Compania de apă Aquabis a scos la licitație pentru o sută de milioane de lei extinderea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Bistrița, cu termen de depunerea ofertelor 19 septembrie a.c. Dacă nu vor exista contestații ar putea fi șanse ca rețelele să fie înlocuite înainte să înceapă lucrările pe Axa Gării- Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, altfel Primăria Bistrița va trebui să suporte din bugetul propriu investiții în conducte de apă și canalizare de circa 8 milioane de lei.
”Am încărcat pe SICAP proiectul Extindere și reabilitare rețele de alimentare cu apă și canalizare în UAT Bistrița. Puteam să-i dăm drumul anul trecut, dar ne-a încurcat Primăria Bistrița cu străzile care țin de domeniul public. Ne-au expirat între timp avizele și autorizația, iar acum umblăm după noi avize ca să obținem autorizația de construire. Inițial, am avut foarte multe străzi cuprinse, date de Primărie. Pe urmă au rămas cam 25% din totalul lor, celelalte fiind străzi private pe care nu avem voie să intervenim, ca urmare a trebuit să refacem documentația. Până se va licita va trece ceva timp, iar până se va încheia contractul poate și mai mult dacă vor fi și contestații”, a spus Ion Șandru, managerul Aquabis.
Deja, din contract va trebui scoasă porțiunea din strada General Grigore Bălan unde a se lucrează la amenajarea Liniei Verzi. Aici, Aquabis a cheltuit din bugetul propriu un milion de lei ca să înlocuiască o conductă de apă (care a costat peste 600.000 de lei) și să facă 20 de brașamente.
”Partea de aducțiune am dat-o constructorului, M.I.S. Grup, să o pună, dar am avut foarte multe branșamente, în jur de 20 din conducta respectivă, și a trebuit să ne ocupăm noi de partea aceasta. Avem și blocuri, și case, și străzi care pleacă în lateral, plus capetele. A trebuit să înlocuim și vane fiindcă, dacă tot reabilitezi, atunci măcar să faci cum trebuie. Lucrările erau prinse pe POIM, dar, pentru că a trebuit să le executăm acum, le vom scoate afară din licitație. Același lucru se va întâmpla și pe Axa Gării – Decebal – blocul Lamă spre spital, pe Năsăudului. Sunt niște lucrări care trebuie făcute contra cronometru. Tot M.I.S. Grup trebuie să le execute și pe acestea, dar nu știm cu ce bani pentru că nu avem. Vom vedea ce va face Primăria Bistrița: ori lasă lucrările de asfaltare pentru anul viitor, după ce vom avea noi un câștigător al licitației pe contractul nostru care să înceapă prioritar pe zonele respective, ori vor pune banii jos, altă soluție nu există. Pe Axa Gării- Decebal – Năsăudului, lucrările ajung la 7-8 milioane de lei pentru că avem și canalizare, și apă. E o canalizare de la blocul Lamă spre spital și acolo sunt bani mai mulți fiindcă e un colector destul de mare și, în rest, aducțiune și distribuții de la Lamă până spre Decebal”, a spus el.
Potrivit managerului Aquabis, Primăria Bistrița ar putea interveni la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, finanțatorul Axei Gării – Decebal – Andrei Mureșanu- Năsăudului, cu solicitarea să prelungească termenul de execuție a acestui proiect.
”E singura variantă care ar sta în picioare. Am avut discuții la Primărie cu domnul primar și cu domnul administrator public, le-am explicat că nu avem capacitatea financiară să executăm lucrările respective, să susținem financiar, au spus că se adresează CJ. Județul are alte investiții pe rol și nu poate acoperi aceste cheltuieli. Chiar dacă ar exista bani, sunt lucrări de durată fiindcă sunt lungimi destul de mari plus foarte multe branșamente. Degeaba faci rețeaua, dacă nu faci și branșamente fiindcă ajungi apoi să spargi asfaltul. Ar fi păcat să toarne asfalt nou fără să se fi făcut toate aceste lucrări pentru că o avarie e o avarie. Apa, dacă nu găsește varianta să ajungă la canalizare, strică asfaltul. Dacă noi spargem, nu mai putem reface lucrarea așa cum o face un constructor pe toată trama stradală”, a mai adăugat Ion Șandru.
Întrebat dacă s-ar putea recupera banii din POIM în cazul în care s-ar executa lucrările pe cheltuiala Primăriei Bistrița sau a altuiva, managerul Aquabis a răspuns: ”Nu! Pentru că nu știi cine va câștiga investiția și dacă se vor înțelege între ei. Nu au cum să se înțeleagă”.
”Lucrurile se pot rezolva cum au făcut cei din Târgu Mureș. Când s-a lucrat la modernizarea DN 15A, în Târgu Mureș nu s-a executat nimic de la marginea orașului până în Sângeorzul de Mureș pentru că urmau să fie reabilitate rețelele pe un proiect al companiei de apă. Au așteptat doi ani sau trei să termine. Dacă se vrea, se poate, eu așa cred”, a mai spus Ion Șandru.
Potrivit reprezentanților M.I.S. Grup, lucrările pe Axa Gării- Decebal – Andrei Mureșanu – Năsăudului vor începe în luna august cu pasajul din zona Pieței Decebal, dar trebuie finalizate până în 2023.
Încă o dovada a haosului care domnește in oraș și județ. Fiecare face cum îl taie capul, nici o colaborare, numai “mușchi”, creier OO și suferă contribuabilii. Incompetenta, nesimțire, lipsa viziune și strategii. Pe banii și nervii noștri.
Probabil sunt si acolo interese…. nu este nimic pe lumea asta gratis. La noi cand se asfalteaza dupa cateva luni vin aia de la gaz sa schimbe si ei retele de gaz invechite. Cand au unii bani de investitii nu au ceilalti avize si autorizatii. Cand au totii avize nu mai au banii necesari sau vine iarna. Daca se sapa in plima pandemie de covid cand strazile erau goale era mult mai bine…. suntem mereu in urma.
dar de apa meteorica in Bistrita nu spuneti nimic domnule manager?In Bistrita nu a mai plouat de aprox 2 luni si continuati sa incasati lunar taxa pe apa meteorica……Locuiesc intr-un bloc pe Grig.Balan si de aprox . 20 ani platim apa meteorica fie ca ploua fie ca nu ploua….dar banii se aduna pentru un serviciu de car nu dispunem ,marind visteria AQUABIS,FIRMA CARE NU ARE BANI SA INLOCUIASCA/CARPEASCA TEVILE…care alimenteaza orasul…..
Nu mai trimiteți același comentariu de 100 de ori, nu-l vedeți publicat? Riscați să fiți considerat atac cibernetic și să fiți banat de program.
Sunt curios oare cei care parchează pe axa „mirobolanta” din lipsă locuri parcare ce variante au. În special zona din articol unde locurile oblice de pe partea dreaptă spre Andrei Mureșanu se vor desființa. Invit administrația pe strada Trandafirilor să vadă înghesuială în ce privește parcările, în mod deosebit prima jumătate a străzi dinspre piață. Toți parchează unde apucă ca sardelele. Dacă administrația consideră că cei care vor rămâne fără variante de a parca au loc undeva pe strada sus numită, au o problemă gravă de logică. Și atunci rămâne întrebarea: UNDE SE PARCHEAZĂ DOMNILOR ADMINISTRATORII ???… Tensiuni sunt destule vizavi de parcări.