Românii vor plăti o nouă taxă de poluare, diferită de cele de până acum, a declarat la Bistriţa ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Demnitarul a spus că taxa nu va mai fi plătită o singură dată, la înmatriculare, fără să precizeze exact când va intra în vigoare şi fără să dea detalii despre cum va fi percepută această taxă şi de la cine.
Potrivit ministrului, s-a pornit în stabilirea taxei de la faptul că, în România au intrat anul acesta circa 350.000 de maşini cu normă de poluare între euro 2 şi euro 4, de două ori mai multe faţă de 2016 când intraseră 146.000 de maşini şi de la realitatea că „pe drumurile patriei circulă foarte multe maşini care poluează şi avem trei mari municipii care sunt în procedură de infrigement pe calitatea aerului”. Este vorba de Braşov, Iaşi şi Bucureşti, aglomerări urbane mari cu multe maşini.
Ca urmare, a declarat ministrul, s-a constituit un grup de lucru la Ministerul Mediului din care fac parte mai multe instituţii ale statului cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului, dar şi auto (RAR), dar şi producători din industria de profil şi chiar din societate civilă „în vederea calculului şi gândirii corecte a unei metode prin care maşinile care poluează să plătească o taxă de poluare”.
„În toate ţările europene se merge pe normă de emisii. Consider că nu trebuie să punem o taxă de primă înmatriculare. Adică este ca şi cum punem căruţa înaintea boilor. Când gândeşti o astfel de taxă trebuie să ai în vedere cât circulă maşina, care e rulajul ei într-o anumită perioadă de timp, astfel încât să îi faci determinarea de emisii. Şi atunci vom ţine cont de trei criterii: de capacitatea cilindrică în funcţie de care se stabileşte impozitul, de norma de poluare şi de emisiile pe care le dă fiecare autovehicul. Deocamdată nu pot spune care va fi forma finală fiindcă nici nu o am încă. Analiza vreau să fie extrem de bine făcută comparativ cu tot ce există în UE şi, în acelaşi timp, adecvată la tot ce se întâmplă în România. Nu pot spune când va intra în vigoare. Să mai avem puţină răbdare pentru că emiterea unui act normativ din punctul meu de vedere trebuie făcută legal şi cu dezbatere cu toţi cei implicaţi astfel încât să nu existe disfuncţionalităţi în sistem „, a spus Graţiela Gavrilescu.
Ministrul a reamintit că Guvernul PSD-ALDE a decis restituirea taxelor de primă înmatriculare.
„Cred că important este pentru români că Guvernul României, un guvern responsabil şi politic format din PSD-ALDE, a avut curajul să emită un HG prin care să facem restituirea tuturor taxelor din perioada 2007-2017 care s-au constat, în instanţă, a fi ilegale din anumite puncte de vedere. Deci a fost o prioritate pentru GUvernul României să dăm românilor banii înapoi. Dovadă este că m-am ţinut de cuvânt când am luat mandatul, de termenele pe care le-am lansat şi că acum cetăţenii pot să meargă la ANAF să depună notificarea în vederea obţinerii banilor începând cu 1 ianuarie 2018”, a spus ea.
Potrivit ministrului, în România, circulă peste 5 milioane de maşini, iar 1,4 milioane dintre acestea sunt maşini vechi, care poluează.
Va fi ca în UE da va fi o mare m…UE au cum știe PSD-UL sa deie romanilor.
Pai daca au fost votati tre sa le dea la .ue pentru ca merita bravos stimabililor va meritati soarta.
Ca in UE, dar cu mici modificari ici-colea, pe la partiel esentiale! 🙂 Las’, ca stie PSD cum sa faca rost de bani! De ce a scos taxa de mediu, fiindca eu, daca am masina din 2005 si o gramada de ani am platit taxe, impozite, rovigniete, RCA si combustibil, care toto in bugetul statului sau dus banii, trebuie sa fiu pus pe acelasi calapod ca cei care si-au adus masini de 100 de ani anul asta?
Adica o sa fie un struțo-cămilă made in Romania! Ce nu am inteles niciodata este faptul că dacă toți parlamentarii nu sunt in stare sa scoată legi bune de ce nu se inspiră de la colegii lor din UE? Adica copy-paste. Nu mai stiti ce-i aia? Vă spune si va invata Dotore Victor Victorel Ponta.
Romania merge intr-o directie Corecta. Adica merge corect spre haos. Nici nu se poate altceva. Cei care sunt la conducerea acestei tari sunt doar niste profitori inculti si analfabeti, fara bun simt si fara o nici o idee despre cum ar putea sa duca aceasta tara la o prosperitate binemeritata. Avem atatea bogatii care ar trebui valorificate, dar ei se gandesc cum sa mai puna o taxa pe omul nevoias. Nu sunt decat niste fanarioti si tradatori de tara. Aduceti bunastare domnilor politicieni si va garantez ca parcul de masini o sa se inoiasca deoarece oamenii vor cumpara masini noi pentru ca fiecare doreste confort si deplasare in conditii de siguranta. “Dar la omul sarac nici boii nu trag” bine spune zicala romaneasca. Cel care si-a cumparat o masina cu 1000 de euro nu a mai avut bani sa achizitioneze una de 1500 de euro. Dar voi vreti sa ii mai puneti un bir si o taxa. Frumos. Va doresc sa ajungeti sa traiti cu salariul minim pe economie si sa iesiti la pensie cu 6-700 de lei. Si sa va chinuiti cu medicamente pe care nu o sa vi le permiteti iar seara sa mergeti flamanzi la culcare asa cum merg milioane de romani, in special batranii de care va bateti joc, dar si copii si parinti
am locuit in italia acolo sambata duminica nu avea i voie sa intri cu masina in oras daca nu avea i euro 4 se intampla in anul 2009 acum e la fel .Stiu ca pentru uni e dureros dar asa i cam peste tot si o lege internationala greu o poti invinge……….e si pentru buzunaru lor dar si pentru sanatatea noastra