Actualitate

”Bistrițenii să susțină petiția de restituire a tezaurului românesc de la Moscova”

”Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a trimis Ambasadei Rusiei o adresă în care solicită restituirea tezaurului românesc. Este un proiect de țară pe care trebuie să ni-l asumăm, nu trebuie să vedem în acest tezaur doar niște lingouri, niște documente, ci identitatea noastră națională. Sunt foarte multe valori pe care nu le poți cuantifica în kilograme sau în valoarea aurului, valoarea morală este mult mai mare și acest lucru obligă fiecare generație să facă totul pentru a își recupera identitatea. Eu am lansat pe internet o petiție pentru recuperarea tezaurului românesc și îi rog pe toți bistrițenii să o susțină. Ușa noastră este deschisă pentru toți cei care gândesc românește”, spune prim-vicepreședintele PMP Bistrița-Năsăud, Vasile Ioan Bindea.

Tezaurul României a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc. Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia. Aici mai multe detalii.

8 comentarii

  • Stimati basisti, aceasta problema pe care o ridicati, nu este treaba unui partid, ci a tarii! Demersurile sunt facute mai demult, asa ca, stati linistiti … Ati uitat ca azi-maine incepe campania electorala…? Mai bine, consolati-l pe Gurzau !

  • Povestea tezaurului României trimis în Rusia în timpul primului război mondial, pentru a fi pus la adăpost de armatele Puterilor Centrale, ascunde si o doza de naivitate similara cu aceea intalnita in sceneta „DOI VULPOI”, interpretata de Marian Hudac, Dem Radulescu si Vasile Moraru. D-nul învăţător (Dem Radulescu) se prezintă in fata clasei cu o atitudine impunătoare și autoritară pentru a-i manipula pe elevi. Învățătorul profită de poziția sa privilegiată, și le oferă elevilor posibilitatea de a avea el grija de banii lor „pentru a nu le fura altii”. Elevii, naivi, nici nu bănuiesc gândurile modelului lor și oferă banii fară nici o rezerva. La fel si cu tezaurul, care a fost dus la Moscova „pentru a nu fi furat de altii”. Slabe sperante de a fi recuperat in totalitate dupa atatia ani.

  • Dacă stai cu degetul în nas și nu ceri ceea ce e al tău, niciodată nu o sa primești nimic. Există și varianta de a nu fi băgați în seama. Însă noi preferam sa dezbatem dar fără a face ceva concret, Cum ar fi semnarea petitiei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.