Cancerul, una dintre bolile secolului XXI, îi afectează pe foarte mulţi bistriţeni care adesea îşi pierd viaţa din cauza ei, însă primul loc în privinţa frecvenţei bolii îl ocupă altă maladie. Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, a declarat pentru Timp Online că unitatea medicală pe care o conduce a cerut o statistică privind indicatorii de prevalenţă şi incidenţă a afecţiunilor oncologice pentru dosarul pe care îl pregăteşte pentru înfiinţarea Centrului de radioterapie şi astfel a aflat care sunt tipurile de cancer cele mai frecvente în judeţ.
Pe locul întâi se află cancerul de col uterin, pe locul al doilea cel de piele, iar pe locul trei cancerul de prostată. Urmează, în ordine: cancerul de sân, de stomac şi cel bronhopulmonar.
Întrebat dacă este reală informaţia potrivit căreia explozia de la Cernobîl a dus la o creştere a numărului bolnavilor de cancer în judeţ, managerul SJU a răspuns: „E greu de spus. Doctorul Lezeu m-a trimis, pe vremuri, să fac nişte studii. Noi bănuiam că, în zona Rodna- Şanţ, ar fi crescut incidenţa oncologică. Nu am depistat decât foarte multă guşă acolo. Ca şi patologie, în judeţ, nu cancerele sunt pe primul loc, ci bolile cardiovasculare. În ultimii 20 şi ceva de ani noi am fost şi prinşi în programele Ministerului Sănătăţii de profilaxie a bolilor cardiovasculare. În medicină, nimic nu e numai genă sau numai mediu. Probabil există o pedispoziţie a populaţiei la care se adaugă tipul de alimentaţie”.
În ce priveşte alimentaţia, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta a spus că, în judeţ, predomină „o alimentaţie care nu mai corespunde muncii grele”: „Oamenii consumă multă carne de porc, slănină, grăsimi şi băuturi tari. Acestea erau potrivite când oamenii desfăşurau un tip de muncă grea, la câmp, la pădure, şi aşa mai departe. Acum lumea e destul de statică. Ar trebui să reducă mult acest tip de alimentaţie care e una din cauzele bolilor cardiovasculare. Vin în urgenţă cu foarte multe astfel de cazuri”.
Cum se apropie perioada sărbătorilor, l-am întrebat pe dr. Buta ce îi sfătuieşte pe oameni ca să nu ajungă la urgenţe din cauza problemelor legate de alimentaţie: „Nu îi sfătuim nimic pentru că, oricum, fac excese. Lumea trebuie să fie calculată şi ponderată”.
Nu doar în Bistriţa-Năsăud, ci la nivelul întregii ţări principala cauză de mortalitate rămâne boala cardiovasculară. Statisticile arată că 40 de români mor zilnic din această cauză.
D-le prof. felicitari pentru toate realizarile Multa sanatate .
Avem facultate de medicina la Bistrita ? Ce curs preda domnul profesor univ. ? Articolul chiar e exceptional.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, este profesor universitar la facultatea de Teologie din Cluj. Asadar, nu prea are treaba cu medicina. El a construit biserici in spitalele din Bistrita. Cea mai cunoscuta este biserica de la spitalul TBC cu hramul „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”, dar si biserica de la spitalul de boli infectioase de pe str. Alba Iulia, care poartă hramul ”Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul” si care a fost târnosita in luna iulie, 2016. Nu degeaba spune ca doctorul Buta este cel mai mare medic dintre preoti si cel mai mare preot dintre medici.
Ce rau este sa construiesti biserici in spitale ? Este laudabil ca terapia clasica este imbinata cu terapia spirituala
N-a spus nimni ca e rau sau bine sa construiesti biserici in spitale. Era vorba doar de o informatie privind legatura doctorului Buta cu teologia, materializata intre altele si prin „Biserica din spital”.
Doamne fereste sa ajungi la spital in Bistrita cu ceva mai grav ca degeaba te duci,,, vorbeste si doctorul dar toate raman la nivel de vorbe,,,practica zero!!!!
Domnule Alban, Dr. MGButa este cadru didactic la Facultatea de Teologie Cluj , unde preda un curs foarte interesant de Medicina Biblica. Va recomand sa cititi o carte din cele scrise de domnia sa, intitulata” Dumnezeul unei lumi marunte”. Cu respect, MNP
Domnule @Alban, fara rautati( „nu prea are treaba cu medicina”). Poate dumneavoastra nu aveti treaba cu medicina… Dr. Buta M G, este medic primar pediatru, doctor in Stiinte medicale, asa ca, s-ar cuveni sa va cereti scuze… Ar fi bine sa ne judecam intai pe noi… Cu respect, Dr.MN Pop
Ce are sula cu prefectura. E vorba de cursul lui Buta de la facultatea de teologie, care nu are legatura cu medicina. Altfel s-ar preda la facultatea de medicina . Asa ca nu va mai grabiti sa judecati lucrurile superficial, calificandu-le „rautati”.
Domnul Buta se chinuie sa para intelectual dar spune lucruri pe care le spune orice baba dupa ce citeste cateva statistici. Un medic pediatru care ar trebui sa iasa la pensie dupa ce a condus 20 de ani spitalul judetean. Iar bisericile nu le-a facut el, ci s-au realizat din fonduri publice, pe teren public si din donatii. Pensionare placuta si credem ca e vremea unui management european.
Nu mai vorbi prostii La ora actuala spitalul din Bistrita este peste multe spitale europene.
Domnule remus(?), am taxat drept” rautate” , afirmatia de mai sus, dintre ghilimele! Domnul @Alban , nu are ,cel putin dupa nume, calitatea de a face o astfel de afirmatie. Domnul Dr.Buta MG, este o personalitate plurivalenta si probabil, atrage mici invidii ce nu ar trebui sa existe… Incercati domnule remus, doamna anca,domnule maeran sa faceti si dumneavoastra ceva asemanator si va voi lauda ! E usor sa stai pe tusa si sa fluieri…Cu respect, Dr.MNPop
Asa ca intre colegi, nu crezi ca tot ce a spus domnul bidoctor e banalitate?
Eu ma asteptam sa spuna ceva mai concret. Cancerul e la el acasa pentru ca unul dintre motive e STRESUL PROVOCAT DACA AM AJUNGE LA UN ASTFEL DE DOCTOR!
Domnule Pop, am fi preferat s fie mai putin multivalent si sa fi fost mai priceput ca medic pediatru. Parca in calitate de medic scris articolul si nu in calitate de popa sau manager de spital.
In cazul d-lui Buta avem un caz clasic de persoana care daca este mediocru in meseria sa, incearca sa contrabalanseze, fiind peste medie in alte domenii.
Preferam sa aprofundeze pediatria, pentru a nu ocupa postul cuiva care ar fi putut fi mai bun decat el in acest domeniu.
Cat despre faptul ca emitem opinii la adresa medicilor – cred, ca orice persoana poate emite opinii, chiar si pentru meserie intangibila, asa cum este meseria pe care o practicati dumneavostra si d-l Buta.
PUTETI EMITE OPINII ,DAR NU IN ANONIMAT ATUNCI CAND ATACATI O PERSOANA
De ce?
Daca acolo scria ca-l cheama Pop Ioan atunci domnul doctor Buta chiar era MEDIOCRU?