”Ești așteptat să iei parte la primul buget participativ al Bistriței. Primăria va finanța cele mai bune idei cetățenești”, spune viceprimarul Călin Stan.
Depunerea proiectelor se face în perioada 1 august – 20 septembrie.
Propunerile de proiecte se vor încadra în unul dintre următoarele domenii:
1. Alei, trotuare, zone pietonale, spații verzi, plantare de arbori, arbuști și gard viu, locuri de joacă pentru copii, iluminat public pietonal și velo, mobilier urban ”smart”, în cartierele de locuințe;
2. Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (îmbunătățirea căilor de acces, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, sisteme de supraveghere video etc.);
3. Reabilitarea de imobile/părți componente ale acestora, cu valoare istorică, arhitecturală, culturală;
4. Amenajare fațade sau acoperișuri ”verzi”;
5. Amenajarea de facilități pentru îngrijirea animalelor și zone pentru plimbarea și recreerea acestora;
6. Amenajarea de zone și achiziția de echipamente și facilități pentru agrement;
7. Infrastructură, echipamente și aplicații culturale, educative, sociale, sportive și pentru sănătate;
8. Echipamente și infrastructură de reziliență la schimbări climatice, de mediu, pandemii, fenomene naturale, etc.
Bugetarea participativă este un proces de deliberare democratică și de luare a deciziilor în care cetățenii decid alocarea unei părți din bugetul local pentru proiecte propuse de către aceștia.
Primăria Bistrița implementează procesul de bugetare participativă începând cu anul 2021, proiectele selectate urmând să fie implementate în exercițiul bugetar aferent anului 2022.
Pentru bugetul anului 2022 va fi propusă suma de 1.000.000 lei pentru proiectele selectate în urma derulării procesului de bugetare participativă, anunță municipalitatea.
La procesul de bugetare participativă pot participa cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, cu domiciliul sau reședința în municipiul Bistrița.
Calendarul estimativ al procesului de bugetare participativă este următorul:
- Depunere proiecte: 1 august – 20 septembrie 2021;
- Analiza tehnico-economică și juridică a propunerilor de proiecte de către municipalitate și solicitare de clarificări, dacă este cazul: 21 septembrie – 5 octombrie 2021;
- Afișarea listei proiectelor eligibile: 8 octombrie 2021;
- Votul asupra proiectelor eligibile, de către cetățeni: 9 octombrie – 14 noiembrie 2021;
- Afișarea clasamentului proiectelor: 15 noiembrie 2021.
Propunerile de proiecte pot fi depuse online, în format electronic, și offline, în format tipărit. Pentru a depune o propunere de proiect online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platforma electronică de bugetare participativă la adresa http://participativ.e-bistrita.ro. Accesul pe platformă va fi disponibil după validarea contului de utilizator. Cetățenii din Bistrița care doresc să depună proiectele în format tipărit au posibilitatea să ridice formularele de depunere a proiectelor de la Centrul de Relații Publice, situat în Bistrița, str. Gheorghe Șincai nr. 2.
Pe cand un brand al orasului?
Sunt asteptati si carcotasii de serviciu care in loc de actiuni gandesc la reactiuni. Acuma sa-i vad de ce sunt capabili anonimii de Bistrita care improasca cu laturi si pentru ei nimic nu e bun.Aveti sansa sa va aduceti contributria nu sa ciorovaiti si sa asteptati totul de-a gata. Desigur sunt maxim 10 indivizi care reactioneaza in anonimat cu un limbaj de joasa speta si incearca sa descurajeze civismul putinilor bistriteni carora le pasa de banii lor si isi iubesc orasul.
E timpul ca toti cei care comenteaza in derizoriu sa isi dovedeasca valoarea prin propuneri de proiecte pertinente in oras. Haideti sa vedem ce puteti.
Daca aveti nevoie de ajutor, se vor gasi si persoane.
Acum este momentul ca viitorii candidati la primaria Bistrita sa-si arate maestria. In propuneri si proiecte, nu in promisiuni ca pana acum. Aveti acum campanie electorala gratuita deschisa oficial pentru 3 ani de zile! Sunt sigur ca avem si alti oameni buni pe care ii vom putea alege peste 3 ani.
Daca nu o faceti acum atunci am rugamintea sa mergeti sa „cantati” la alte mese. Sunt 1000000 + 1 lucruri de imbunatatit, sunt sigur ca toti activistii locali cu ambitii politice pot veni cu idei noi si bune.
Daca nu, peste 3 ani va vom intreba, de ce nu ati propus asta pana acum ca ati avut ocazia, va mai crede cineva ca vreti sa faceti ceva daca veti ajunge la putere? Noi NU!