Complexul Muzeal Județean și Asociația Culturală Bistrița Medievală îi invită pe iubitorii de întreceri medievale la un concurs de măiestrie în folosirea arcului tradițional, dotat cu trofeul “Arcașul Ținutului Nösnerland”, în cadrul Serbărilor Bistriței Medievale (23-25 iunie).
Concursul, la care și-au anunțat participarea arcași profesioniști din Transilvania, se va desfășura sâmbătă 24 iunie, începând cu ora 10.00, la Muzeul Bistrița, și este cuprins în programul Serbărilor Bistriței Medievale 2017.
Sunt permise în concurs doar arcuri din lemn sau materiale naturale (corn, tendon, etc.) laminate sau nu cu fibră de sticlă, cu sau fără fereastră, săgeți doar din lemn. Priza pe coardă mediteraneană, inel sau „three under” cu condiția ca un deget să atingă săgeata. Nu este permis „string walking”. De asemenea nu sunt permise arcurile cu crosă metalică, take-down sau echipate cu stabilizatoare și alte accesorii. În cadrul concursului vor fi două runde de tragere. La începutul concursului participanților li se va verifica echipamentul de tragere și fiecare va primi câte o fișă de scor pe care se vor completa punctele după fiecare tragere. Vor fi 10 ținte (animale 3D) poziționate la distanțe diferite, iar fiecare arcaș va trebui să tragă câte 3 săgeți pe fiecare țintă (punctajul se cumulează pe cele 3 săgeți). Zonele de punctaj sunt marcate pe animale, cu 5, 8 și 10 puncte. Se punctează doar săgețile care rămân în țintă. Câștigătorii vor fi desemnați în funcție de numărul total de puncte acumulate în cele 2 runde de tragere.
Premiile acordate: Premiul I – 600 lei; Premiul II – 500 lei, Premiul III – 400 lei. Toți participanții vor primi diplome și suveniruri.
Arcașii bistrițeni care doresc să participe la acest concurs se pot înscrie trimițând un mesaj în acest sens pe adresa bistritamedievala@yahoo.com, cu datele personale și referințe privind experiența în mânuirea arcului tradițional (ex: participarea la tabere de pregătire sau la alte concursuri de acest gen).
Cei prezenți la concursul arcașilor vor putea urmări și un miniconcert de muzică medievală cu trupa Strella do Dia din Portugalia.
Serbările Bistriţei Medievale 2017 sunt organizate de Centrul Cultural Municipal şi Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bistriţa şi al Complexului Muzeal Judeţean.
Vezi și: Strella do Dia va concerta în premieră națională la Serbările Bistriţei Medievale / ”Domnița Bistriței”, ediția a VIII-a, la festivalul medieval / Serbările Bistriței Medievale, 23-25 iunie: ”Sf. Nicolae, ocrotitorul Cetății”. Programul festivalului / Serbările Bistriței Medievale, ediția a XI-a, 23-25 iunie: Atracțiile festivalului
Extraordinar domnilor, se pare că avem niște oameni de cultură fabuloși. Ce ați pățit oameni buni? Va-ti molipsit de la Cretu și orice toponimie autohtonă, românească ați ajuns sa o înlocuiți cu denumiri importate de la asupritorii vremelnici ai băștinașilor?
Va rog sa va alegeti ca tinta cururile grase ale politrucilor.