Elevii care au absolvit cursurile școlii profesionale de bucătari, ospătari și frizeri-coafor-manichiurist la Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița au dat examenul final, atent supravegheați de reprezentanții firmelor la care au făcut practică. Deși s-au acomodat bine acolo undea u făcut practică și mulți dintre angajatori i-au rugat să rămână la ei, după absolvire tot cu gândul la străinătate sunt.
”Sunt încântată de această generație. Sunt copii care au muncit, a căror rezultate se văd. Agenții economici sunt foarte implicați și cred că, în viitor, ne vom orienta și noi spre învățământul dual. Acum avem 70 de elevi din trei clase, au absolvit toți cu dorința de a continua din toamnă liceul. Lor li se echivalează acești trei ani de școală profesională cu clasa a IX-a și a X-a de liceu, deci pot continua în clasa a XI-a liceul. Anul acesta, la școala profesională aproape că ne-am ocupat toate locurile în prima etapă. După cea de corigențe a copiilor de clasa a VIII-a, vineri am avut o probă de departajare cu doi copii pe loc și deja ne-am făcut clasele, iar copiii care nu au intrat vor fi dirijați către alte școli profesionale din județ”, a spus directorul Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița, Codruța Drăgan.
Maistrul Viorica Rusu, cea care i-a învățat pe elevi tainele bucătăriei, ne-a garantat că, în proporție de 90% se pot angaja ca ajutor de bucătar până mai dobândesc experiență. ”Sunt firme care deja i-au angajat pe elevii noștri fiindcă au făcut 10 săptămâni de practică comasată și nu vor să-i mai lase să plece. S-au convins că sunt copii harnici și buni”.
Examenul final a fost dat în prezența profesorilor, dar și a reprezentanților firmelor în care au făcut practică.
Elisabeta Balaș – Restaurant Terra: ”Avem cinci copii care au făcut practică la noi, au abilități și un viitor în față. Din păcate, majoritatea vor să plece în străinătate și nu știm ce am putea face noi, ca angajatori, domnii ca și cadre didactice, să îi motivăm cumva să rămână în țară. Fac o școală, țara investește în ei și totuși vor să plece. Interesant este că nici nu așteaptă oferta. Termină școala și vor să plece. Noi, ca agenți economici, ne permitem să plătim un bine un bucătar bun, dar ei nici nu vor să audă cât ar putea câștiga dacă rămân la noi”.
Diana Pop este una dintre absolventele de top, ea câștigând și locul I la naționalele de la Iași la concursul de bucătari cu o supă cremă de cartofi: ”În acești ani, am învățat foarte multe datorită maestrei mele, care m-a ajutat să mă exprim mai mult prin bucătărie. Îmi place cel mai mult să gătesc deserturi. Lucrez deja la un restaurant și fac cheesecake. Îmi place mult să îl fac și pe mine mă lasă angajatorul să îl fac. Vreau să continui cu încă doi ani de liceu și să mă angajez la restaurantul la care lucrez acum”.
Elevii au făcut 21 de ore de practică pe săptămână în clasa a XI-a, iar în ultimele 10 săptămâni 10 ore la firme. Pe parcursul școlii, au primit burse lunare în valoare de 200 de lei de la stat.
Foarte frumos. Romanii nu trebuie sa uite ca: „Meseria este bratara de aur!”
adica tu esti din Ungaria? de ce nu ti-ai spus varful Gaina ma rog???? ca vad ca la jigniri esti neantrecut!!!! oricum sa sti ca ti se potiveste numele!!! si sa stii ca, virgula,::)) cauciucul are niste proprietati pe care creierul tau prin care zburda un neuron vesel, nu il are. Asta este!