Festivalul interjudeţean al jocului căluşeresc a debutat cu o paradă a căluşarilor în centrul satului şi a continuat cu un spectacol susţinut de formaţiile de căluşari din Budacu de Sus, Sîngeorz-Băi, Şieu Odorhei, Bistriţa Bârgăului, Tiha Bârgăului, Poiana Ilvei, Salva, Mintiu Gherlii (Cluj), Drăgăneşti (Olt), Vătava (Mureş), ansamblurile de dansuri bărbăteşti din comuna Dumitriţa cu soliştii Paula Grigore, Mădălina Suciu, Roxana Chirilă, Mălina Moldovan şi Elena Rus, ansamblurile folclorice ”Someşul” Dej şi ”Balada” Bistriţa, formaţia de dansuri ţigăneşti ”Trifoiaşul de la munte” – Budacu de Sus, ansamblul profesionist ”Dor românesc” al Centrului Judeţean pentru Cultură.
Au fost prezenţi deputatul PNL Stelian Dolha, senatorii Ioan Deneş (PNL) şi Cristian Florian (PDL), vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dorin Popescu, administratorul public al judeţului, Florin Moldovan, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Țărmure, consilierii judeţeni Eugen Curteanu, Monica Săsărman şi Emil Neia Lăcătuş (PDL), şefa Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Ani Bob, Daniel Moldovan – primarul comunei Cetate, Geea Balazsy-Titieni, Luca Iancu (PDL).
”Este o frumoasă sărbătoare dedicată tradiţiilor locale. Jocul căluşeresc vine de foarte departe din istoria poporului nostru. Ion Heliade Rădulescu spunea în 1843 că nu este zonă unde se vorbeşte limba română în care să nu fie cunoscut jocul căluşarilor, care se săvârşeşte în săptămâna dinaintea Rusaliilor. Acest străvechi obicei a fost transmis din generaţie în generaţie. Identitatea naţională se reflectă în frumosul port al căluşarilor. Acest festival promovează şi dansuri bărbăteşti precum brâul şi sârba”, a spus primarul comunei Dumitriţa, Ioan Vasile Moga.
Căluşul este un obicei românesc practicat de Rusalii şi ţine de cultul unui străvechi zeu cabalin numit de tradiţia populară a dacilor Căluş, Căluţ sau Călucean. Piesele din „echipamentul” căluşarilor poartă şi ele denumiri care amintesc de numele zeului, mişcările dansului simbolizând tropăiturile şi comportamentul cabalin. În mod tradiţional, dansul se execută în săptămâna dinaintea Rusaliilor, şi are scop cathartic (tămăduitor), însă există documente istorice care atestă practicarea dansului şi cu alte ocazii, de exemplu, dansul executat de soldaţii lui Mihai Viteazul, „căluşerii”, ce se aflau sub conducerea căpitanului Baba Novac, în cadrul sărbătorii date de Sigismund Bathory în 1599, la Piatra Caprei, lângă Alba Iulia.
Căluşarii jucau timp de două-trei săptămâni în preajma Rusaliilor. Dansatorii mergeau prin sate pentru a-i vindeca pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobândit-o. Mai întâi, spiritul bolii era identificat de către vătaful caluşarilor. Apoi, el atingea cu steagul (care avea la capăt o legătura de usturoi, una de pelin şi un şnur roşu) pe unul din căluşari. Căluşarul atins cădea la pământ, preluând astfel asupra lui răul care ieşea din cel bolnav. Dansul şi-a pierdut în timp semnificaţia magică, devenind unul de forţă, agilitate, ritm.
România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO cu Ritualul Căluşului (inclus la 25 noiembrie 2005), Doina (2 octombrie 2009) şi Ceramica de Horezu (3-7 decembrie 2012).
Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!
Fara acest sobor de politicieni nici nu se putea. Daca stam si i numaram , eu cred ca au fost mai multi decit artistii. La astia la trebuie mancare, beutura si tot ce trebuie. Doar sint politicieni renumiti, ……….aaaaa……sau a crezut ca aia merg acolo asa…de amorul artei ???? Nu ati citit ca a fost si Geea ??? mare politiciana si asta. Sa nu mai vorbim de altii.
Raul ce pacat ca nu ai fost si tu….era tabloul complet
Ma dezgusta chermezele, acoperite de folclor, facute de opozitie impreuna cu cei de la putere.
Practic, opozitia e parte din puterea care conduce tara.
N-are rost sa ne amagim.
Scarba pe care o provoaca asocierile duminicale, de tipul celor de mai sus, se naste rascolind si declaratiile anterioare campaniei electorale.
Daca dai impresia ca sustii categoria soarece contra pisica, atunci comporta-te permanent ca atare.
Cum miroase a mancare si bautura toti sunt prieteni intre ei.
Sarr de la Marsa il sustinea, indemnandu-ne sa-l votam, pe Eugen Curtean.
Ca ar fi asa si pe dincolo.
Intrebarea care tasneste, privind fotografiile, n-are raspuns.
Ce cauta acolo si cui ajuta prezenta lui ?
Restul celor din poze, fara sustinere transparenta din partea locuitorilor, nu intra in categoria celor pe care-i poti cataloga.
Vezi cazul fostei prefecte si fostei invatatoare.
Special – Neia care este.
Grotesc. Dar nu cu gandul la pestera.
Iar politicienii cu nasul acolo unde nu trebuie. Domnule Ponta, si in acest fel se erodeaza procentele electorale, chiar daca au fost uriase la scrutinul trecut! Va rog mult, dati o circulara interna, stiti dumneavoastra… si mai potoliti potenta alesilor locali si nu numai, intr-ale bairamurilor ! Stiu ca astia sunt copii rebeli, dar totusi, indemnati-i la DECENTA si BUN SIMT, poate totusi va asculta.Cum se spune in opor ,,ne e rusine noua de rusinea lor”, sa-i indepartam de la astfel de manifestari, dar, daca vedem ca nu se indreapta nimic, poate o vom face. Si credeti-ne, avem puterea dar mai ales mijloacele sa o facem, dar noi, inca mai avem onoare si bun simt.