Vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, administratorul public al județului, Florin Moldovan, și directorul economic al CJ, Teofil Cioarbă, le-au prezentat celor prezenți la dezbaterea publică organizată de CJ, proiectul de buget pe anul 2016, care va fi supus aprobării plenului CJ la sfârșitul acestei luni. Au pus întrebări și au venit cu propuneri liberalul Florin Urîte, singurul consilier județean interesat de subiect, prof. Florin I. Bojor, mediatorul Răzvan Cîtu și alți reprezentanți ai societății civile.
”Din păcate, bugetul este substanțial mai mic decât cel de anul trecut, asta a gândit Guvernul de tehnocrați, deși credeam că se vor gândi că este nevoie de bani mai mulți pentru dezvoltare, pentru proiectele din teritoriu. Se vede treaba că nu au gândit așa. Spre exemplu, la sume defalcate din TVA, anul trecut erau 15,4 milioane lei, acum avem 8,4 milioane lei, deci jumătate, pentru echilibrarea bugetelor locale acum sunt 9,9 milioane lei față de 42 milioane anul trecut”, a spus Alexandru Pugna.
Florin Urîte a menționat că Guvernul de tehnocrați și-a făcut prioritizările așa cum a crezut că este mai bine. ”Mai bine spuneți cum este realizat bugetul pe prioritățile județului, fiindcă avem o strategie de dezvoltare. Ce face executivul pentru a reduce costurile administrative? Asta așteptăm, să ne spuneți clar ce faceți din banii ăștia puțini, dacă în aceste condiții cumpărarea unui microbuz este o prioritate. Aș vrea să văd executivul că se pregătește serios pentru proiecte serioase și sănătoase, pentru drumuri, zone turistice. Bugetul ar trebui prezentat într-o sinteză, cu explicații. Cetățeanul trebuie să vadă explicit dacă banul ia o direcție bună sau o direcție proastă. Nu numai bugetul CJ este în criză, fiecare firmă, fiecare om și restrânge bugetul, în funcție de necesități. În aceste condiții, nu cred că este oportună instalarea acelui lift fiindcă cineva din CJ nu vrea să meargă pe scări. Faceți o sală de audiențe la parter și să coboare funcționarii”.
”Am prezentat o schemă de buget, principalele capitole. Secțiunea de dezvoltare, din păcate, este extrem de subțire în acest an. Căutăm soluții alternative pentru a finanța investițiile noastre. Liftul este pentru accesul persoanelor cu dizabilități, legea prevede că trebuie să avem acest acces, altfel suntem amendați. Ce să facem, să negociem legea?”, a menționat Florin Moldovan.
Florin Bojor a adăugat că este trist faptul că doar un consilier județean și câțiva cetățeni sunt interesați de buget și a propus eliminarea sumei ”cât un apartament” pentru un nou sistem de conferință cu vot electronic. De asemenea, el a propus ca banii prinși pentru amenajarea de spații verzi adiacente în proiectul liftului exterior să meargă la Sănătate și în schimb el și alți cetățeni vor face muncă voluntară pentru a pune gazon. ”Faceți-ne o adresă privind această activitate de voluntariat”, i-a răspuns administratorul județului.
Mediatorul Răzvan Cîtu a cerut o fundamentare a bugetului care să fie făcută publică pe site-ul Consiliului Județean, pentru că altfel nu se pot face observații sau propuneri cu privire la sumele prevăzute.
Veniturile CJ sunt estimate la 168.675.000 lei (anul trecut erau de 226.323.000 lei), iar cheltuielile de 185.255.000 lei (în 2015: 235.175.000 lei), din care 153.148.000 lei pentru funcționare și 32.107.000 lei pentru dezvoltare. VEZI: Bugetul CJ pe 2016. Cum vor fi împărțiți banii
În bugetul CJ este prevăzută suma de 1 milion de lei pentru achiziția unui teren la Colibița, unde CJ intenționează să facă un camping pentru turiști. Cu 250.000 de lei va fi instalat un lift exterior la CJ. Lucrările prevăd cale de acces secundar și amenajare de spații verzi adiacente. CJ va cumpăra cu 300.000 de lei un microbuz. 145.000 de lei costă noul sistem de conferință cu vot electronic. 900.000 de lei sunt alocați pentru o instalație de încălzire. 4.851.000 lei sunt repartizați pentru lucrările de modernizare a fostului Cinema Dacia, care se vor încheia anul acesta. VEZI: Ce investiții face CJ anul acesta. Bani pentru lift exterior și Cinema Dacia
500.000 de lei vor fi alocați pentru porțile de intrare în județ. VEZI: CJ: Semne de intrare în județ – 500.000 de lei
Adaugă comentariu