Bogdan Berende (23 de ani), proaspăt campion european la categoria D 1 atelaj canin, a mărturisit că şi-a descoperit pasiunea pentru atelajele canine în urmă cu doi ani când a asistat la un antrenament al preotului Kiss Attila. Student la Bucureşti în anul III la Kinetoterapie şi anul II la Psihologie, Bogdan mărturiseşte că prezenţa câinilor săi din rasa Husky Siberian, a doua după lup, îl linişteşte, chiar dacă temperamentul lor e unul care se schimbă de la o zi la alta.
„Pasiunea pentru atelaje mi-am descoperit-o acum doi ani când tatăl meu a intrat în contact cu domnul Kiss Attila. A fost la un antrenament de-al dumnealui şi a văzut ce se întâmplă efectiv. Am văzut şi eu un antrenament şi pur şi simplu m-am îndrăgostit de acest sport, mi-a plăcut şi am decis, din acel moment, să încep şi eu să concurez şi să creştem câini. De mic am avut câini acasă, dar Husky este pentru prima oară când avem. Aceşti câini sunt prima generaţie după lupi. Au nişte instincte foarte puternice pe care nu le poţi controla foarte bine dacă nu îi cunoşti foarte bine. Temperamentul lor se schimbă de la o zi la alta. Dacă nu ştii cum să socializezi cu ei, te pot considera adversarul lor. Pe mine mă linişteşte când sunt cu câinii, prezenţa lor. Antrenamentele sunt şi uşoare, şi dificile, în funcţie de vremea de afară. Mi-am propus să fac în aşa fel încât, la fiecare participare să urc pe podium şi să aduc cât mai multe medalii pentru România”, a spus Bogdan Berende.
Preotul Kiss Attila, mentorul lui Bogdan Berende, a adăugat că este nevoie de multă ambiţie, de muncă şi efort. „Antrenamentul în sine nu durează mult, 20 de minute, însă trebuie să ai un contact foarte strâns cu câinii tăi fiindcă altfel nu te ascultă. Sunt lupi de generaţia a doua. Au mentalitatea lor, gândurile lor. La un moment dat, pot avea gândul să meargă aiurea. Trebuie să lucrezi cu ei ca să fie ataşaţi şi, la prima strigare, să vină. Nu numai acest antrenament pe care îl faci zilnic e foarte important, ci şi timpul pe care îl petreci zilnic cu ei. Eu ies de multe ori în curte şi întreb câinii ce mai fac, îi mângâi, iar acest lucru este foarte important ca să ai o relaţie strânsă cu ei”.
Atelajul canin nu este unul accesibil pentru cei care vor să facă performanţă, a spus şi Damaschin Berende, tatăl lui Bogdan şi preşedintele Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud.
„Sportul nu trebuie practicat la nivel de performanţă, ci şi recreativ, ceea ce permite accesul aproape oricui spre această direcţie. Se poate practica sportul chiar şi cu un singur câine şi cu o bicicletă, ceea ce poate da satisfacţii fantastice. Discutăm de o echipă formată din cel care conduce atelajul şi câini. Dacă nu există o relaţie foarte strânsă între ei, nu pot funcţiona. Rareori se întâmplă să fie vânduţi câini adulţi. Puii până în 3 luni se pot cumpăra din diferite canise cu preţuri între 500 şi peste 1000 de euro. Săniile pot costa 200-300 de euro, dar pot ajunge la 3000 de euro, sunt atelaje pe uscat care sunt accesibile, dar care pot ajunge până la mii de euro. Dacă discuţi de performanţă e foarte important şi aspectul calitativ al atelajelor”, a declarat Damaschin Berende, el însuşi concurent în competiţiile de profil.
Chiar sunt invidios pe succesul vostru asa de rapid! (valabil ptr.toti) Bineînțeles glumesc, va felicit,va doresc frig si multă zăpada in ianuarie pe Drumul Romanilor. Sa dea Domnul ca respectiva zona sa ajunga Roland Garros-ul ptr. concursurile din acest sport! Hau,hau!