”Noi ne-am angajat că în această sesiune terminăm Codul electoral. PNL şi-a îndeplinit toate obligaţiile, am depus în Parlament proiectul legii alegerilor în diaspora, dar nu vedem nicio dorinţă a lui Ponta, a PSD şi aliaţilor lui de a începe discuţiile. Nu putem să ne batem joc de diaspora, dacă Ponta crede că oamenii au uitat se înşeală. Am propus, şi s-a votat şi în Parlament dar preşedintele are nişte observaţii, proiectul finanţării partidelor şi campaniilor electorale. Parlamentul poate revota foarte repede, nu sunt probleme de fond. Cerem PSD ca săptămâna viitoare în Senat să se voteze legea alegerilor locale. Timpul trece, iar dacă Ponta e corect trebuie să înţeleagă că nu mai e mult până în iunie şi intrăm în criză de timp. Proiectul va trebuie să ajungă repede în Camera Deputaţilor, care este decizională”, a spus Vasile Blaga într-o conferinţă de presă la Bistriţa.
Blaga a menţionat că PNL a cerut ”un grad mare de reprezentativitate pentru primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene şi prin urmare revenirea la votul în două tururi”. ”Vom supune aceste amendamente plenului Parlamentului. Ponta zice: ia să mergem cu primarii într-un singur tur, că eu am 2.000 de primari, iar ceilalţi 1.000. Cu cărţile pe faţă, ca să n-avem alte discuţii. Faţă de baronii lui, tremură ca varga. Da, domnilor, o să vedem noi, o să mergem şi cu preşedinţii de CJ într-un singur tur, dar în subsidiar vrea să scape de ei şi să alegem indirect preşedinţii de CJ, iar dacă PNL are de ales între două rele, atunci preferăm alegerea preşedinţilor de CJ de către consilierii judeţeni. Principala noastră opţiune a fost cea a alegerii în două tururi. Nu este un regres, pentru că prea multă putere la preşedinţii de CJ a făcut ca lucrurile să ajungă aici. Câţi mai sunt în picioare?”.
Copreşedintele PNL a menţionat că până acum n-a vost de fapt vot uninominal, deoarece la alegerile parlamentare şi dacă ar fi candidat un pahar din partea USL câştiga: ”Ce s-a ales de votul uninominal, că de fapt n-a fost vot uninominal. Ştiţi dvs. vreunul ales el? Nu, au fost aleşi în colegii sub sigle de partid. Când a fost vremea PDL a câştigat PDL, când a fost vremea USL dacă puneam un pahar într-un colegiu şi îi puneam nume, era în Parlament. Şi când am fost noi, nimeni nu a intrat el, ci doar ajutat de o forţă politică. S-a ajuns în această situaţie în care, din nefericire, Parlamentul nu este în cea mai bună formă. Partidele trebuie să-şi asume calitatea celor care le reprezintă în Parlament. Vă spun clar, agreem votul pe listă, astfel încât să ştim exact cine ajunge în Parlament, să acoperim cu profesionişti integri comisiile de specialitate. Acum se merge cu medici la comisia juridică, cu ingineri peste tot că ei sunt buni la toate. Trebuie să învăţăm din ce n-a mers bine, nu putem rămâne în această latură populistă a votului uninominal”.
El a adăugat că, în ceea ce priveşte posibilitatea ridicării imunităţii parlamentarilor, PNL a depus în Parlament un proiect de lege, ”până se mai gândeşte Ponta ce vrea”.
Blaga s-a referit şi la noul Cod Fiscal: ”Văd că Ponta nu se opreşte, se laudă în continuare pe toate fronturile cu marile lui realizări. Ne bucurăm că s-a inspirat din programul nostru de guvernare şi s-a gândit la măsuri de reducere a fiscalităţii. Noi nu ne opunem, mai ales că sunt măsuri de dreapta, pentru un mediu de afaceri mai cald. Domnia sa nu a prezentat însă niciun studiu de impact asupra propunerilor, nu ia înainte alte măsuri obligatorii cum ar fi creşterea gradului de colectare. România e pe ultimul loc în Europa la colectarea TVA. Nici nu i-a trecut prin cap să continue procesul de restructurare a companiilor de stat, le-a oprit chiar. Mai mult, a oprit investiţiile cu totul. Oameni buni, dragă Ponta, anul viitor duci deficitul la 3,2”.
”Problema cu votul prin corespondenţă este că e o păcăleală a lui Ponta. Este cel mai serios demers pe care noi îl facem şi l-am făcut, am făcut zeci de dezbateri pe acest subiect, am depus proiectul, l-am trimis către toate grupurile parlamentare, l-am transmis către cabinetul premierului, numai că premierul împarte electoratul din România în funcţie de frustrările domniei sale din alegeri, în electorat PSD şi restul lumii. Dacă nu a fost electorat PSD, e prost, deşi diaspora trimite în ţară mai mulţi bani decât investiţiile străine directe. Dacă îl întrebi ce ziceţi domnule preşedinte de acest proiect, spune da, vedem, teoretic votul prin corespondenţă este un lucru în regulă, dar de la declaraţii la discursul real, din interiorul comisiei, să ştiţi că este o diferenţă ca de la cer la pământ. Este acelaşi discurs dublu, aceeaşi ipocrizie. Intuiesc că PSD va face absolut orice demers pentru ca votul prin corespondenţă să nu se aplice.Nu o să-l treacă, pentru că este modalitatea lui sadică de a pedepsi electoratul care nu l-a votat”, a completat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Adica cum presedintii CJ au avut pre multa putere? Aaaa, va referiti la cum a avut Liviu Rusu (PDL) puterea sa blocheze toate fondurile europene de mediu din Romania dupa ce si-a batut joc de proiectul de management al deseurilor. Aha, ma gandeam eu ca la asta va referiti, ca doar numai asta are PDL in cap, cum sa fure mai mult.
Se refera la perioada in care PDL prin iubitul conducator LRusu, taia si spanzura dupa bunul plac, lasa o gramada de primarii fara bani chiar fara bani de salarii. Nesimtire maxima pe acesti,, domni”
Hooooooooo PDL-işti mîrşavi şi hoți care ați nenorocit Romănia!
Vad ca il atacati pe Liviu Rusu, dar judetul e pe mana lui Moldovan de 3 ani si nu se vede nimic in urma lui. Oare de unde atata inversunare pt unii postaci?
Serios Ioana? Ia fa tu o tura prin judet sa vezi cate obiective sunt in lucru. Si dupa sa vi sa pui comm pe articole despre care habar nu ai.