Economie Social

Bogaţii Bistriţei au sărăcit. În Top 300 a mai rămas doar unul şi nici măcar nu e din judeţ

Omul de afaceri Vasile Dan din Negreşti Oaş, patronul fabricii Dan Steel Beclean, deţine o avere de 63-65 de milioane de euro, fiind singurul cu afaceri în Bistriţa-Năsăud menţionat în ediţia 2011 a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români.

Potrivit revistei, cele mai importante companii din portofoliul lui Dan Vasile sunt Dan Steel Negreşti Oaş şi Dan Steel Beclean, omul de afaceri investind peste 10 milioane de euro în platformele industriale, macarale şi linii tehnologice. Potrivit revistei Capital, în 2010, Dan Steel Beclean a înregistrat un profit de 1,32 de milioane de euro la o cifră de afaceri de 57,19 milioane de euro.

„Pe lângă businessul din domeniul metalurgiei, o parte semnificativă din averea lui Dan Vasile provine din terenuri. Acesta spune că, între 2009 şi 2010 a realizat câteva investiţii imobiliare personale în Cluj, valoarea de achiziţie depăşind un milion de euro. (…) Vasile Dan îşi estimează averea personală lacirca 200 de milioane de euro”, notează Capital.  

În urmă cu cinci ani, de exemplu, patru bistriţeni figurau în topul celor mai bogaţi 300 de români întocmit de revista „Capital”, averea lor însumând circa 55 de milioane de dolari. Bogăţia celor patru făcea ca judeţul Bistriţa-Năsăud să fie pe locul 25 în topul judeţelor cu cei mai bogaţi oameni din România.

Cel mai bogat om al Bistriţei era, la vremea aceea, Pamfil Moisil, acţionar majoritar al grupului de firme Topaz cu o avere estimată la 15-16 milioane de dolari. Afacerile sale erau în domeniul construcţiilor, maselor plastice, transporturilor şi industriei alimentare.

 O avere cifrată la 13-14 milioane de dolari avea şi Tiberiu Fiscutean, asociatul lui Pamfil Moisil la grupul de firme Topaz. Compania se ocupa de producţia de mase platice, dar şi alte materiale de construcţii.

Fostul internaţional Viorel Moldovan avea o avere cifrată la 12 milioane de dolari, obţinută, în special, din contractele sale la Servette Geneva, cât şi la FC Nantes. El a declarat că dobânda pe care o obţinea de la bănci era „investiţia cu cel mai mare succes”.

Familia Emil Iugan (foto Emil Iugan, Topul firmelor 2011) deţinea o avere care se cifra între 10 şi 11 milioane de dolari, obţinută din afaceri care au ca obiect prelucrarea lemnului. Cei doi soţi deţin şi acum grupul de firme MIS (Montana, Iugan, Silvania) care a fost creat în 1990 şi are circa 600 de angajaţi.

În 2004, cel mai bogat om din judeţul Bistriţa-Năsăud era Constantin Moraru, patronul fabricilor Artglass şi Cristiro, ambele firme activând în domeniul prelucrării sticlei. Omul de afaceri bistriţean a cumpărat şi o parte din acţiunile fabricii de geamuri Geromed Mediaş, fabrică cu peste 1000 de angajaţi în care a investit peste trei milioane de dolari. În 2003, Geromed Mediaş a cumpărat şi fabrica de porţelan Iris din Cluj.

În ediţia 2003 a topului, a mai apărut şi omul de afaceri Ion Măgădan, patronul SC Miro SA, a cărui avere a fost estimată la 8-9 milioane de dolari, afacerile lui fiind în domeniul construcţiilor metalice, dar şi Ioan Moldovan, patronul firmelor „Coroana de Aur” şi Hotel-Castel Dracula de la Piatra Fântânele cu o avere de 8 milioane de dolari.  

Afacerile tuturor au oscilat, de-a lungul anilor, dar averile lor nu au depăşit niciodată 20 de milioane de dolari.

Cristiana Sabău

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS