Cultură

Bust Nicolae Iorga, dezvelit la Bistrița în fața sediului Arhivelor

La inițiativa Asociațiilor Culturale ”Grigore Bradea” și ”Grigore Moisil”, în fața sediului Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud de pe str. Gării a fost dezvelit un bust din bronz al istoricului Nicolae Iorga.

Bustul a fost realizat de sculptorul Grigore Bradea în anul 1984 în lemn și a fost turnat în bronz la Turnătoria Tapoi (Cluj-Napoca).

Cu acest prilej, Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud a organizat expoziția documentară ”Iorga și Arhivele bistrițene”.

Nicolae Iorga – profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist și om politic, membru titular al Academiei Române și autor a 1.003 volume, 12.755 articole / studii și 4.963 recenzii – a vizitat de câteva ori Bistrița și Năsăudul. Tot el este cel care scos la lumină Arhiva Bistriței – una dintre cele mai mari și valoroase arhive medievale și moderne păstrate în Transilvania, valorificând-o în două volume de excepție, publicate în 1889 și 1900. În 1939, Casa Argintarului din Bistrița, aflată într-o avansată stare de degradare, a fost la un pas de demolare. Nicolae Iorga, pe atunci președinte al Comisiei Monumentelor Istorice, a salvat clădirea de la demolare, insistând asupra renovării ei.

Din partea asociațiilor culturale a luat cuvântul Alexandru Bradea, care a menționat că demersul are ca scop punerea în valoare a operei lui Grigore Bradea și asumarea legăturii marelui cărturar Nicolae Iorga cu Bistrița și Năsăud. ”Strada Gării din Bistirța este probabil singura stradă din țară pe care, la un interval de doar câțiva zeci de metri, se regăsesc trei personalități care au marcat fundamental destinul României moderne: Nicolae Iorga, Alexandru Vaida-Voevod și cardinalul Iuliu Hossu”.

Dr. Cornelia Vlașin, șef Serviciu Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, a spus că ”legătura lui Nicolae Iorga cu Bistrița și mai ales cu Arhivele este foarte strânsă”. ”Nicolae Iorga a iubit instituția Arhivelor. Practic, o mare parte din ceea ce a publicat se datorează cercetărilor din Arhive, el fiind cel care a publicat pentru prima dată două volume cu documente din Arhivele bistrițene, deci a fost primul cercetător care a prezentat publicului atât din Ardeal, cât și din Regat, documente din Arhivele bistrițene pentru că și-a dat seama de valoarea documentelor păstrate în această arhivă. A avut și o prietenie strânsă cu arhivarul Primăriei orașului Bistrița, ulterior directorul Colegiului evanghelic, Albert Berger, care i-a pus la dispoziție numeroase documente, cumva și pe sub mână ca să folosim un termen contemporan, și asta pentru că Iorga a vizitat Bistrița în 1898, iar deja în 1899 și în 1900 a publicat cele două volume, iar la vremea aceea Transilvania era sub stăpânire austro-ungară și cercetarea într-o arhivă săsească era greoaie. Nicolae Iorga nu a vizitat doar Bistrița, ci și Sibiul și Brașovul în căutare de documente referitoare la români și la legăturile între cele trei provincii românești. Toate aceste zone sunt descrise minunat în prefața acestor volume unde vorbește despre Bistrița, Năsăud și alte localități din județul nostru cu aprecieri laudative la adresa oamenilor. De altfel, a revenit la Bistrița și în 1906, iar o descriere a călătoriei lui o regăsim în Gazeta Bistriței, relatată de Victor Onișor care l-a însoțit în periplul din județul nostru, el îndreptându-se atunci spre Maramureș”.

De asemenea, Nicolae Iorga a mai fost la Bistrița și în 1919 când Principele Carol al II-lea a venit în exil în orașul nostru upă căsătoria cu Zizi Lambrino. ”Se spune, dar și faptele au demonstrat asta, că Nicolae Iorga a fost tuturele, nu numai profesorul Principelui Carol al II-lea și ulterior Regelui Carol al II-lea, iar când a venit aici l-a determinat să anuleze căsătoria cu Zizi Lambrino și să redevină principe moștenitor al Coroanei”, a mai spus dr. Cornelia Vlașin.

