/tonă,iar de anul viitor va fi de 150 lei/tonă.Asta în primul rînd din vina Supercom și a autorităților din care cu onor se pare că faceți și d-voastră parte.
PĂREREA MEA!
Îmi vine greață să afișez poze cu tomberoanele din zona mea, sunt înțesate cu deșeuri amestecate, dintre cele mai diverse… Pe lângă acest fapt, în jurul lor se găsesc o groază de gunoaie, fie depozitate direct, fie scoase și lăsate acolo de către cei ce caută în gunoi. Dacă încerci să le soliciți să pună înapoi gunoaiele scoase, te înjură ca la ușa cortului. Situația tomberoanelor și a modului de depozitare a deșeurilor este identică în tot municipiul, îmi vine greu să cred că într-o anumită zonă lucrurile stau altfel, de ce ar fi așa? Așa cum nu există o strategie clară de protejare a mediului, așa nu există nicio strategie de depozitare selectivă a deșeurilor. Chiar dacă într-un final, habar nu am cum, ai reuși să selectezi deșeurile, vin mașinile de preluare a acestora și le încarcă la comun, amestecându-le, atunci despre ce vorbim???
MITRU draga ! Cum poti sa-i spui la comunistul asta domnul Nea Ion ? Pai ori este Domn ori NEA Fansula .
Nu cred ca e vorba de educatie pt selectarea colectiva , ci mereu aceeasi gandire. Daca de cateva luni oamenii au selectat colectiv si si au tot carat inapoi in curte gunoaiele pt ca supercom ul nu le a ridicat ….incep sa se sature si revin la ce a fost!!!!!