Actualitate

Camelia Ilișuan a picat la concursul pentru șefia CJAS. Ce le răspunde celor care o critică

ACTUALIZARE Într-o postare pe Facebook, Camelia Ilişuan a ţinut să explice ce s-a întâmplat la concurs: ”Pentru că au luat amploare comentariile și părerile în legătură cu ce s-a întâmplat la concursul organizat de CNAS pentru ocuparea posturilor de președinți din teritoriu, cred că sunt datoare cu câteva explicații cu privire la prestația noastră proastă, a celor care totuși ne-am prezentat la concurs.

În primul rând, concursul nu este o bagatelă, este foarte serios și dificil, având în vedere că trebuie să memorezi, ca pe o poezie, nu mai puțin de 22 de acte normative, însumând cam 2.500 de pagini ,cu punct și virgulă, în toate detaliile. Sigur că lucrăm zilnic cu aceste legi, hotărâri, ordine și norme, dar lucrăm cu ele pe masă și le consultăm ori de câte ori avem nevoie, nu trebuie neapărat să le știm în detaliu.Nu știu dacă există chiar juriști practicanți care pot reproduce ad-literam articole, aliniate, litere din 22 de acte normative din patru domenii diferite-buget-finanțe,administrație publică, sănătate, fiscalitate.

În principal, două au fost motivele care au determinat rezultatele proaste de la proba scrisă, care nu a fost o simplă grilă ,au fost 6 subiecte care au trebuit dezvoltate: În primul rând, tocmai faptul că lucrezi zilnic cu aceste acte normative îți da impresia că știi multe lucruri și nu mai este nevoie să insiști asupra unora, ceea ce este total greșit, una este să le știi în principiu și alta este să reproduci în detaliu articole întregi. Chiar dacă lucrezi de mulți ani în sistem (am colegi care sunt de 10-15 ani președinți), chiar dacă ai mai trecut de câteva ori prin concursuri, trebuie să înveți cu adevărat, legislația este din ce în ce mai stufoasă și în continuă schimbare.

În al doilea rând, unele subiecte, prin formularea lor, nu au lăsat să se înțeleagă că trebuie abordate în toate amănuntele și detaliile înscrise în actele normative, ci tratate doar ca principii generale, așa cum la alte concursuri au fost tratate. Ori,tocmai detaliile au fost punctate, după cum am aflat la finalul probei scrise, când s-a afișat baremul de corectare. Iar dacă la un subiect cotat cu maxim 40 de puncte de exemplu, nu ai tratat 5 detalii, ai pierdut deja 25 de puncte. Așa că a fost ușor să pierzi o grămadă de puncte pe fiecare subiect.

Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, este vina noastră că ne-am pregătit cu superficialitate, dar de aici și până la datul cu pietre este o mare diferență. Sistemul de asigurări de sănătate este extrem de complex și dificil, colegii mei din țară sunt oameni cu multă experiență și își fac treabă bine, în condiții de mari presiuni din toate zonele societății civile, așa încât nu pot fi catalogați că incompetenți.

Poate reforma în domeniul administrației va avea în vedere și îmbunătățirea procedurilor de acces la funcțiile de conducere, în toate domeniile administrației, concursurile să fie concentrate îndeosebi pe testarea calităților și abilităților de manager a candidaților și nu pe capacitatea de memorare a unor acte normative. Așa încât, nu ne judecați prea aspru, ne-am învățat lecția și data viitoare ne vom prezența altfel. Promitem”, a scris Ilişuan.

ȘTIREA INIȚIALĂ În urma actualizării indicatorilor de performanţă, contractele de management ale preşedinţilor-directori generali ai caselor judeţene de asigurări de sănătate au încetat în data de 30 septembrie 2015. Camelia Ilișuan, care a ocupat până atunci funcția de președinte-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistrița-Năsăud, a fost numită președinte-director general interimar până la data organizării unui concurs pe post.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a organizat pe 2 martie concurs pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte-director general ai caselor de sănătate judeţene.

