Actualitate

„O mare de oameni” la sediul APM. Banii pentru „Casa Verde” s-ar putea termina în prima zi (FOTO)

S-au aşezat la coadă încă de duminică seara şi au făcut liste de aşteptare. Peste 120 de persoane au luat cu asalt luni dimineaţa sediul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud să-şi depună dosarele pentru Programul  „Casa Verde”. E foarte posibil ca banii să se termine chiar azi fiindcă judeţului nostru nu i-au fost alocaţi decât 852.000 de lei, bani care ajung pentru finanţarea a 140 de cereri.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Sever Roman, a declarat pentru Timp Online că, luni dimineaţa, la începerea programului de lucru, era o mulţime de oameni în faţa sediului instituţiei din Parcul Municipal.

casa-verde-2 casa-verde-3 casa-verde-4 casa-verde-5

„O mare de oameni s-a adunat în faţa sediului APM. S-au aşezat la rând de aseară de la ora 21.00. Au aşteptat, au făcut listele între ei, şi-au dat numere unii altora şi au aşteptat ora 8.00 a zilei de azi (luni, 10sever-roman-1 octombrie -n.r.) pentru depunerea dosarelor. Programul se derulează până în 24 octombrie, dar e foarte clar că, în câteva zile, fondurile se vor epuiza. Pentru sesiunea aceasta, după o pauză de cinci ani de zile, avem alocaţi pentru Bistriţa-Năsăud o sumă de 852.000 de lei, ceea ce înseamnă că, dacă toată lumea accesează panouri solare presurizate de 6000 de lei subvenţia, înseamnă undeva la 140 de dosare. Acest program mai subvenţionează şi pompe de căldură cu o subvenţie de 8000 de lei, însă din consultanţa pe care am dat-o în prealabil cetăţenilor, doar două sau trei persoane fizice şi-au exprimat dorinţa de a monta astfel de sisteme. Anticipăm că, în ritmul acesta de preluare a dosarelor, săptămâna aceasta să terminăm fondurile alocate”, a declarat Sever Roman.

Programul „Casa Verde” ceste la ediţia a treia, aşteptările fiind, iată, destul de mari pentru sesiunea din acest an. Din acest motiv, APM Bistriţa-Năsăud va solicita suplimentarea fondurilor.

„Cred că Administraţia Fondului de Mediu vede ce se întâmplă peste tot în ţară. Având asemenea succes e păcat să nu se suplimenteze fondurile sau să nu se găsească o soluţie de a lua dosare în aşteptare. Ni s-a interzis să luăm dosare în aşteptare. Când suntem la număr 140 se va întrerupe tot. Din păcate, faţă de precedenta sesiune, avem jumătate fondurile. La ultima sesiune, am avut alocaţi  în jur de 1,7 milioane de lei, iara cum sunt 850.000 de lei”, a spus directorul APM.

Să mai spunem că, în Ghidul de finanţare, unde sunt trecute criteriile de eligibilitate, se cer documente noi, cum ar fi un act notarial prin care coproprietarii, chiar dacă sunt soţ-soţie, trebuie să declare că nu vor accesa şi ei acelaşi program. „Legea nu face diferenţa la coproprietari că sunt 2, 6 sau 8 persoane. E o procedură în plus. A fost şi o problemă cu Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară căruia nu i-a funcţionat softul în ultimele trei zile. Vor da drumul acum şi vor da extrase de Carte Funciară să poată veni oamenii să depună dosarul complet. Trebuie să precizez că dosarele se depun personal, nu se pot depune cu procură notarială sau în numele altcuiva şi trebuie să fie complete. Dacă lipseşte ceva, nu pot fi acceptate în program”, a mai spus Sever Roman.

Panourile solare care pot fi achiziţionate integral prin Programul „Casa Verde” produc apă caldă la temperatura de 18 grade Celsius în timpul iernii şi 60 de grade vara. „E chiar un program foarte bun, iar energia solară este gratuită”, a adăugat Sever Roman.

De anul acesta, Programul Casa Verde s-a împărțit în două secțiuni: Casa Verde Clasic și Casa Verde Plus. Casa Verde Plus se referă la programul privind efectuarea de lucrări destinate creșterii eficienței energetice. Casa Verde Clasic se adresează persoanelor fizice și, ca o noutate pentru program, și persoanelor juridice (beneficiari unități administrativ-teritoriale, instituții publice și unități de cult).

Judeţului Bistriţa-Năsăud i-a fost alocată pentru această nouă sesiune suma 853.484 lei. Important de menționat este faptul că la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud se depun numai cererile de finanțare pentru Programul Casa Verde Clasic – persoane fizice, pentru restul secțiunilor fiind necesară adresarea direct către Administraţia Fondului pentru Mediu, cu sediul în București.

Prin varianta clasică a programului se finanțează panouri solare nepresurizate sau presurizate, pompe de căldură (pentru persoane fizice) și sisteme de încălzire ce utilizează energie solară, energie geotermală, gaz de fermentare a deşeurilor, denumit şi gaz de depozit, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate, biogaz, sau centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice (pentru persoanele juridice amintite). Astfel, finanţarea se acordă după cum urmează: a) până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; b) până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; c) până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Prin dispoziţia Preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, nr. 483 din 27.09.2016 referitoare la Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari persoane fizice – 2016, se aprobă organizarea sesiunii de depunere a dosarelor de finanțare, în perioada 10 – 24 octombrie 2016.

Prin dispoziţia Preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, nr. 484 din 27.09.2016 referitoare la Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, beneficiari unități administrativ-teritoriale, instituții publice și unități de cult: – 2016, se aprobă organizarea sesiunii de depunere a dosarelor de finanțare , în perioada 17 octombrie – 14 noiembrie 2016.

Documentele pe care trebuie să le conţină dosarul de finanţare și alte informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), sau la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, strada Parcului nr. 20, telefon 0263/224064.

1 comentariu

  • Tot ca pe vremea raposatului: cozi si liste
    Oare vom trai vremurile in care se vor accesa pe online sau prin documentatie trimisa prin curier asemenea programe iar diferentierea se va face pe baza de punctaj, NU PE CRITERIUL CARE SE IMPINGE MAI TARE LA COADA SAU CINE ARE PILE MAI MARI?
    Civilizatia – cuvant necunoscut in Romania….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.