(FOTO) Un bust din bronz al poetului George Coșbuc, operă a sculptorului Ion Vlasiu, a fost dezvelit în incinta Bibliotecii Județene, în prezența IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a binecuvântat lucrarea, președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectului Ovidiu Frenț, acad. Ioan Aurel Pop – rectorul UBB Cluj-Napoca, pr. prof. Ioan Chirilă – președintele Senatului UBB Cluj-Napoca, directorului SJU Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, directorului CJC, Gavril Țărmure, protopopilor Alexandru Vidican și Ioan Dâmbu.
”Este o operă excepțională a sculptorului și scriitorului Ion Vlasiu, de care am cam uitat din păcate și care i-a purtat lui Coșbuc o prețuire deosebită. Sigur, el a realizat și bustul lui Rebreanu, dar și pe cele ale lui Eminescu și Creangă. De acum avem acest bust pe holurile Bibliotecii Județene. Bustul provine din colecția marelui pictor Ion Țuculescu. La un moment dat, un pictor important de la Orăștie, Aurel Nedel, a fost ucenicul lui Ion Țuculescu, care a primit acest bust de la Ion Vlasiu. Țuculescu l-a dat mai departe lui Aurel Nedel. De la soția domnului Nedel, pentru că el a trecut la cele veșnice, am achiziționat acest bust foarte important. Biblioteca Județeană se dezvoltă continuu și dorim să facem aici un ambient foarte plăcut pentru cititori, dar și pentru vizitatori. Cine vine în Bistrița vrea să viziteze și Biblioteca, o instituție care are o atracție culturală aparte”, a spus directorul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”, Ioan Pintea.
”Bustul este simbolic, simbolul învăluie și dezvăluie o realitate spirituală. Poetul nsotru George Coșbuc a simțit mai bine ca oricine spiritul nostru tradițional, din Transilvania și din toată România. În aceste vremuri când lumea este legată mai mult de cele materiale, e nevoie de aceste simboluri care să ne facă să ne gândim la ceva mai mult decât ce este trecător”, a menționat IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Sculptorul și scriitorul Ion Vlasiu, autorul bustului George Coșbuc, s-a născut la Lechința în 1908 și a încetat din viață în 1997. A fost distins cu Premiul Academiei Române în 1939 și a devenit Doctor Honoris Causa al UBB Cluj-Napoca în 1993.
Traim in epoca improvizatiilor si a lucrului de mantuiala. Bustul din bronz al poetului George Coșbuc, operă a sculptorului Ion Vlasiu, a fost amplasat aiurea pe casa scarilor în incinta Bibliotecii Județene. Si asta din cauza ca Biblioteca Judeteana nu dispune de un hol principal.
Clădirea în care funcţionează in prezent Biblioteca Judeţeană a aparţinut Băncii Naţionale a României. Inca de pe vremea cand la conducerea CJ, se afla Gheorghe Marinescu (PSD), acesta dorea să facă în această clădire, un muzeu de artă religioasă. “Am primit această clădire de la BNR datorită intervenţiei ÎPS Bartolomeu Anania care a susţinut ideea înfiinţării acestui muzeu. Spaţiile sunt generoase şi tocmai de aceea vom propune şi altor culte să expună obiecte din colecţiile lor”, a declarat, la vremea aceea, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu.
Următorul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, a reabilitat clădirea, care a fost pregatita astfel pentru a putea sa gazduiasca acest muzeu. Numai ca, potrivit proverbului „nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte”, actualul şef al CJ a decis însă să mute acolo biblioteca judeteana cu toate ca reabilitarea se facuse pentru muzeu. Daca se stia inainte de reabilitare ca acolo urmeaza sa fie o biblioteca, atunci putea fi pastrata intrarea in holul cladirii de pe fatada principala impreuna cu balconul de deasupra intrarii care se integrau perfect in arhitectura cladirii.
Numai ca in plus se stia ca spatiul fostei filiale a BNR este insuficient pentru cerinţele actuale ale unei biblioteci publice. Ca dovada ca s-a ajuns la o improvizatie de a se inghesui inca un corp de cladire in curtea bibliotecii, fara a realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. Cel putin putea fi realizata o pasarela la nivelul etajului care sa faca legatura intre cele doua corpuri de cladire, asa cum exista la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj. Dar, dupa binecunoscutul proverb romanesc „doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta religioasa care putea fi unic in zona, dar si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.
saracul Cosbuc e folosit pe post de balustrada pentru cei cu reumatism care urca sau coboara cu greu scarile.
Ptiu drace!
Intr-o institutie publica predispusa la incendii asa cum este cazul unei biblioteci, amplasarea bustului pe casa scarii care si asa este foarte ingusta, contravine normelor PSI care prevad intre altele:
„Este interzisă blocarea căilor de acces, de evacuare şi de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea sau înălţimea liberă de circulaţie stabilită”.
Ca si masura compensatorie a reducerii numarului de fluxuri s-a propus ca pe podestul de la etajul superior amplasarea unui bust a lui PAVEL ZAGANESCU!