Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, Toader Hăbălău, a prezentat rezultatele constatate în urma monitorizării calității resurselor de apă pe teritoriul județului.
Mediile de investigare analizate prin actualul Sistem Naţional de Monitoring Integrat sunt: apa, sedimentele şi biota.
Evaluarea stării ecologice şi chimice a corpurilor de apă-râuri în stare naturală
La finele anului 2016 starea ecologică a celor 12 corpuri de apă se prezintă astfel:
8 corpuri de apă (72,9 %) au înregistrat o stare bună, respectiv: Someşul Mare-izvoare-cf. Feldrisel şi afluenţii, Someşul Mare -cf. Feldrisel-cf. Sieu, Pârâul Băilor cu afluentul Pârâul Roşu, Rebra si afluenţii, Sălăuţa şi afluenţi, Runc (Idies), Bistrita -aval acumularea Colibiţa – CHE Colibiţa, Ilisua -cf. Valea Lunga-cf. Someş Mare si afluenti.
4 corpuri de apă (27,1 %) au înregistrat o stare moderată, respectiv: Ilva şi afluenţi fără Leşu, Sieu -cf. Budac-cf. Someşul Mare, Dipşa şi afluenţii, Rosua si afluenti.
Starea chimică a celor 9 corpuri de apă monitorizate în anul 2016:
8 corpuri de apa (88,9 %) au înregistrat o stare chimică bună, respectiv: Someşul Mare-izvoare-cf. Feldrisel şi afluenţii, Someşul Mare -cf. Feldrisel-cf. Sieu, Ilva şi afluenţi fără Leşu, Rebra si afluenţii, Sălăuţa şi afluenţi, Runc (Idies), Bistrita -aval acumularea Colibiţa – CHE Colibiţa, Rosua si afluenti.
1 corp de apa (11,1 %) a inregistrat o stare chimica proasta, respectiv: Paraul Bailor cu afluentul Paraul Rosu.
Evaluarea potenţialului ecologic şi a stării chimice a corpurilor de apă puternic modificate
Cele 2 corpuri de apă de suprafaţă curgătoare puternic modificate (Bistrita-cf. Tanase-cf. Sieu si Sieu-izvoare-cf. Budac), au prezentat un potenţial ecologic moderat. În ceea ce priveşte starea chimică, corpul de apă Bistrita-cf.Tănase-cf. Şieu a prezentat o stare bună, iar corpul de apă Şieu-izvoare-cf.Budac si afluenti nu a fost monitorizat în vederea stabilirii stării chimice a acestuia.
Pentru corpul de apă puternic modificat Acumularea Colibiţa, conform Manualului de operare al Sistemului de Monitoring aprobat, in cursul anului 2016 s-au efectuat 4 campanii de prelevare, in lunile aprilie, iunie, august si octombrie, rezultatele determinarilor pentru cele 2 sectiuni baraj si mijloc lac incadrand corpul de apa intr-un potenţial ecologic bun si o stare chimică bună.
Calitatea apelor curgătoare de suprafaţă utilizate pentru potabilizare
Cursurile de apa Somes Mare, Anies, Rebra, Paraul Repede – afluent al raului Salauta, Bistrita si Geamanu, in sectiunile monitorizate, s-au incadrat in categoria A2 de calitate fiind corespunzatoare nivelului de tratare normala fizica, chimica si dezinfectie asigurat de statiile de tratare. Nu s-au inregistrat depasiri la nici unul din indicatorii fizico-chimici si cei microbiologici monitorizati, fata de categoria A2.
Paraul Voristei, afluent Runc, la priza de captare am. loc. Runcu Salvei s-a incadrat in categoria A1 de calitate fiind corespunzatoare nivelului de tratare fizica simpla si dezinfectie asigurat de statia de tratare. S-au inregistrat depasiri la indicatorul fizico-chimic: fenoli (valorile inregistrate fiind < LOD) si indicatorii microbiologici: coliformi fecali si coliformi totali. Aceste depasiri conform H.G. nr. 100/07.02.2002, nu au influentat calitatea apei la sursa, incadrandu-se in categoria A1 de calitate corespunzatoare statiei de tratare, existând o concordanţă deplină între calitatea apei de suprafaţă utilizate pentru potabilizare şi nivelul de tratare asigurat de staţia de tratare.
Paraul Pietrelor, afluent Ilva, la priza de captare am. loc. Lunca Ilvei s-a incadrat in categoria A1 de calitate fiind corespunzatoare nivelului de tratare fizica simpla si dezinfectie asigurat de statia de tratare. S-au inregistrat depasiri la indicatorii fenoli si coliformi fecali, coliformi totali si streptococi fecali. Sursa de suprafata nu a fost utilizata in cursul anului 2016, datorita problemelor existente in ceea ce priveste calitatea apei
Inventarierea faunei piscicole
-Someşul Mare, in sectiunea Nepos, corespunzand zonei geografice de podis, iar ca zona piscicola speciilor ciprinicole, starea ihtiofaunei fiind buna, fiind bine reprezentate speciile cu exigenţe ridicate la degradarea habitatului.
-Sălăuţa, in sectiunile amonte Romuli si Salva, corespunzand zonei geografice de munte, iar ca zona piscicola speciilor salmonicole, starea ihtiofaunei fiind buna, fiind bine reprezentate speciile cu exigenţe ridicate la degradarea habitatului.
-Şieu amonte Şieut, corespunzand zonei geografice de munte, iar ca zona piscicola speciilor salmonicole, potenţialul inregistrat fiind moderat. S-a constatat dominarea speciilor cu toleranţă moderată la poluare.
