Actualitate

Bustul lui Georg Fischer, dezvelit la CNLR în prezența unor oaspeți din Germania

(FOTO) Bustul lui Georg Fischer, primul director al actualului Colegiu Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, şcoală care a fost inaugurată, acum 115 ani, ca Gimnaziu Evanghelic, a fost dezvelit sâmbătă în cadrul unei ceremonii.

La eveniment au asistat membri ai Asociaţiei Saşilor Bistriţeni din Germania şi Austria (HOG) – care a comandat şi plătit lucrarea executată de artistul Mircea Mocanu, dar şi o delegaţie a oraşului-frate din Germania Wiehl, condusă de primarul Ulrich Stücker.

La ceremonie au participat ministrul Apelor şi Pădurilor, deputatul Doina Pană, primarul Ovidiu Creţu, viceprimarul Cristian Niculae, administratorul public George Avram, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, Dorel Cosma, managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş, istoricul de artă Vasile Duda, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Susana Gălăţan, alte personalităţi ale oraşului. Cua cest prilej a fost evocată istoria şcolii şi personalitatea lui Georg Fischer.

Președintele HOG Bistritz-Nosen, Hans Franchy, și fostul director al CNLR, Constantin Rus, au primit din partea primarului Ovidiu Crețu Medalia de argint a municipiului.

Georg Fischer a condus Gimnaziul Evanghelic în perioada 1882-1914. Înainte de anul 1900, Gimnaziul Evanghelic Bistriţa funcţiona într-o clădire cu trei etaje construită în apropierea Bisericii Evanghelice. În anul 1905, când spaţiul vechii clădiri a devenit insuficient, Georg Fischer s-a implicat în strângerea de fonduri pentru realizarea unei noi clădiri – actualmente Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”. Trei ani mai târziu s-a aşezat piatra de temelie a construcţiei care a fost inaugurată, apoi, în 1912.

Bustul lui Georg Fischer, realizat în bronz de sculptorul bistrițean Mircea Mocanu, se află la intrarea principală în liceu, alături de bustul lui Liviu Rebreanu. Lucrarea a fost comandată și plătită de Asociația Sașilor HOG Bistritz-Nosen.

”A fost director al Gimnaziului Evanghelic Bistrița atunci când exista într-o clădire aflată în apropiere de Biserica Evanghelică și care a fost demolată. Clădirea avea trei nivele, nu a mai fost suficientă pentru numărul elevi și în 1905 a început practic strângerea de fonduri pentru realizarea clădirii noi a Gimnaziului Evanghelic, astăzi clădirea CNLR. În 1908 s-a pus piatra de temelie și în 1910 a fost finalizată clădirea respectivă. Inaugurarea oficială a fost amânată circa doi ani pentru că preotul Kramer a fost foarte bolnav. Artizanul realizării acelei clădiri este George Fischer, fostul director al Gimnaziului Evanghelic, care și-a ddedicat practic viața realizării acelei construcții. El a fost totodată primul director din clădirea nouă”, a spus Ovidiu Crețu.

Clădirea principală a CNLR va fi modernizată cu 31,5 milioane lei, fonduri guvernamentale prin PNDL.

8 comentarii

  • Propun sa se instaleze in fata primariei bustul celui mai bun primar, deoarece a renovat un strand in aproape 2 ani ( din sept.2015 ) cu aproape 1 milion de euro !

  • Bine că acum lumea se mândrește cu secția germană, dar acum o săptămână „trăgea in jos Colegiul Național Liviu Rebreanu”.

  • Georg Fischer nu a fost primul director al CNLR, ci directorul nr. 98 al Gimnaziului Evanghelic C. A.din Bistrita in perioada 1882-1914. Din 1910-1914 a fost primul director al Gimnaziului Evahngelic in noua cladire de pe Aleea Macelarilor, din 1882-1910 a fost director in cladirea veche din Piata Centrala. Gimnaziul Evanghelic nu a fost infiintat in anul 1910, el fost fondat in anul 1531. In 1910 Gimnaziul Evanghelic s-a mutat dintr-o cladire veche intr-o cladire noua. Fischer a fost cel mai longeviv director al Gimnaziului Evanghelic. Singura legatura pe care o are CNLR cu Gimnaziului Evanghelic este cladirea folosita de ambele institutii. In rest nimic.
    Gimnaziul Evanghelic C.A. a incetat sa existe in 1944. De o continuitate Gimnaziu Evanghelic-CNLR nu poate fi vorba.

  • Unde este „Herr” Rus c-tin?? Ca si „fost” director nu a onorat cu prezenta?Sau ….doar nu apare in poza?Vine doar daca i se face statuie si lui?

  • Ba Specialistilor;

    Georg Fischer o fost primu director al actualului CNLR!!! Nu, zau? Poate ca il chema de fapt George Pescaru si era fiu de tarani romani din Monor?
    Ba fratilor, CLNR este urmasul liceului romanesc „Alexandru Odobescu” infiintat in anul 1923, care o functionat pe strada Odobescu in cladirea scolii generale nr. 2 de astazi in perioada 1923-1940. In1946, dupa ce sasii si-o luat talpasita in 1944 spre vest, ne-am mutat noi in scoala lor, ca doara o fost libera. Cand s-o intors o parte din sasii plecati, o vrut inapoi scoala, mucles, le-am dat o cladire pe Odobescu une aveau o scoala germana.
    De abia in 1952 o pus sasii iara picioiru in cladirea lor, cand s-o infiintat o sectie germana in cadrul scolii medii nr.1, care dupa aia o devenit liceul nr.1, respectiv liceul „Liviu Rebreanu” sau CNLR de astazi.
    Ba fratilor, voi ati invatat istoria la GOSTAT sau la MICIURIN? In 1923 cand s-o infiintat liceu „Alexandru Odobescu” Fischer era deja pe lumea ailalta. Cum sa fie el primul director CLNR?
    Cum o zis informatu, in 1910 nu s-o infiintat nici o scola noua, s-o dat in folosinta o cladire noua! Inteles-ati, ba?

  • Ceremonie făcută pe repede înainte, exclusiv pentru și cu politruci, fără elevi, profesori și părinții de la CNLR, așa măcar de la secția germană, de bun simț, așa numai să mai bifeze partidul un eveniment. Confiscați totul, comuniștilor și falsificati istoria! Ați reușit să răsturnați țara cu susul în jos.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.