(FOTO-VIDEO) Blocul operator centralizat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, o investiție de 6,5 milioane euro din bani guvernamentali și din bugetul Consiliului Județean, a fost inaugurat. La eveniment au participat președintele CJ Radu Moldovan, fostul ministru al Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu, rectorul UMF Tg. Mureș, Leonard Azamfirei, fostul ministru Ioan Rus, deputatul Doina Pană, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Ioan Țintean, viceprimarul Cristian Niculae, primarul Becleanului Nicolae Moldovan, consilieri județeni, șefi de instituții.
După o slujbă oficiată de protopopul Alexandru Vidican și tăierea panglicii inaugurale, oaspeții au făcut un tur al Blocului operator, conduși de managerul SJU Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Radu Moldovan: ”Ministrul Patriciu Achimaș Cadariu a avut un rol important în finalizarea acestei investiții, lucru pentru care îi mulțumesc. Fiecare dintre noi are modele sau mentori. Eu am avut un model și un mentor în politică, Ioan Rus, m-a ajutat cu sfaturi în momente potrivite, îi mulțumesc că este alături de noi și în acest moment de bucurie. Blocul operator este o investiție extrem de importantă pentru județ, care a costat aproximativ 6,5 milioane de euro, cam 75% bani guvernamentali și 25% din bugetul propriu al CJ. În ultimii cinci ani am reușit împreună cu colegii din CJ și cu managementul spitalului să atragem fonduri de 18 milioane de euro care au fost investite în sistemul de sănătate, mai exact în SJU și Ambulatoriu. Îmi doresc ca POR să fie deblocat și să continuăm proiectele. Am mai spus-o, ca prioritate avem extinderea UPU și un heliport care să reducă timpii de transfer a bolnavilor la clinicile de specialitate din Tg. Mureș și Cluj”
Patriciu Achimaș Cadariu: ”Când lucrurile sunt ieșite din comun se vorbește despre miracole. Cred că aici putem vorbi despre miracolul realității, iar realitatea este construită de oameni. Trebuie să adresăm felicitări, este un model pentru întreaga noastră țară, când există pricepere în managementul unui spital dublată de competențe profesionale rezultatul este cel pe care îl vedem. Este vorba de grija față de oameni, de faptul că ne pasă de pacienți”
Leonard Azamfirei: ”Omul sfințește locul, este expresia cea mai potrivită pentru ce am văzut aici. Venim după o perioadă lungă în care a scăzut foarte mult credibilitatea în sistemul medical din România și este nevoie de astfel de situații care să îl recredibilizeze. Ce văd aici este o insulă de normalitate în această țară, care ar merita să fie replicată. Sunteți un județ norocos din punct de vedere medical”
Ioan Rus: ”Sunt puține locuri în țară unde există așa ceva. Una dintre șansele acestui județ este un președinte CJ normal la cap. Nu e suficient spitalul, el trebuie umplut de oameni extrem de competitivi profesional și sunt convins că așa se va întâmpla. Nu vorbim despre o clădire extrem de bine dotată, ci despre o strategie de dezvoltare a modului în care se face asistența medicală pentru cetățenii județului”
Mircea Gelu Buta: ”Strategia pe care ne-am propus-o se numește ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița în mileniul III”. Este un proiect de dezvoltare bine stabilit. În ceea ce privește Blocul operator, mutăm vechea secție de Chirurgie în noul spațiu, urmează și o perioadă de training pentru ca personalul medical să se poată familiariza cu noua aparatură. Am organizat concurs pentru posturi la Neurochirurgie, avem un tânăr neurochirurg”
Cristian Niculae: ”Inaugurarea celui mai modern Bloc operator centralizat din România nu poate decât să ne bucure pe toți. Faptul că el se află la Bistrița nu este întâmplător, ci se datorează celor care au crezut în acest proiect, l-au gestionat cu pricepere și nu au renunțat când au întâmpinat greutăți. Să nu ne amăgim, atragerea a 40 de medici la Bistrița și venirea în viitorul apropiat a unui renumit neurochirurg clujean a fost posibilă datorită acestor investiții, derulate în ultimii 5 ani de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin grija domnului președinte Radu Moldovan și de către managerul Spitalului Județean Bistrița, domnul dr. Mircea Gelu Buța, cu sprijinul Guvernului României. Felicitări și putere de muncă în viitor!”
