Elevi din 11 şcoli ale judeţului au participat la acţiunea „Brad-PET”, organizată de firma Vitalia Servicii pentru Mediu şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în cadrul căreia au construit un brad alcătuit numai din PET-uri şi au confecţionat mai multe ornamente din materiale reciclabile, toate fiind expuse luni la parterul CJ.
„Am construit bradul pe o structură metalică, cu ajutorul PET-urilor adunate de copii din 11 şcoli şi cu ajutorul colegilor noştri. Decoraţiunile sunt executate de copii, sunt din materiale reciclabile. Sloganul nostru este Să facem din deşeu o resursă! şi încercăm să extrapolăm ideea, nu numai să facem lucruri cu care să ne jucăm, ci şi lucruri utile, pe care să le putem folosi şi cu alt scop”, a explicat Tincuţa Curel de la Vitalia Servicii pentru Mediu.
Printre ornamentele de Crăciun, am descoperit un om de zăpadă construit numai din pahare de unică folosinţă, opera unor copii foarte inventivi de la Şcoala Gimnazială Şieu Măgheruş (foto stânga). Ei ne-au spus că ideea i-a aparţinut doamnei învăţătoare şi că lor le-a plăcut foarte mult. Au utilizat peste 500 de pahare din plastic, de unică folosinţă, cu care au mai creat şi doi bulgări de zăpadă.
Alţi copii au tăiat paharele şi au făcut din ele clopoţei numai buni de atârnat pe brad. Elevii altor şcoli au transformat PET-urile în adevărate opere de artă, întruchipându-l pe Moş Crăciun. Copiii au mai folosit hârtie ca să confecţioneze casa lui Moş Crăciun, sănii, lebede, pinguini, tot ce le-a trecut prin minte.
Obiectele create de ei au transformat parterul Consiliului Judeţean într-o adevărată lume a poveştilor în care a coborât spiritul Crăciunului. Preşedintele CJ, Radu Moldovan, i-a felicitat pe copii pentru inventivitate, le-a înmânat diplome şi premii din partea organizatorilor. La rândul lor, copiii i-au urat sărbători fericite cu un colind.
Vitalia Servicii pentru Mediu a acordat un premiu constând într-un aparat foto Şcolii Gimnaziale nr. 1 Bistriţa, care a coordonat proiectul. De asemenea, patru elevi de la Şc. Gimnazială din Şieu Măgheruş au luat marele premiu, şase premiul întâi, patru premii doi, cinci premiul al treilea şi 10 menţiuni. Au mai fost acordate şi şase premii speciale, în total 32, în valoare de 2.000 de lei.
Activitatea a făcut parte din proiectul de educaţie ecologică ”ECOeficient. Pledoarie pentru ecologie şi ştiinţe”, iniţiată de Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa şi aflat în Calendarul activităţilor educative judeţene al ISJ BN, proiect care are ca parteneri Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Vitalia.
Vai, ce monstruozitate (ma refer la brad)!!!!!!! Omul de zapada este, in schimb, interesant.
E foarte ingnios si nu e prea frumos sa vorbesti asa.Elevii au muncit foarte mult si este un brad nu o”mostruozitate”