Drumeție, fotografie și gastronomie. Sunt cele trei cuvinte magice care îi atrag pe iubitorii naturii pe cărări de munte din Bistrița-Năsăud. Le este ghid Călin Gabor care a început acum șapte ani să exploreze județul cu amatorii de ture pe bicicletă.
”Ture de bicicletă organizez de prin 2017-2018 prin mtbbn.ro, iar ture de drumeție combinate cu fotografie de acum câțiva ani. Iarna nu putem folosi bicicleta și, ca să nu ruginim, organizez drumeții pe care le combinăm și cu partea de gastronomie pentru că ar fi păcat să nu profităm de aceste noi puncte gastronomice locale. Am închegat un grup care vine constant, format și din oameni din alte județe, cum ar fi Satu Mare, sunt foarte încântați pentru că explorăm natura, iar o masă tradițională după mișcare e binevenită. Încercăm să descoperim atât zone turistice consacrate, dar mai mergem și în zone mai puțin umblate, dar care au potențial și pe care încercăm să le arătăm turiștilor. Am fost în Poiana Cătunenilor care nu era foarte cunoscută. A devenit mai nou fiindcă trece pe acolo Via Transilvanica, însă în urmă cu câțiva ani nu știa nimeni despre ea. E o zonă cu foarte mare potențial, dar trebuie avut grijă de cum se va dezvolta. Dacă se pune accent pe un turism de masă, e posibil să se compromită zona, așa cum s-a întâmplat cu multe locuri din țară”, a spus Călin Gabor.
Are 40 de ani, este ghid de turism (național și montan) și fotograf de natură, motiv pentru care îi place să conducă drumeții spre puncte de belvedere unde să poată realiza și fotografii frumoase.
Călin Gabor lucrează acum la proiectul BNature (fii una cu natura!), dedicat naturii din județul Bistrița-Năsăud.
”Proiectul presupune o documentare foto-video a naturii de la noi din județ, începând cu floră, faună și peisaje. Sper să se concretizeze și printr-un album foto și prin expoziții de fotografie. Ne putem considera norocoși fiindcă avem cinci masive pe suprafața județului, Munții Suhard, Rodnei, Călimani, Bârgău și Țibleș. Cei mai dragi mie sunt Munții Bârgăului, au un farmec aparte. E și îmbinarea acesta spectaculoasă între elementele umane, sunt gospodării vechi foarte bine integrate în peisaj, dar în același timp e și partea de natură sălbatică”, a spus el.
În fiecare an, el pregătește un calendar cu cele mai frumoase fotografii pe care le realizează. Cu banii din vânzarea lui, continuă să lucreze la proiectul BNature.
”Mă împart între turism montan și fotografie de natură. Potențial există în aceste domenii, dar e nevoie de multă muncă și determinare. Trebuie să lupți cumva pe toate planurile ca să răzbești”, a spus el.
Adaugă comentariu