Ovidiu Frenț: ”Un proiect investițional deosebit, care arată o ordine corectă a priorităților de dezvoltare a județului. Această reușită demonstrează că și în perioade economice dificile, atunci când se dorește cu adevărat pot fi puse în mișcare mecanisme financiare și umane care să genereze un rezultat concret, benefic întregii comunități. Spitalul Județean este mai mult decât unul de urgență, aici fiind tratate o mare gamă de afecțiuni, multe dintre acestea necesitând intervenții chirurgicale. Modernizat cu bani guvernamentali și din bugetul Consiliului Județean, spitalul este acum unul atractiv din punct de vedere profesional pentru noua generație de medici specialiști din centrele universitare Cluj-Napoca și Tg. Mureș, 40 dintre aceștia venind doar în ultimii doi ani la Bistrița, împotriva trendului general național de emigrare a cadrelor medicale. Nu pot decât să-i felicit pe toți cei care au contribuit la această reușită și să le doresc mult succes pentru următoarele proiecte: extindere UPU și heliport”.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII!
Blocul operator centralizat în suprafață de 1.471 mp are 8 săli de operații, fiecare sală având în componență: sală pentru pregătirea preoperatorie a pacientului; sală pentru efectuarea intervenției chirurgicale; sală pentru trezirea postoperatorie a pacientului; filtru de acces în sala de operații a personalului medical; sală pentru curățarea postoperatorie și pregătirea în vederea sterilizării a instrumentarului medical.
Pe lângă cele 8 săli de operații, blocul operator centralizat mai are: filtre de acces în blocul operator a personalului medical (femei, bărbați); sterilizare proprie; mic laborator pentru determinări rapide; sală pentru aplicarea protezelor gipsate (lângă sala de operații ortopedie-traumatologie); camere de lucru pentru personalul medical; oficiu pentru servire cafea, ceai; camere tehnice.
La începutul lunii august 2015, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au început lucrările de construcție a unui Bloc operator centralizat, parte a obiectivului de investiții “Supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui Bloc operator centralizat şi spaţii medicale – Faza 2” (2014-2016), în valoare totală de 24.102.923 lei, bani de la Guvernul României prin Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean. Contractul de execuţie a fost semnat în noiembrie 2014 şi tot atunci au început şi lucrările, mai întâi cele de supraetajare și realizare a unor spații medicale la etajul 4. Constructor: asocierea SC GB Indco SRL Bucureşti – SC Depisto Star SRL Gheorgheni.
Ce s-a realizat la etajul 3 al SJU: Bloc operator centralizat cu 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie – 3 săli de operaţii Chirurgie generală, 2 săli de operaţii Ortopedie-traumatologie, 1 sală de operaţii Urologie, 1 sală de operaţii Oftalmologie, 1 sală de operaţii ORL, 1 staţie de sterilizare proprie a Blocului operator. Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde şi spaţiile anexe aferente şi este compusă din: filtru sanitar pentru pregătire medici, sală de pregătire preoperatorie a bolnavului, sală de operaţii, sală de trezire postoperatorie, spălător pentru instrumentar.
Andreicuț a lipsit?
Era la biroul de informatii
Da andrecut unde este? N-a fost invitat? Echipa de taieri de panglici este incomplata fara el. A renuntat sau are de dat vreo nota informativa? Buta, raducu, pana, andrecut si alti aghiotanti.
Alte falsuri . Cetatenii tot nu sunt tratati cum trebuie si mor cu zile. Poate politicienii putrezi de bogati pe spinarea poporului, taietorii de panglici, ei sa aiba un regim preferential.RUSINE!
Esti o comunista proasta.
Cu sau fara meritul acestor PSD-i, D-l Director Buta merita tot respectul nostru. In momentul in care in acest spital „high tech” vom avea si medici pregatiti – atunci putem sa ne imbolnavim linistiti, traind cu speranta ca cei care taie azi panglici – nu-si vor mai asuma toate meritele.
Frumos blocul operator , pacat ca l-au facut degeaba . Neurochirurgul vine din iarna ( vorba presedintelui CJ ) , asteptati-l ca a luat-o de la Bucuresti pe jos . Singura utilitate a blocului operator , ar fi ca obiectiv de vizitat turistic , faci intrarea 2 lei si vine lumea ca la muzeu sa-l vada . In 200 de ani l-ai amortizat , dupa aia iesi pe profit .
Cand faceti stiri cu medicii din noua generatie? Veti vedea ca de fapt nu exista si sunt doar minciuni. Spitalul Judetean din Bistrita are cea mai proasta imagine din tara si asta datorita directorului Buta care s-a inconjurat doar de incompetenti.
