Politică

Bogdan Ivan: 30 de baze de date de la instituții vor fi aduse în cloud-ul guvernamental

S-a semnat contractul de finanțare pentru migrarea datelor în cloud-ul guvernamental, investiție de 177 de milioane euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

”177 milioane de euro pentru digitalizarea României. Este o zi istorică pentru debirocratizarea României și pentru viitorul digital al țării noastre. Digitalizarea României este un proiect care reformează din temelii instituțiile publice și serviciile publice oferite cetățenilor”, spune ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul PSD Bogdan Ivan.

Bazele de date de la 30 de instituţii urmează să fie aduse în cloud-ul guvernamental, în urma semnării contractului de finanţare aferent investiţiei privind dezvoltarea cloud-ului şi migrarea în cloud, din PNRR.

”Vorbim despre finanţarea a tot ceea ce înseamnă migrarea a 30 de baze de date dinspre instituţii către acest cloud guvernamental, care reprezintă baza arhitecturii digitalizării statului român. Vrem să scurtăm foarte mult tot ceea ce înseamnă timpii pe care oamenii, pe care companiile îl pierd în relaţia cu statul român. Şi din acest punct de vedere putem să facem toată această migrare doar într-o formă profesionistă. Vă dau un exemplu care cred că e foarte relevant şi anume cel în care mergi într-o vacanţă în care ai all-inclusive şi nu mai trebuie să plăteşti separat pentru fiecare serviciu ulterior. Asta înseamnă tehnologia cloud computing. Mă refer aici la tot ceea ce înseamnă utilizarea de către instituţiile statului a acestui cloud guvernamental în care nu vor trebui să plătească pentru funcţii diferite alţi bani suplimentari”, a declarat Bogdan Ivan la ceremonia de semnare a contractului.

El a subliniat că sunt zeci, sute de sisteme care nu sunt interconectate între ele şi că, prin această finanţare de 177 milioane euro, vor putea ajunge în cloud şi vor fi interconectate: ”În momentul de faţă, ar fi să vorbim despre cloud în sine ca şi o zonă foarte mare în care se tot duc aceste baze de date. Putem să spunem că e un nor mai mare format nişte nori mai mici din partea fiecărei instituţii. Prin această finanţare vom crea calea prin care aceşti nori vor putea să ajungă în norul mare şi să fie şi interconectate între ele”, a precizat Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării a mai afirmat că, în perioada următoare, urmează ca din aceşti bani să fie făcută o radiografie a entităţilor din România, bazate pe două principii: important şi rapid, adică acele instituţii care sunt cele mai importante şi care sunt cel mai folosite în relaţia dintre cetăţean şi stat şi ale căror baze de date pot să fie migrate în cel mai scurt timp posibil.

”După ce avem această radiografie la nivel naţional, această mapare, vom putea să setăm acele 30 de instituţii, în primă fază, care vor fi efectiv, pas cu pas, aduse în cloud-ul guvernamental, cu o condiţie foarte importantă, că în tot acest proces, în tot acest timp oamenii vor putea în continuare să utilizeze platformele existente. Nu va exista nicio întrerupere, nu va exista nicio disturbare a procesului care astăzi funcţionează şi a lucrurilor care merg bine. Şi vom lucra modular. Vom începe în cel mai scurt timp posibil din punct de vedere tehnic şi, până când vom ajunge să migrăm toate aceste baze de date, o parte dintre ele vor rula pe vechiul sistem, iar în momentul în care vor fi total integrate în noul sistem vom rula şi acolo. Nu vom avea pierderi de timp între momentul începerii migrării şi terminarea procesului de migrare“, a explicat el.

Bogdan Ivan a afirmat că până la 31 decembrie 2024, 70% din instituţiile din România ar trebui să fie în cloud, iar până la finalul anului 2025 cloud-ul trebuie să fie operaţional 100%. ”Asta este asumarea făcută în cadrul PNRR. O să facem tot ce ţinem noi să ne ţinem de aceşti termeni şi de această migrare, să fie făcut într-un mod cât mai profesionist posibil şi pragmatic. Suntem în 2023 şi avem o şansă unică, cea prin care, în doar doi sau trei ani, să rezolvăm probleme care n-au fost rezolvate mai bine de 33 de ani. Ideea de bază e ca relaţia dintre stat şi cetăţean, dintre stat şi companii să fie una foarte simplă, foarte intuitivă şi foarte clară”.

Cloud-ul regional pentru regiunea Nord-Vest, proiect cu finanțare de peste 30 de milioane de euro, va fi realizat în județul Bistrița-Năsăud, pe strada Aerodromului nr. 33 din Unirea (Dealul Cocoș), pe o suprafață de 8.500 de mp identificată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ca fiind potrivită în acest scop.

8 comentarii

  • Nu mai stim să vorbim româneste. Cloud guvernamental vine din engleză (cloud= nor). In româneste există expresia „nor de puncte” care se referă la o reprezentare grafică a unui mare număr de date posibil de interpretat prin identificarea de relații sau repartiții mai mult sau mai puțin omogene, care pot corespunde aplicării unei distribuții normale (curba lui Gauss). Prin extensie, s-a ajuns la conceptul de „Cloud computing” care se refera la domeniul computerelor și informaticii, reprezentând un ansamblu distribuit de servicii de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să trebuiască să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii. Asadar, „Cloud computing” înseamnă gestionarea bazelor de date, în sensul înmagazinării, regăsirii, prelucrării si prezentării informatiei. Inconvenientul major al sistemului „cloud computing” se referă la probleme de confidențialitate, deoarece furnizorul de servicii poate accesa oricând datele din cloud.

    23
    6
    • bravo Iuliu, poate pui umarul si sa ajuti la aceste intentii de a ne usura tuturor viata….sau poti sa ramai sa critici in continuare! Explicatie e bine venita, tonul putin asa…rau voitor.pacat de o asa minte stralucita
      Felicitari tuturor celor care fac ceva !!!!!!!!!!!!!

      1
      3
  • Povesti! Digitalizare inseamna sa scapam de frecatorii de menta din birouri, iar doar astia va mai voteaza, cu scopul de a-si mentine jobul de pupincuristi. Facem cloud, apoi clodul da chix, apoi avem probleme… La noi nu se va putea niciodata digitalizarea de succes din alte state. Exemplu: moare un om, primaria elibereaza certificat de deces, peste o luna tot primaria ii cere sa se prezinte la comisie, desi primisera certificatul de deces… Sf de Romania!

    29
    3
    • cu o astfel de gandire….in mod cert va fi mai rau decat in prezent! dar ce sa faci cu opozitia asta?? trebuie sa critice si ei!!!

      1
      2
  • He, heee! De asta a ajuns Ivan ministru. Răducu se linge pe degete. 10% din norul regional, trai pe vătrai încă 100 de ani. Șailalaila, la, la, la cu toata famiglia!

    20
    4
    • Prostii sunt toti in PSD. Nu cred ca a mai ramas vreunul pe afara! Asa stand lucrurile, mesajul ar merge la tinta daca ai folosi apelativul „tovarasi prosti”!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.