În judeţul nostru, de Paşti se fac două tipuri de pască: una cu brânză sărată şi alta cu brânză dulce şi stafide. Şi pentru una, şi pentru alta, îngredientul principal e brânza, iar ciobanii îşi freacă mâinile de bucurie fiindcă nu duc deloc lipsă de clienţi zilele acestea.
La raionul de brânzeturi din Piaţa Decebal e mare forfotă zilele acestea. Gospodinele care nu vor să rămână fără ingredientul necesar pentru pască s-au grăbit să cumpere de la ţarăni caş, brânză dulce, dar şi brânză sărată. Multe au strâmbat din nas când au aflat preţul: 18 lei/kilogram, dar, cu toate acestea au cumpărat.
„Preferăm brânza de la ciobani fiindcă e făcută tradiţional. Pască facem cu brânză de oaie, sărată, cu un strat gros, că aşa este mai bună”, a spus o doamnă care a cumpărat trei kilograme.
Cei care au ezitat, neştiind ce să cumpere, au primit sfaturi chiar de la femeile care vindeau brânza. „Cea mai bună pască iese cu brânză de oaie amestecată cu brânză de vacă. Se pun ouă, sare, se pune peste aluat un strat gros, măcar o jumătate de kilogram la o pască, aşa iese foarte bună”, ne-a spus una dintre femei.
Soţiile oierilor au adus şi urdă pe care o vând acum cu 16 lei kilogramul: „E mai scumpă, ştim, dar e puţină acum, de-asta cerem bani mai mulţi. După Paşti va scădea până la 10 lei kilogramul”. În cazul în care vreţi să luaţi cantităţi mai mari, puteţi negocia un preţ mai bun. Direct de la stână, spuneau unii oameni, caşul se vinde cu 12 lei kilogramul.
Adaugă comentariu