La eveniment au mai fost prezenţi subprefectul Ovidiu Frenţ, administratorul judeţului, Florin Moldovan, artistul plastic Marcel Lupşe, prof. Vasile Duda, dar şi realizatorul monumentului, sculptorul Mircea Mocanu.
După ce preşedintele CJ Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna şi primarul Ioan Bob au dezvelit monumentul, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de preoţi în frunte cu protopopii Bistriţei şi Năsăudului, Alexandru Vidican respectiv Ioan Dâmbu, a oficiat o slujbă de sfinţire.
”Vă onorează acest eveniment”, a spus ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
”Este o zi de sărbătoare pentru noi toţi şi în mod special pentru locuitorii din Blăjeni. Spunea cineva că un popor care nu-şi asumă trecutul are minime şanse la viitor. Aici este o dovadă că ne asumăm şi ne recunoaştem trecutul, că ne mândrim cu înaintaşii noştri. Îl felicit pe sculptorul Mircea Mocanu pentru calitatea lucrării. Un om cu care judeţul nostru merită să se mândrească este fostul Arhiepiscop şi Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan. Bustul a fost realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean prin Centrul Judeţean pentru Cultură. Împreună cu colegii din CJ şi de la instituţiile de cultură subordonate mai avem câteva astfel de evenimente anul acesta. Pe 21 octombrie la Căianu Mic, în 8 noiembrie la Bistriţa. Vom găsi resursele necesare pentru a ne putea cinsti înaintaşii”, a afirmat Radu Moldovan.
”Eu am interferat cu Dumnezeu, ascultând cuvântul ÎPS. Sunt momente unice, sau puţine, care se trăiesc intens. Şi asta datorită oamenilor cu suflet”, a spus Ioan Bob.
Bustul din bronz al fostului Mitropolit al Ardealului, realizat de sculptorul Mircea Mocanu, este amplasat în curtea actualei case parohiale, construită pe fostul amplasament al casei sale părinteşti. Acesta a fost realizat prin contribuţia Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a alocat pentru ridicarea lui 50.000 lei.
Nicolae Bălan s-a născut la Blăjenii de Sus în 1882 şi a fost Arhiepiscop şi Mitropolit al Ardealului din 1920 până în anul morţii sale, 1955.
În 2001, la iniţiativa lui Ioan Pintea şi Alexandru Pugna, în Blăjenii de Sus s-a ridicat un monument dedicat Mitropolitului Nicolae Bălan, atunci fiind organizate o serie de manifestări culturale de amploare. Odată cu trecerea anilor, monumentul s-a deteriorat, iar acum a fost refăcut.
Mai circare, de unde ai scos-o pe asta cu bustul aurit? Materialul respectiv este bronz, iar bronzul nepatinat are culoare aurie (cu timpul bronzul capata o culoare verzuie, datarita oxidarii cuprului din componenta lui.).
Mai pune si tu mana pe o carte, te faci de ras o data in plus, pe langa faptul ce esti penibil.
comunistii
bravooooooo bucatarule !!! Inca un subiect pt tine :))))))))))))
inca un pic si iesi la pensie ospatare
„ospataru” – circaru, ce are una cu alta?
Licitatia pentru manualele acelea este in faza de contestatii, depuse de firmele care au pierdut-o. Asa ca relaxeaza-te, ia-ti tratamentul si mergi la o bere pe o terasa, pana mai permite vremea.