Actualitate

Bugetarii implicați în proiecte din fonduri europene câștigă chiar și 50% în plus la salariu

Sporurile în sistemul public, cu câteva excepţii, au apărut precum pensiile speciale şi „cine s-a descurcat să prindă un moment prielnic şi a fost aproape de decident a obţinut un spor”, scrie pe Facebook fostul ministru al Muncii din Guvernul Orban, Violeta Alexandru.

Potrivit informaţiilor pe care le-a centralizat, sunt peste 50 de tipuri de sporuri, de la cel pentru condiţii de stres sau suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informaţiilor clasificate şi pentru păstrarea confidenţialităţii.

 ”Când toţi angajaţii dintr-o instituţie primesc un spor, cu nicio diferenţă între responsabilităţi, acest lucru nu are nicio legătură cu aprecierea diferenţelor între atribuţii şi grad de răspundere. Creşterea veniturilor pentru că a crescut costul vieţii? Atunci să o spunem pe româneşte dacă acest lucru se urmăreşte; cine iniţiază acordări de sporuri, să nu se mai ascundă după cireş”, consideră fostul ministru.

În opinia Violetei Alexandru, chiar în administraţie, de altfel, cei care muncesc sunt, pe bună dreptate, deranjaţi de cei care iau acelaşi spor (sau mai multe) şi nu fac mare lucru. Acordarea de sporuri tuturor angajaţilor nu face decât să adâncească lipsa de performanţă. De la stabilirea unor indicatori de performanţă trebuie să plece discuţia, de unde va decurge şi sistemul de punctaj care ar trebui să influenţeze veniturile. În sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii pentru toate entităţile, alături de care să se stabilească unii specifici. Aceşti indicatori trebuie să ia în calcul opinia “clienţilor”, nu să se evalueze colegii între ei, ca să iasă totul perfect.

Vechimea în muncă duce la majorarea salariului la nivelul posturilor cu aceleaşi cerinţe, iar dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene primeşti o majorare a salariului de până la 50%. În plus personalul bugetar beneficiază de indemnizaţie de hrană – 347 lei pe lună şi vouchere de vacanţă. Ministrul a prezentat lista sporurilor.

”Nu în ultimul rând, ne trebuie răspundere individuală în administraţie. Astăzi nu răspunde nimeni pentru greşeli. Simplele greşeli se ţin cât mai ascunse – aceasta este cultura organizaţională. Nici nu se concepe să vorbeşti despre greşeală în sistemul public. Eu totuşi am vorbit”, susţine fostul ministru.

https://www.facebook.com/violetaalexandruoficial/posts/1174483072972360
Etichete

18 comentarii

  • Aștia nu-s normali la cap. În toată UE implicarea în absorbția de fonduri europene e plătită suplimentar! Și așa nu absorbim fonduri, acum vreți să distrugeți și ce funcționează? Tăiați-le sporul ăsta și abia atunci o să vedeți puturoșeală la stat! Chiar nu gândește nimeni în țara asta?

    • @Liviu pare-mi-se ca esti si tu un bugetar care se simte linsat!!!!
      Chiar nu ai dreptate in ceea ce zici, atragerea de fonduri europene nu este in fisa postului? de ce e munca suplimentara?
      Daca o firma privata atrage un fond european, primeste o reducere la impozit???

    • Zorro, ca majoritatea celor care-și dau cu părerea pe o chestiune, habar n-ai. Nu. Atragerea de fonduri europene NU este trecută în fișa postului. Nu poți să obligi un angajat al statului să semneze contracte și să-și asume răspunderi de jdemii de sute de mii de euro păstrându-i același nivel de salarizare cu colegul de birou, care-și bea cafeaua liniștit așteptând să se facă 16 să rupă ușa. E și ilegal, e și prostește. În toată UE cine lucrează în proiecte europene e plătit masiv . V-ați găsit voi acum să faceți pe justițiarii! Să nu vă mirați când o să scadă nivelul absorbției sau și mai grav, o să se externalizeze total procesul de absorbție. Care ar fi prostia supremă, pentru că ai plăti de două ori. O dată pe funcționarul care stă la birou și încă o dată o firmă de consultanță (cu prețuri exorbitante). Măsurați de două ori și tăiați o dată.