Nicolae Iorga știa foarte bine monumentele din Bistrița, iar un lucru mai puțin cunoscut este că a avut o contribuție importantă la salvarea Casei Argintarului. ”A intervenit atunci când s-a pus în discuție să se facă o lucrare amplă la Casa Argintarului. La apelul fostului deputat Oskar Schuler intervine, oprește toate lucrările și cere ca nicio piatră din Casa Argintarului să nu fie mișcată fără acordul arhitectului șef și al președintelui comisiei monumentelor istorice, adică al domniei sale. Se poate spune că actuala arhitectură a acestei clădiri și intrarea în conștiința populației și autorităților a acestei clădiri i se datorează în întregime lui Nicolae Iorga”, a spus ea.

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud dețin numeroase documente care atestă prietenia lui Nicolae Iorga cu Albert Berger, Victor Onișor, dar și cu Iulian Marțian, un pasionat de documente vechi care a pus bazele Arhivelor în Bistrița-Năsăud, respectiv cu Virgil Șotropa.

Amplasarea bustului lui Nicolae Iorga cu puține zile înainte ca Arhivele Naționale să celebreze 162 de ani de există la nivel național este considerată de dr. Cornelia Vlașin onorantă. ”Ne bucurăm că Nicolae Iorga devine patronul nostru, mai ales că, pe 31 octombrie sărbătorim la nivel național Ziua Arhivelor din România, iar pe 10 noiembrie activitatea neîntreruptă a Arhivelor Bistrița-Năsăud din 1937. Toate aceste manifestări organizate în cursul lunii octombrie au menirea să celebreze rolul Arhivelor în societate, o instituție care păstrează memoria unui popor, iar cel mai uzitat citat este din Nicolae Iorga: Cine nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

10 comentarii

    • Dr. Albert Berger nu a fost directorul ” Colegiului evanghelic” ci directorul Gimnaziului Evanghelic C.A. din Bistrita in perioada 1914-1930. Berger a fost vreme de 30 de ani arhivarul orasului Bistrita pana in 1918, timp in care a ordonat vechea arhiva a Bistritei, si a transcris sute de documente, pe care le-a publicat in mare parte in perioada 1892-1894. Deci nu Iorga a fost primul care a publicat documente din arhiva Bistritei. Iorga s-a limitat la documentele romanesti din arhiva Bistritei, adica documentele privind relatia orasului Bistrita cu Moldova, pe care le-a publicat in anii 1899-1900. De altfel munca de cercetare la Bistrita nu a fost „greoaie” pentru Iorga, cum sustine d-na directoare. Dimpotriva, Berger i-a servit totul mura in gura lui Iorga, si i-a adus documente chiar la hotelul unde era cazat Iorga. Probabil ca acest lucru a fost ” pe sub mana” dupa parerea d-nei directoare.
      De alftfel Berger nu a mai avut acces la arhiva ordonata de el dupa 1918.
      D-na directoare a uitat sa mentioneze si numele persoanei care a intentionat sa intervina la Casa Argintarului, adica sa o distruga.
      Pe fostul deputat il chema Schuller, nu Schuler. Interesant este ca un sas l-a alarmat pe Iorga despre faptul ca se intentioneaza distrugerea Casei Argintarului.

      36
      3
  • Ref „🇷🇴”citat este din Nicolae Iorga: Cine nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”.”

    (Citat celebru)…
    +++++Da, parcă,
    SUNTEM BLESTEMAȚI!
    Să repetăm aceleași greșeli istorice !
    Și da, un popor în exod și Copii care NU nu-și mai cunosc părinții! 😒
    Plecați după bani la sparanghel,căpșuni,construcții, bătrâni în UE!
    (Vezi deunăzi copilul de 9 ani, găsit înghețat sub un pod, plecase de la bunicii (care-l cresc) sa ADUNE PET-uri pt reciclat, că să-și ia o trotinetă!!!!!!
    Vai de el popor FĂRĂ VIITOR !!!!!

