Actualitate

Bogdan Ivan: România, pe harta turistică a nomazilor digitali. Bistrița-Năsăud îi așteaptă

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect de lege prin care străinii care vin în România pentru o perioadă mai mare de timp şi care lucrează de la distanţă pentru o companie din afara UE vor beneficia de facilităţi fiscale. Legea merge la promulgare.

Concret, nomazii digitali vor putea alege România ca ţară de destinaţie fără să aibă grija dublei impuneri a taxelor pentru veniturile realizate în afara României. Ei vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit, a contribuţiilor de asigurări sociale, precum şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate.

Deputatul PSD Bogdan Ivan spune într-o postare pe Facebook:

”Am votat un proiect legislativ prin care țara noastră devine mai atractivă pentru găzduirea străinilor care muncesc de la distanță și pe care județul Bistrița-Năsăud îi poate primi.

În general, sunt tineri care muncesc remote și călătoresc. Se stabilesc pentru câteva luni într-o țară, îi descoperă frumusețea, îi explorează bogăția culinară și devin ambasadorii acesteia pe internet.

În Bistrița-Năsăud, datorită conexiunii bune la internet și a costurilor mici de cazare, nomazii digitali vor putea descoperi superbele peisaje de la Colibița sau Munții Rodnei, se vor putea relaxa la Băile Figa și vor fi primiți peste tot cu brațele deschise.

Anul trecut, la nivel mondial, au fost înregistrați peste 33 milioane de nomazi digitali. Se estimează că în următorii ani România va putea beneficia de peste 50 milioane euro doar de pe urma acestor turiști. De aceea, la fel ca în țările în care se practică deja acest tip de turism, străinii care vor veni în România să muncească de la distanță, vor fi scutiți, în anumite condiții, de impozitul pe venit și contribuțiile sociale. Vreau să pregătim totul pentru ca o parte cât mai mare din acești bani să ajungă în județul Bistrița-Năsăud!”.

3 comentarii

  • Acest proiect este de apreciat!
    Totuși, prima condiție a nomazilor digitali în alegerea orașului este existența unui HUB în acea locație (Coworking Space). Adică să poată închiria cu ziua sau printr-un abonament lunar un spațiu de birou tip Shared. Acel abonament este decontat de angajator și în majoritatea cazurilor este o cerință a angajatorilor (mai ales al celor Non-UE). Trebuie neapărat acces Non-Stop în HUB, credeți-mă (gândiți-vă la decalajul de fus orar).
    Așa că investitorii cât și autoritățile locale din județul BN pot să înceapă planurile.
    Colibița și Băile Figa dacă ar avea HUB ar prezenta avantaje în fața orașelor. Asta fiindcă nomazii digitali evita în general aglomerația urbană dacă pot alege.

    10
    1
  • Parca nu aveam destui speciali si privilegiati care nu platesc taxe si contributii sociale…Cand e vorba de luat bani moka si de scutiri toti voteaza cu ambele maini.

  • Păi noi muncim de ne spetim să plătim la securiști și la magistrați salarii astronomice și pensii speciale nemeritate și nesimțite, numai nomazii lu pește mai lipsesc să-i mai întreținem și pe ăștia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.