    • @Liviu, Liviu… ceva nu pusca in ceea ce zici tu…pai daca nu e in fisa postului o anumita activitate inseamna ca acel angajat lucreaza ilegal.
      Stii ce e fisa postului? o insiruire de activitati pe care angajatul le face la serviciu. Daca asta nu e scris acolo, atunci inseamna ca trebuie facut un update la aceasta fisa!
      Daca fisa postului e din 1980 clar ca nu era prinsa ca activitate asta cu fondurile europene, nu?
      Daca un angajat are ca sarcina suplimentara asta cu fondurile europene, inseamna automat ca acest serviciu a fost externalizat si respectivul om lucreaza cu o conventie/contract pe un comision, suma fixa sau procent din venitul lui legal in afara orelor de program si platind chirie pentru spatiul ocupat in acea perioada.
      Aia de rup usa si aia cu cafele, la evaluari pot fi restructurati!!!
      Simplu, nu???? si uite asa, nu ne mai plangem de mila!!! si nu ne mai consideram defavorizati!

  • Lozinci gratuite. Salariile decente sugerează egalitate. Dar la același nivel de pregătire, vechime și execuție, unii primesc suplimentar un proiect european pe cap. Nu-i normal să ia spor pentru munca suplimentară? Hai să terminăm cu linșajul ăsta simplist și reductiv!

  • Când a luat la cunoștință madam Voaleta despre aceste sporuri? Acum după ce nu mai e ministru? Oare ea câte sporuri a încasat?? Ipocrita la maxim!!!

  • Da, Liviu, stiu primării de la tara unde primarul ia spor de proiecte europene, la fel ca si angajatii care se ocupa de aceste proietce, desi el nu face nimic. Asta-i treaba. Adica, sa ia spor cine chiar se ocupa cu asa ceva si o face si bine.

  • Zorro, așa cum ziceam mai sus, ești un trăncănitor care-și dă cu părerea cum o fi cum o păți. Asta crezi tu că e fișa postului? Pune mă mâna pe codul muncii, citește și informează-te! Iți lipesc noțiuni elementare de cultură generală, externalizarea nu înseamnă să dai unui angajat o sarcină care nu e prevăzută în fișa postului sau în contractul individual de muncă, ci să plătești servicii unei entități juridice diferite.
    Mai vorbim când mai crești, n-are rost să-mi pierd timpul cu tine.

  • Sporurile sunt pentru șefi doar. Atâta timp cât nu ai voie sa depășești indemnizația unui viceprimar! NU beneficiezi de sporul pentru fonduri europene chiar dacă faci aceasta munca cu implicațiile și răspunderile ei. Sporul este pentru primar și viceprimar – numai ei țin toată evidenta fondurilor europene!!!! Ceilalți care muncesc sa vorbească singuri – în concluzie sa primim salarii în funcție de complexitatea muncii depuse într o primărie nu avem nevoie de sporuri. Speram sa se facă dreptate sa fie plătiți oamenii care muncesc sa se facă diferența între posturi.

  • BUGETUL SA FIE DOAR AL BUGETARILOR
    Privatii doar cu munca
    Am auzit ierila radio inca unul care are dreptate, ca nu e normal ca din bugetul tarii doar bugetarii sa primeasca vaucere, concedii platite , sporuri, haine, chirii, etc
    Asta e una dintre cele mai mari DISCRIMINARI DIN ROMANIA
    Privatul sa munceasca pentru banii de concediu iar bugetarul nu!!!!!