    11
    1
  • Mai degrabă un bust al lui Albert Berger ar fi trebuit dezvelit în fața sediului Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, având în vedere contributia sa la organizarea pe baze științifice arhivelor Bistrițene. Astfel, în anul 1888 Albert Berger a primit postul de profesor la Gimnaziul Evanghelic din Bistrița, al cărui director a fost în perioada 1914-1929 și simultan i s-a încredințat custodia arhivei orașului Bistrița unde s-a făcut repede remarcat prin modul științific de ordonare, transcriere, publicare și depozitare a documentelor.
    Este adevărat că o stradă din Bistrița îi poartă numele, însă asa cum fotograful Alexandru Roșu are o statuie în centrul orasului și Albert Berger ar merita cel putin un bust.
    Asadar, Nicolae Iorga, a beneficiat de rezultatul muncii de arhivar depuse de Albert Berger. De altfel, in cartea sa intitulată „Pagini alese de însemnări de călătorie prin Ardeal și Banat”, Iorga a mentionat că „Albert Berger este un model ca om de știință și arhivar”. Cu toate astea, o mare dezamăgire l-a marcat pe Albert Berger pricinuită de faptul că în anul 1918, când după trei decenii de muncă asiduă în arhivele bistrițene, i s-au luat cheile și nu i s-a mai permis accesul în clădire, pe simplul considerent că era de etnie germană.

    8
    4
    • Nu este adevărat, Albert Berger, a fost ales director al Gimnaziului, din această cauză va mai ocupă funcția de arhivar. Ba, mai mult este numit în 1920, alături de alți 4 istorici și arhivari din Transilvania, printre care nasăudeanul Iulian Marțian, în comisia pentru infiintarea și organizarea Arhivelor în Transilvania.
      Așteptam cu emoție să donați un bust al lui Albert Berger și să faceți toate demersurile pentru al amplasa in fața Arhivelor, așa cum au făcut urmașii sculptorului Grigore Bradea, căci, intr-adevăr Albert Berger merită o astfel de statuie, așa se va marca prietenia ce i-a legat e cei doi oameni de arhivă.

      1
      1
    • Și să nu uităm că Bistrița a avut primar sas până în 1934, iar acestuia îi revenea sarcina de a stabili cine are grijă de arhivă, iar protocoalele de ședință au fost scrise în limba germană până în 1927.

      1
      0
  • Bustul e cam …mic ( prea mult soclu și ciment) pt o Personalitate Copleșitoare!!!
    IORGA – Născut 5 iunie 1871, Botoşani.

    IORGA – istoric, profesor universitar, enciclopedist, poet, dramaturg, critic literar, memorialist, gazetar, publicist, om politic OM POLITIC ( Preşedinte al
    Senatului României 1939,
    Preşedintele Consiliului de Miniştri;
    Ministru de Interne(ad-interim);Ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice1931 – 1932; Ministru de Stat; 1938
    Consilier regal etc), membru titular al Academiei Române. –Savant de Renume Mondial, a avut o activitate ştiinţifică prodigioasă, fiind autorul a 1.003 volume, 12.755 articole şi studii, 4.963 recenzii. Iorga este cel mai prolific istoric al românilor🇷🇴
    „17 limbi străine vorbea- Nicolae Iorga. Acesta vorbea atât de bine limba franceză, încât la Sorbona era profesor de limba franceză.
    Citea foarte mult – Nu rămânea nicio pagină neparcursă de privirea sa. Metoda de a fotografia mental 📷pagina în mod spontan i-o facilita prodigioasa sa memorie exersată prin migăloase zile şi nopţi de trudă.
    (…)
    Despre „Sfârşitul tragic al profesorului Iorga” in linkul de mai jos:
    SURSA:
    https://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Nicolae_Iorga

    (P.s. și M. Eminescu (nascut 15 ianuarie 1850 tot la Botoşani( Ipoteşti )

  • In alta ordine de idei….

    Bună ziuă, APROPOS DE MONUMENTE, SOCLURI,STATUI…🤔
    Zona HAN, in spate la benzinaria OMV,de la han, este un mic parc amărât cu tufe netaiate/squar, cu un soclu și un stâlp de ciment care are în vârf niste CABLURI 💡?primaria–> Ce ati vrut să fie acolo ? Că noi nu înțelegem acea ” opera abstractă!” Lampadar, statuie, firmă luminoasă, semn rutier rupt,afiș electoral?????????

  • Frumoasa piesă de artă!

    Respect pt Nicolae Iorga , un titan, care , printre altele, vorbea 17,șaptesprezece limbi străine !
    Î s^a dat acces Și la Arhiva Vaticanului , și neavând voie sa ia note (creion, pe hartie) a memorat sute de informații, pe care le-a reprodus ulterior ‘din memorie’ , în celebrele sale volume istorice!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.