Actualitate

Boc: România nu are o problemă cu depunerea de proiecte, dar are o problemă majoră cu implementarea lor

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Bistrița, că că, în prezent, România nu are o problemă cu depunerea de proiecte și cu semnarea de contracte, dar are probleme cu implementarea lor.

Emil Boc a făcut aceste declarații la Prefectura Bistrița-Năsăud în fața autorităților publice locale după ce ministrul Dezvoltării Regionale și turismului, Elena Udrea, a semnat patru proiecte ce urmează să fie finanțate prin Programul Operațional Regional axele 1 și 3.

„Salut semnarea unor contracte în valoare de cinci milioane de euro pentru comunitatea de aici și sper într-o eficiență în implementarea lor. Partea grea a lucrurilor abia începe. În momentul de față, România nu are o problemă cu depunerea de proiecte, nu mai are o problemă cu semnarea de contracte, dar are o problemă majoră cu implementarea lor. De această problemă depinde absorția fondurilor europene în România și posibilitatea de a le utiliza în integralitate”, a spus premierul Boc.

El a declarat că, în România astăzi sunt depuse proiecte în valoare 52,6 miliarde de euro pe fonduri structurale unde există în jur de 19 miliarde de euro, cu mult mai mult decât suma alocate.

„Proiecte contractate, semnate și care sunt în implementare sunt 5655 în valoare de 12,5 miliarde euro. Aceste proiecte astăzi sunt în implementare”, a anunțat Boc.

Premierul a mai spus că e mai „dureroasă” situația în ce privește plățile efectuate efectuate care se ridică la 2,37 miliarde euro din care prefinanțări 1,049 de miliarde de euro și rambursări efective 880 de milioane de euro. „Aici e problema fondurilor europene în România la capitolul plăți efective și rambursări: 2,37 miliarde de euro din care aproape două treimi, 1,5 miliarde de euro sunt partea de prefinanțări. Rambursările efective cele 880 de milioane de euro reprezintă lucrări efectuate, plătite, confirmate, certe, care au fost aduse efectiv în România”, a spus Boc.

El a adăugat că în acest sector autoritățile locale au principala atribuție de aici înainte de a mări absorția fondurilor europene.

„E datoria autorităților centrale să simplifice acolo unde mai este nevoie să simplifice birocrația, dar dacă nu se țin licitațiile la timp, nu se repectă obligațiile din contract și nu se realizează lucrări de calitate conform caietului de sarcini și proiectului aprobat atunci puteam avea probleme cu absorția fondurilor europene acum și în ciclul următor care începe în 2013 și care poate diminua fondurile europene pentru România. De aceea, fac un apel cu toată responsabilitatea la toate autoritățile locale și de implementare, să se aplece cu maximăatenție și să le implementeze la timp pentru că nu e vorba că s-ar putea pierde bani pentru comunitate, ci e vorba de România care ar putea pierde resurse importante de modernizare a țării”, a spus Boc.

Premierul a amintit că au existat situații când, de la semnarea contractului, până la finalizarea licitației, au trecut 18 chiar 20 de luni.

„Asta înseamnă punerea în pericol a proiectului. Noi am simplificat legislația și se poate încheia contractul după prima etapă a contestației la Consiliul Național de Soluționale a Contestațiilor tocmai pentru a grăbi procedurile și nu a nu tergiversa aceste demersuri. Dacă, în continuare, proiectele vor trena, șansele de a avea întârzieri în absorbție sunt foarte mari”, a declarat Emil Boc.

Premierul a făcut și o trecere în revistă a absorției fondurilor în Bistrița-Năsăud, unde sunt în implementare proiecte în valoare de 330 de milioane de euro. Ela  adeclarat că MDRT va avea în implementare, tot în județ, 100 de milioane de euro pe ceea ce înseamnă modernizarea drumurilor de interes județean și local, canalizare, apă, stații de epurare, creșe, grădinițe și programe pe Măsura 322. 

„România are o șansă mare de a-și accelera creșterea economică utilizând patru motoare: fondurile de la bugetul de stat pentru investiții, 35 de miliarde de lei, fondurile europene, Programul național de dezvoltare a infrastructurii – 4 miliarde de euro care a plecat în implementare și programul de parteneriat public-privat”, a mai spus el.

Premierul Emil Boc și ministrul elena Udrea au participat, vineri la semnarea a patru contracte pentru finanțarea din fonduri europene a unor proiecte de importanță deosebită pentru locuitorii județului Bistrița – Năsăud: “Responsabilitate socială durabilă prin modernizarea, dezvoltarea și echiparea clădirii Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoanele cu Handicap, din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Adulți – Nușeni”; “Reabilitarea și modernizarea străzilor din zona centrală a municipiului Bistrița”; “Sisteme de supraveghere în vederea prevenirii criminalității în centrul istoric al municipiului Bistrița” și “Restaurarea și consolidarea clădirii monument de categorie A, strada Nicolae Titulescu, nr. 8 – Centrul de Artă Tradițională – Casa cu Lei”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS