Politică

Bogdan Ivan: Cloudul care va conține cele mai inovative tehnologii din lume, la licitație

”Obiectiv atins: Cloudul guvernamental dedicat, în achiziție publică! El va aduce în România cele mai eficiente și inovative tehnologii disponibile în lume!”, spune ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan.

În SEAP și în Jurnalul Uniunii Europene a fost scoasă la licitație componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental.

”Cloudul dedicat este rezultatul renegocierii PNRR cu Comisia Europeană, pe care am obținut-o la finalul anului trecut. Cloudul dedicat va funcționa ca temelie a arhitecturii tehnice pentru infrastructura informatică a statului român. Cloudul dedicat va conține cele mai eficiente și inovative tehnologii disponibile în lume, iar valoarea lui este de aproape 80 milioane euro. În ansamblu, cloudul guvernamental este o infrastructură IT de mileniul III, cu cele mai avansate sisteme de securitate cibernetică, care va găzdui platformele și aplicațiile informatice ale administrației centrale. Doar prin investiții în tehnologii de ultimă generație putem digitaliza administrația și conecta instituțiile între ele. Beneficiarii acestor transformări sistemice sunt cetățenii – astfel, România va recupera în doar 4 ani decalajele față de Occidentul european în ce privește calitatea serviciilor publice digitale”, spune ministrul Bogdan Ivan.

Mai multe detalii despre licitație: https://e-licitatie.ro/…/not…/c-notice/v2/view/100178586

16 comentarii

  • Mai asteptam sa vedem ceva, orice realizat in domeniu. Suna ca si cum „am hotarit sa plantam un copac”. Mare realizare, mare. Interesant si cum devin vorbareti politicieni si comunicativ in aproprierea alegerilor.

    31
    2
    • Domnule Born, de ce sunteti sarcastic, oare? Nu e ca si cum un cloud guvernamental e o bicicleta. In Germania inca se lucreaza cu formulare de hartie si dischete, o birocratie infecta si ineficienta, o spune Financial Times, Spiegel.

      5
      28
    • Exact Walter, asocierea e perfectă! Așa va fi și cu acest cloud… vreau să plantez pomi/copaci … am bani de o pădure, dar voi pune 2-3 … de ce să pun din cei aclimatizați, voi pune niște palmieri (ca și Negoiță) … ce contează că sunt scumpi, inutili și se vor usca repede?

      21
      3
  • ATENTIONARE PENTRU POPULATIE – COD ROSU

    In aceasta perioada se intesifica activitatea PARAZITULUI ROSU. Cunoscut stiintific ca „parasitus rubrum” si, in denumire populara, paduchele lui Nea Nelu (cercetatorul care l-a creat), acesta este foarte activ in aceasta perioada (se intampla o data la 4 ani).

    Acest parazit a fost creat de catre cercetatorul Nelu, ca parte a echipei savantului de renume mondial, doctor docent, om bun la toate, Nicu Ciu….pardon, Nicu Ceasca. Parazitul emite un miros placut la inceput, pana ajunge sa isi calareasca gazda. Ulterior, acest devine foarte suparator, unele gazde (mai ales cele cu un nivel superior de educatie si pregatire profesionala) ajungand in stadiul de a emigra din Romanistan. Insa, dupa cum o arata in permanenta, exista suficiente gazde prin care el poata sa paraziteze, putand chiar sa se inmulteasca (prin atragerea de noi adepti).

    Cum se recunoaste parazitul rosu:

    – nivel de educatie precare – ex. facultate facuta la Apollo (parazitul rosu de Bistrita), Spiru Haret, Ecologica;
    – foarte galagios. Asa isi consolideaza pozitia pe gazdele deja existente, isi atrage gazde noi;
    – culoare rosie, cu 3 semne de culoare alba, de forma unor trandafiri).

    In aceasta perioada, se recomanda o igiena intensiva vizavi de canalele media, pastrarea distantei. Daca, totusi, se intampla sa intrati in contact cu ei, sa va spalati bine pe maini, pe urechi si in zonele intime.

    Semnat,
    Arahat

    39
    9
  • „Vom ajunge din urma Occidentul decadent si ii vom depasi!” Asta auzeam si pe vremea lui Ceausescu. De atunci Vestul a luat viteza iar noi am ramas impotmoliti in mlastina prostiei si minciunii psd-iste. Un papagal jalnic se straduieste sa reproduca sloganurile comuniste folosind termeni pe care nu ii intelege, vehiculand minciuni in care nici el nu crede.

    28
    3
  • Bine Ivanne esti cel mai tanar si mai potent ministru , nu te lasa o sa te realegem sa fi tot pe val ca meriti fratioare, mai rar asemeanea specimen!

    5
    21
  • Cloud ul va da informații cum putem sa facem rost de formulare,dosare ,locurile unde mugetarii vor pune ștampila și ghișeele unde mugetarii plictisiți le vor arhiva.

    20
    3
  • Papagal din ograda lui Răducu,în campania de promisiuni. Și dacă se va realiza ceva ca dotări, cu cine să facă operarea și să lucreze cu sisteme “străine” din toate punctele de vedere pentru personalul care lucrează la statul degeaba. Până când acolo angajările nu se fac pe competență și reforme reale în administrație, nu vom avea schimbări reale în viața noastră cotidiană. Doar dacă te uiți la AQUABIS câte sute de milioane au cheltuit, în afară de creșteri de tarife, întreruperi de apă și personal incompetent,nimic nu vezi! Asta e realitatea locală și generală!

    28
    5
  • Nu-i intereseaza pe ei cloud-ul! Este rost de contracte grase cu statul! Ar fi de tot rasul ca in loc de MIS Grup, Frasinul ori Dimex, sa desemneze stabii de la Bucuresti ca executant si furnizor o firma dintr-ale lui Sebastian Ghita! Doar traiul in Mikonos si la Belgrad este scump iar asa cloud-ul ar functiona numai bine, ca si cardul de sanatate!

    14
  • Interesantă moderare.
    Reîntreb, chestiune de principiu.
    De ce Statul, bugetul public ar trebui să sustină prin investiții informatice de mare anvergură securitatea informatică a unor companii private fără a avea o formulă de cotizare(parteneriat eventual) care să implice direct beneficiarul?
    De ce Statul e preocupat de facturarea utilizatorului privat.în relația cu o companie privată intervenind în colectare? Dacă Statul devine agent de facturare colectare pentru companii private…să o facă pentru toate.
    La colectarea deșeurilor deja știm cine sunt câștigătorii.
    La produsul și transportul energiei electrice prin instalații la care bunicii noștrii au cotizat, muncit ..știm astăzi cine sunt comanditarii politici și miliardarii prin Monaco la hotele de 5 stele.
    E lăudabil să protejezi infrastructura.
    Dar echestionabil să crezi că concentrarea a mai multor sisteme informatice într-un singur chiar în cloud e o formulă câștigătoare.
    Entitățile care au cunoștinte tehnice superioare..că e vorba de criptare, inteligență artificialā sau de exemplu a limbajului Cobol care desuet cum este.la baza sistemului bancar mondial….vor avea întotdeauna un avantaj indiferent de banii investiți în tehnologiile la modă. Acum e cloudul…
    Poate fi hackat?
    Răspunsul evident e..da.
    https://proton.me/blog/cloud-hacked

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.