-Şieu la Şintereag, corespunzand zonei geografice de podis, iar ca zona piscicola speciilor ciprinicole, starea ihtiofaunei fiind moderată. S-a observat o abundenţă ridicată a speciilor tolerante la încărcările de natură organică. De asemenea, s-au identificat 2 specii invazive: Carassius auratus şi Pseudorasbora parva.
-Bistriţa la priza Bistriţa Bârgăului, corespunzand zonei geografice de munte, iar ca zona piscicola speciilor salmonicole, starea ihtiofaunei fiind buna, fiind bine reprezentate speciile cu exigenţe ridicate la degradarea habitatului.
-Bistriţa la priza Bistriţa, corespunzand zonei geografice de depresiune intramontană, iar ca zona piscicola speciilor ciprinicole, potenţialul inregistrat fiind bun. Sunt bine reprezentate speciile generativ reofile şi litofile.
-Dipşa la Chiraleş, corespunzand zonei geografice de podiş, iar ca zona piscicola speciilor ciprinicole, starea ihtiofaunei fiind moderata. S-a observat o abundenta numerica ridicata in randul speciilor tolerante la degradarea mediului acvatic. A fost identificata specia invazivă “Carassius auratus”.
Evaluarea stării chimice a corpurilor de apă subterane
În cadrul corpului ROSO09/Somes Mare, lunca şi terase, analizând rezultatele monitorizării calitative la punctele hidrogeologice monitorizate, s-au constatat depăşiri de valori prag la următorii indicatori :
-fosfati, indicator determinat in 12 foraje, a inregistrat depasirea valorii prag de 0,5 mg/l, la 2 foraje: Livezile F1 (3,7535 mg/l) si Podirei F1 (1,055 mg/l); aceste depasiri sunt cu caracter local, fara afectarea intregului corp de apa subterana;
-cloruri, indicator determinat in 12 foraje, a inregistrat depasirea valorii prag de 250 mg/l la 3 foraje : Podirei F1 (687,9 mg/l), Chiuza ord.II F1 (1195,15 mg/l) si Reteag F2 (302,95 mg/l); depasirile inregistrate la cloruri sunt datorate fondului natural, având în vedere faptul că aceste foraje sunt situate într-o zonă de diapire, cu un conţinut ridicat de cloruri.
Conform metodologiei de evaluare a stării calitative (chimice) a corpurilor de apă subterană, în anul 2016, corpul ROSO09-Someş Mare, lunca şi terase se află în stare chimica bună, similar cu anii precedenţi.
În cadrul corpului ROSO15/Munţii Rodnei, valorile indicatorilor monitorizati pentru cele 2 izvoare (Izvorul Roşu si Izvorul Văcarilor) nu au înregistrat depăşiri ale standardelor de calitate şi ale valorilor de prag pentru apele subterane. Conform metodologiei de evaluare a stării calitative (chimice) a corpurilor de apă subterană şi în anul 2016, acest corp de apă subterană se află în stare chimică bună.
În afară de punctele de monitorizare care au intrat în evaluarea corpurilor de apă subterană, în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Someş Tisa, aferent arealului SGA Bistrita Nasaud, conform Manualului de Operare al Sistemului de Monitoring, în anul 2016 au mai fost investigate şi un număr de 2 fântâni propuse pentru proiectul “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienţi” şi anume: Ilva Mică si Bistriţa Bârgăului. Nu s-au inregistrat depasiri ale standardelor de calitate la azotaţi.
Ape uzate
În anul 2016 în bazinul hidrografic Someş, pe teritoriul jud. Bistrita Nasaud au fost monitorizate un număr de 35 evacuari din statiile de epurare, rezultand faptul ca 9 statii au funcţionat corespunzător reprezentând 25,7 %, iar 26 staţii au funcţionat necorespunzător reprezentând 74,3 %. Pentru depasirea concentratiilor maxime admise ale poluantilor din apele uzate evacuate din statiile de epurare, conform prevederilor Ordinului M.M.G.A. nr. 798/2005 cu completarile si modificarile ulterioare s-au aplicat penalitati utilizatorilor in valoare de 167.046,67 lei, din care 128.489,81 lei aferente folosintelor de apa administrate de S.C. AQUABIS S.A. Bistrita.
In anul 2016 pe cursurile de apa din judet au avut loc 4 poluari accidentale, una pe Paraul Bailor in 28.03.2016, agentul poluator fiind S.C. CONVERSMIN S.A. – Sucursala Baia Mare (Perimetrul minier inchis Valea Vinului) , iar 3 pe Rosua (07.07.2016, 28.07.2016, 29.09.2016), in 2 cazuri, respectiv cele produse la data de 07.07.2016 si 29.09.2016 agentul poluator fiind S.C.VITALIA SERVICII PENTRU MEDIU-Tratarea Deseurilor S.R.L. Sucursala Bistrita Nasaud – Centrul de Management al Deseurilor Tarpiu, jud. Bistrita Nasaud, iar in cazul celei din data de 28.07.2016 agentul poluator nefiind identificat.
Controale
Compartimentul ITA al SGA Bistrita Nasaud format din 2 inspectori, in cursul anului 2016, a efectuat un numar de 319 inspectii din care 181 inspectii planificate si 138 inspectii neplanificate.
Urmare a controalelor efectuate, au fost aplicate un numar de 60 sanctiuni contraventionale (avertismente + amenzi) iar cuantumul amenzilor aplicate in 2016 a fost de 150.000 lei.
Adaugă comentariu