Daca nu ar exista acest bloc operator cati neurochirurgi ar veni aici la sat? Oricum este o lipsa acuta la nivel national de medici. Nu este bine nici ca s-a investit, nu este bine nici daca s-a gasit o solutie chiar daca numai din iarna, scuipam orice se face nou pentru ca nu este suficient de bun pentru pretentiile noastre si nu ne pasa atata vreme cat nu avem nevoie de serviciile medicale. Vreti medici noi ca astia de acum nu sunt buni. Cati tineri medici vin acum la Bistrita? Faptul ca s-a investit in infrastructura este un lucru pozitiv pe termen lung si care trebuie sa continue, numai asa poti atrage medici buni sa vina intr-un oras uitat de lume, acolo unde se agata harta-n cui. Daca tot mergeti la Cluj sau Mures la medic de ce va pasa ce se intampla la Bistrita?
Degeaba imi cumpar masina de formula 1 daca nu sunt on stare sa stapanesc un Logan !
De ce nu incurajati medicii tineri sa ramana in tara? Termina anual sute UMF.
Mor de curiozitate sa stiu cum recruteaza marele doctor profesor, blaaaaaaaaaaa tineri medici. Stiu cativa care ar fi venit la Bistrita dar le-a zis ca nu sunt locuri. Acum zice ca sunt si dau navala la marele spital unde se moare dintr-o entorsa, va mai amintiti? Se spune ca la facultatea de medicina le spuneau studentilor ca daca nu sunt cuminti si nu invata cum trebuie o sa fie trimisi la Bistrita. Glorie profesorului doctor! Totusi n-as vrea sa spun ca nu cresc si la Bistrita doctori buni. Doar ca marirea sa nu are un merit in asta. El e doar maaaaaaaaaare de tot.
Maya scumpa, știi ce e maaaare de tot? Prostia ta! De ce nu te duci în audienta la dl dr.Buta sa-I spui în fata ceea ce gândești? Promit sa te ajut eu cu o programare, ce zici?
D-na Oltean, e admirabil ca-i luati apararea tatalui dumneavoastra, dar e de blamat, ca va permiteti sa etichetati pe cineva ca fiind prost, doar pentru ca v-a atacat tatal.
Meseria pe care o aveti ar trebui sa va faca sa fiti mai rezervata.
Din pacate nici macar parintii nu sunt perfecti !
Uneori deciziile gresite din trecut, lipsa de profesionalism ii ajung din urma la final de cariera…
Da o slujba la Inalt Preafericitul Ionica si se rezolva.
Maya, avem pastile de invidie !
Era prin anul 2005 daca nu ma insel la neurochirurgie un doctor pe nume SCHWARTZ KALMANN(sper sa fi scris corect numele ),acestui medic i datorez faptul ca inca mai am langa mine o sotie recuperata total dupa un AVC urat de tot in care nu sa intervenit chirurgical . Acesti medici care au facut ,,minuni ,, fara bloc operator modern nu pot fi luati in considerare sau se merge pe principiul ,,la bloc nou neurochirurg nou ,,.
Din pacate aceste povesti cu incompetenta medicilor se tot perpetueaza, iar lumea uita ca in ultimii 5 ani spitalul asta s-a transformat dintr-o ruina comunista, intr-o unitate spitaliceasca de ultima generatie. Sau ati fi preferat sa asteptati pana ajungeti la Cluj in caz de un atac de cord?
Felicitari d-lui dr Buta si echipei pentru tot ce fac inspre binele oamenilor .Multa sanatate!
Ce teatru in poza expusa , uitativa putin la ei ,le merge bine pe spinarea poporului roman , si-au tepuit fonduri europene pe care si-au cumparat masini de teren si -au construit vile , noi am ramas tot asa pt. ca nu am fost baieti destepti ca ei , pe undva ne meritam soarta s-au incepem din nou .
Majoritatea celor ce au comentat …..au comentat negativ acest articol….si chiar nu inteleg de ce …mai oameni când nu se face ceva sau se face intr.un mod gresit asi intelege însă când vad ca ceva e facut in judet si facut la standarde moderne…chiar nu pot sa va inteleg …sunteti niste frustrati si „gica contra” la orice ….bravoooo fain concetățeni…..asa cu voi nu vom ajunge nicaieri……..
Mai oameni buni nu fiti frustati si „Gica contra”. Aceasta investitie este plus valoare pentru oras is pentru judet. Problema mare va fi cum o punem in functiune si cu cine. Aici trebuie acum autoritatile sa lucreze. Avem o nava spatiala cu manual cu tot dar fara martieni. TRebuie cineva sa invete sa o conduca. Hai sa le dam sansa doctorilor tineri sa invete aici, chiar sa propunem UMF Cluj sau Mures sa vina cu profesorii universitari si studentii sa faca operatii ca si practica aici. Si poate poate si doctorii de aici vor incata ceva.
Fiti pozitivi
Daca sunteti asa destepti de ce nu va apucati de medicina ?