  • Ma crucesc cand citesc cum gandeste un bugetar.
    Asta in primul rand scrie in timpul serviciului.
    Liviule SRL , te intreb, daca tu nu ai de lucru la servici ce faci , stai? Poi daca tu stai omule inseamna ca iei bani degeaba , adica eu iti platesc si salariul si impozitele aferente lui!.
    Daca tu lucrezi pentru proiectele europene, cand lucrezi?
    In afara celor 8 …scuze…4 ore de lucru zilnic?
    Daca lucrezi in aceeasi perioada insemna ca undeva tu iei bani degeaba.
    Si mai afla pentru ca TU SA AI BANII LA TIMP SI SIGUR PENTRU SALARIILE TALE EU LUCREZ CEL PUTIN 12 ORE LA PRIVAT si te asigur ca am mai multa scoala decat tine.
    Orcum, stiam ca asa judeca un bugetar, asa cum fac tz….ganii cand iti intra in curte da nu dai si la gura mea sa manance ceva!

    • pai normal ca sta!!!
      Citez din comentariul semnat LIVIU „nu poți să obligi un angajat al statului să semneze contracte și să-și asume răspunderi de jdemii de sute de mii de euro păstrându-i același nivel de salarizare cu colegul de birou, care-și bea cafeaua liniștit așteptând să se facă 16 să rupă ușa.”
      PE BUNEEEEE???? Pai la astia conteaza doar ca au statut de angajat si sa intre banul pe card!!!! In rest astia se compara cu colegii lor care nu fac nimic… stau la cafele si rup usa la 4….si mai si recunosc!!!
      Daca lis e da ceva de facut…. TREBUIE SA FIE PLATIT!!! (CLAR IN PLUS)

    • Crucește-te liniștit, poate nu-s bugetar, poate-s bugetar și sunt cu fundul în apă caldă la Tășnad, deșteptule și specialistule în logică a cogniției! De câtă școală avem fiecare, hai să nu supralicităm, nimerește diacriticele-ntâi și dup-aia, dacă te țin balamalele, trecem la alt nivel de comunicare.

    • imi place enorm cand nimic nu ai a spune….. si te legi de niste biete diacritice …
      1 nu folosesc pentru ca asa ma simt mai liber , nu mi place sa am sef
      2 cand vezi ca cineva iti scrie un comentariu, strict tie, si foloseste litere MARI sa stii ca in paralel printre ele trebuie sa citesti si tot spectrul de injurator din popor!

  • La ce absotie de fonduri europene este in Romnaia, poate ar fi o solutie externalizarea.
    Poate asa vom avea sanse la autostrazi si spitale regionale.
    Poate ne enumera cineva ce fonduri europene au fost accesate si pentru ce proiecte de primaria Bistrita din 2007 incoace.

  • Este de notoritate inventivitatea romanului. Dar totusi 50 de tipuri de sporuri parca e prea mult . Si ce e prea mult strica. Nu cred sa mai existe o tara pe mapamond in care sa se aplice astfel de „”gaselnite . As vrea si eu ca toata lumea sa aflu cele 50 de sporuri ce se aplica in momentul de fata in Romania si in care domenii de activitate ale bugetarilor. Cele mai interesante mi se par cele pentru „uzura organismului” si pentru „incordare psihica”. Iar cand citesc anumite argumente ale „fondistilor europeni”, simt o asa incordare psihica , ca-mi vine sa cer si eu un spor pentru uzura organismului …

  • Stiti cat castiga un consilier gradatie maxima cu spor fonduri europene in minister? 8000 de lei net.In șef serviciu cu 6 -7 persoane?Peste 10.000 lei net.Stiti ca unii din ei lipsesc ore zilnic in interes personal?In străinătate trebuie sa dea cu cartela fiecare cand vine si cand pleaca,la noi cel mult da unul pentru mai mulți!
    Sunt angajați pe criterii de partid,frații nedeclarate etc.Asa ca sa nu isi mai plângă de milă!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.