(FOTO-VIDEO) La Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, au avut loc o serie de evenimente dedicate memoriei generalului Grigore Bălan, născut în localitate: lansare de carte, dezvelirea unui bust și inaugurarea unui muzeu, la care au luat parte președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, general maior Ioan Manci, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, colonel Iulian Berdilă, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț, Arhim. Dumitru Cobzaru – exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, primarul Ioan Bob (Șintereag), primarul Romeo Florian (Lechința), viceprimarul Bistriței Gelu Muthi, preoți, șefi de instituții.
Manifestările au debutat cu lansarea cărții “Generalul Grigore Bălan – eroul dezrobirii Ardealului” (autori col. r. Ioan Cordovan, Vasile Măgerușan, Gheorghe Tanco), la biserica din sat, și au continuat cu un ceremonial militar-religios de dezvelire și sfințire a bustului generalului Grigore Bălan, încheiat cu defilarea gărzii militare, și cu inaugurarea Muzeului ”General Grigore Bălan”, amplasate în centrul localității.
Muzeul a fost conceput și realizat de Asociația Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala BN cu sprijinul financiar al CJ și al Primăriei Șintereag. Bustul din bronz a fost realizat de sculptorul Mircea Mocanu, finanțarea fiind asigurată de Centrul Județean pentru Cultură.
”Se scrie o importantă file de istorie a comunității din Blăjenii de Sus și a județului. Cinstim un om care a considerat neamul mai presus decât propria viață. Ar trebui să spunem o rugăciune pentru acest om originar din Blăjenii de Sus care a scris cu sânge istoria Ardealului. Datorită acestui erou și a altor eroi știuți și neștiuți noi avem astăzi baza pe care putem construi un viitor frumos. Lumea e într-o continuă schimbare, se modifică profund. Prea ușor ne blamăm țara și cetățenii, eu cred că trebuie să iubim România pur și simplu, chiar dacă nu e America sau Germania. Dacă nu ne simțim cu adevărat stăpâni aici trebuie să luptăm să fim. Noi putem fi eroii generațiilor viitoare. Nu trebuie să ne jertfim pe front, ci să construim o țară în care să ne placă să trăim” – Radu Moldovan
Conform Brigăzii 81 Mecanizată, generalul Grigore Bălan s-a născut la 14 iunie 1896 în localitatea Blăjenii de Sus. A început școala la Blăjeni pentru a continua la Șintereag, iar ulterior a urmat cursurile Liceului Grăniceresc din Năsăud în perioada 1910-1914. După absolvirea Școlii Militare a parcurs toate etapele ierarhiei militare, de la sublocotenent la general. Toamna anului 1944 l-a găsit pe general angajat în acțiunile Armatei Române de eliberare a Transilvaniei. La 9 septembrie, în timpul luptelor din localitatea Arcuș, de lângă Sfântu Gheorghe, a fost surprins de un puternic bombardament de artilerie, fiind grav rănit. Transportat în după amiaza zilei respective la spitalul din Sinaia, a încetat din viață la 13 septembrie 1944.
În memoria gen. Grigore Bălan, erou al celui de-al doilea Război Mondial, o stradă din Bistrița poartă numele său. În incinta comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată se află bustul generalului Grigore Bălan, iar marea unitate a preluat denumirea onorifică ”Grigore Bălan”.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII.
Felicitari primarului BOB,primarul nostru CARE NE FACE CUNOSCUTI pe plan national si mondial.Sanatate multa si spor la munca in noul mandat.Sint vasile din strainatate nascut pe raza comunei.
Vasile draga, putem spune chiar intergalactic!
Intr-o tara care e sub ape, ca sa nu zic „pe ape”, prea multe taieri de panglici si inaugurari de statui si fantani arteziene. Oare nu mai avem ce face cu banii?
Tăierile de panglici se execută , obligatoriu , doar cu foarfeci Fiskars ca la cele „normale” are Radu Moldovan alergie…
Raducule si tu meriti o statuie la cate panglici ai taiat…. o statuie care sa simbolizeze cum tai o panglica …. esti mereu cu panglica dupa tine … si bunicul tau Ceausescu era tot asa… acum ati ramas voi Psd