(FOTO-VIDEO) Un incendiu puternic a izbucnit joi dimineaţa Cabana Aluneasa a Direcţiei Silvice Bistriţa. Clădirea, cu o capacitate totală de 18 locuri în şapte camere a ars aproape în totalitate, deşi au intervenit cu promptitudine pompierii civili din Dumitriţa şi două echipaje de la ISU Bistriţa. ”Incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de efectul termic al curentului electric”, a previzat ISU.
Pădurarul Alexa Drăguş, care răspunde de Cabana Aluneasa, şi locuieşte în vecinătatea ei, a relatat că în momentul în care s-a trezit a observat că iese fum de sub tablă.
Incendiu Cabana Aluneasa, 28 ian.2016Incendiu Cabana Aluneasa 28 ianuarie 2016
Posted by Timp Online on 27 Ianuarie 2016
„Am decuplat cabana de la sursa de energie electrică, am scos butelia şi am acţionat cu extinctoarele cât am putut. Auvenit pompierii civili şi apoi cei militari. Nu ştiu de la ce a putut izbucni focul. Este centrală termică, dar nu era foc în ea. E cu horn exterior. Se vede că centrala e intactă. Nu ştiu dacă e scurtcircuit sau o mână criminală. Ultima oară a fost cineva aici week-endul trecut, nişte turişti”, a explicat el.
Primarul comunei Dumitriţa, Vasile Moga, prezent şi el la locul incendiului a spus că la ora 7.10 a fost informat că a izbucnit un incendiu la Aluneasa. „Ne-am deplasat cu utilajul din dotare şi cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Dumitriţa. La faţa locului, am văzut că e cabana cuprinsă în totalitate de flăcări, dar fiind construită din materiale inflamabile şi incendiul fiind de asemenea amploare nu s-a putut stinge de către noi. Între timp, au ajuns echipajele de la ISU. Nu ştim de la ce a putut izbucni fiindcă zilele trecute nu a fost ocupată de nimeni”.
Şi viceprimarul comunei Dumitriţa, Petronel Nică a venit să dea o mână de ajutor: „Când am ajuns erau flăcări de nu ne puteam apropia. Cât am putut, am localizat noi, dar mai mult nu am putut face, ne-a depăşit situaţia. A fost peste puterile noastre. Etajul e din lemn, parterul e din piatră. Nu ştiu de unde a izbucnit focul. Centrala e intactă, eu cred că a fost un scurtcircuit, dar nu pot fi sigur”.
Şeful de post din Dumitriţa, agent şef adjunct Claudiu Nemeş, a spus că poliţiştii vor face o cercetare la faţa locului. „Aşteptăm criminaliştii, vom face cercetarea la faţa locului, iar împreună cu domnii de la ISU vom stabili cauza incendiului. Deocamdată nu ne putem pronunţa dacă e mână criminală până nu facem cercetare. Dosarul de cercetare penală va fi pentru distrugere din culpă”, a declarat el.
Cabana Aluneasa este situată la 25 km de Bistrița. Avea o capacitate de 18 locuri, în 7 camere cu baie proprie.
La parter erau două camere, iar la etaj cinci. Direcţia Silvică Bistriţa închiria un loc în cabană la preţul de 40 de lei pe noapte. Din primele informaţii se pare că imobilul era asigurat, aşa încât pagubele vor fi suportate cel mai probabil de asigurator.
”Suprafața afectată: 200 mp (100 mp pe fiecare nivel). Din fericire, nu au fost înregistrate victime, cabana fiind nelocuită în momentul izbuncirii incendiului” – ISU Bistrița
CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII
La Cabana Aluneasa s-a stabilit retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul României
Conform datelor istorice, trupele sovietice de ocupație își încheiau în 1959 șederea în România. Conducerea comunistă a României de atunci, fotmată din Gheorghe Gheorghiu-Dej și Emil Bodnăraș, a valorificat din plin prilejul oferit de vizita liderului sovietic Nichita Hrușciov în România. Planul era ca, pe fondul unei beții sănătoase, să i se propună lui Hrușciov retragerea trupelor sovietice, scrie crainou.ro: ”Erau invocate conflictele dintre trupele de ocupație și populația românească, dificultatea aprovizionării acestor trupe, dar mai ales aprecierea de care se va bucura plecarea trupelor sovietice din România din partea unui Occident foarte supărat pe sovietici pentru intervenția brutală și neconcesivă din Ungaria. Emil Bodnăraș urma să propună, iar Dej să se mire și să se îndoiască de faptul că așa ceva este posibil. Regia fiind elaborată, scena „spectacolului” a fost aleasă în județul Bistrița-Năsăud, aparținător atunci de Regiunea Cluj. Prima scenă – uciderea unui urs mic de către Hrușciov și înlocuirea lui măiastră cu unul mai gras – este jucată fără greșeală. Urmează beția cu palincă bistrițeană în jurul unei cioate uriașe. Totul se întâmplă la cabana Aluneasa. Lumea se tutuiește deja, se încropesc jocuri de societate, timp în care cei trei „găsesc” momentul unui dialog cu urmări atât de faste pentru România. Emil Bodnăraș îi sugerează temutului rus, în glumă, posibilitatea retragerii trupelor sovietice din România. Până ca Hrușciov să priceapă exact „grosul” glumei, Dej se și declară surprins și neîncrezător: nu e prea devreme, având în vedere tensiunile cu Tito al Iugoslaviei?! Numai că Hrușciov, ca un adevărat mare urs, nu reacționează negativ la propunerea lui Bodnăraș, ci la neîncrederea lui Dej: „Foarte bine a vorbit Emil, Gheorghe”, îi replică el lui Dej. Oceni harașo! Lucraseră bine ursul substituit, palinca, vinul, dar și atmosfera bahică excelent construită în jurul secretarului general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Toate la un loc, ca și jocul celor doi tovarăși comuniști români, mari actori atunci, au adus țării eliberarea de sub jugul sovietic”.
Acolo s-a scris istorie!
La cabana Aluneasa, Gheorghiu-Dej a obținut de la conducătorul URSS, Nichita Hrușciov, retragerea trupelor sovietice din România, după o partidă de vânătoare de urși.
pai ce au construit altii… societatea actuala distruge (saocietate actuala = conducatorii de 25 de ani!)
Se distruge prin furt, incompetenta, inconstienta, nepasare…. etc…
A fost o cabana superba, atat inainte, cat si dupa renovare! O cabana pe sufletul meu…imi doresc tare mult sa o refaca si sa fie ceea ce a fost! Incarcatura istorica, zona, peisajul, padurea ..era minunat totul acolo. Chiar imi pare rau pt ce s a intamplat.
Este vorba de renumita Cabana de Vanatoare de la Budacul de Sus, unde vene protipendada comunista cu oaspeti de peste hotare inca de pe vremea lui Gheorghiu- Dej. Acestia soseau la Bistrita cu trenul si plecau cu masinile spre Budacul de Sus. In anii ’60 singurul drum asfaltat era cel care duce din Bistrita la Budacul de Sus. Ceausescu a fost si el de cateva ori la vanatoare la Budacul de Sus. Ulterior, prin anii ’80, Ceausescu si-a construit o cabana noua de vanatoare la Dealul Negru (Cusma), unde au fost amenajate trei piste pe care pot ateriza elicoptere .