După depunerea dosarelor de concurs, pentru proba scrisă s-au calificat 47 de candidaţi, dintre care 27 dintre ei președinți interimari actuali. Aceştia au susţinut un examen scris pe data de 2 martie, constând în verificarea cunoştinţelor de legislaţie în domeniu. Niciunul dintre candidaţi însă nu a obţinut însă punctajul minim de 70 de puncte care era necesar pentru a trece în etapa finală, respectiv a susţinerii planului de management pentru instituţiile pe care voiau să le conducă.

Conform ziarului Gândul, Camelia Ilișuan a obținut 12 puncte la concurs. Aici puteți vedea rezultatele concursului.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că în aceste condiţii concursul pentru ocuparea posturilor din teritoriu se va relua „destul de repede”. Până atunci unii dintre actualii interimari „pot să rămână pe funcţie, alţii nu”.

 

16 comentarii

  • pai e si normal…sa dai examenul de atatea ori pana iei nota de trecere…:))))
    Ca la scoala de soferi…. apoi asa si conduci institutia…. ca pe masini…. :)))

  • Din pacate acesta este nivelul general, personal si servicii…. Jenant sa ai asemenea „administratori” plasati in fotolii „grele”, atat de inconstienti si i-responsabili! De ce nu s-a nascut si bunul simt, acela de a refuza functii in care ar trebui sa fii constient ca NU POTI DUCE? Ori, nu ai puterea de a renunta- macar pt „un mandat” la niste avantaje atat de importante?! Ar fi mai demn sa te cunoasca lumea ca „om de rand”, decat sa te arate cu degetul ca … ti s-a dezumflat balonul cu „fumuri”!
    Oare la normalitae, la competenta si respect fata de semeni, cand se va ajunge???

    • din partea mea e ceva normal. ma miram sa fi fost invers. ia uite-te si la altii.[mai mari in functii publice ]…….aceeasi treaba.

    • De exemplu ministrii tehnocrati, care nu cred ca au dat examene si nu stim nici cum minune au ajuns la Bruxellles sa ne reprezinte!

  • Si cum a condus CJAS pana acum daca a luat asa punctaj ? Pentru ce a fost platita cu 81722 ron pe an adica 6800 de lei pe luna (conform declaratiei de avere) ?

  • Ce usor este sa comentezi si sa denigrezi o persoana pe care nu o cunosti! Nu vi se pare ciudat ca nici un presedinte nu a luat examenul? Fara detalii,no comment!!

  • Rezultatul privit în ansamblu poate duce la concluzie unei examen cu o bibliografie total diferită de cea cunoscută concurenților, sau un mod foarte rigid de corectare ce nu a lăsat loc de nuanțe în modul de prezentare a lucrărilor și rigoarea examinatorului.

  • D-na Ilisuan are dreptate in privinta examenului. Trebuie sa redai , pe de rost ,cu punct si virgula textul legii din monitor, ceea ce mi se pare anacronic. Eu imi alta problema :este nefiresc sa nu promovezze niciun candidat . Ceva nu este in regula! Se vehicula ideea ca sefii de institutii sa nu mai dea examen, sa fie numiti. S-a desfasurat acest examen, oamenii au fost de sacrificiu si urmeaza peste cateva luni sa numim!!!!! Vom vedea.

    • In sfarsit un punct de vedere mai pertinent! Jumatate nu s’au prezentat la examen iar cei care s’au prezentat au fost picati toti! Asta spune multe!

  • Asa se intampla cand concursurile sunt organizate corect: trece cine stie! Ar trebui reevaluati si testati toti conducatorii de institutii publice. Pardon, mai putin sefa Casei de Pensii, care a luat aproape 10 la concursul de ocupare a functiei. Ea cum a invatat atatea legi, ca bibliografia a fost una foarte stufoasa? O, am uitat, avea experienta de la Oriflame…

  • Vad multe comentarii denigratorii si nu mi se pare corect! Spre stiinta lor , un concurs de ocupare a postului consta din: 1, proba scrisa care reprezinta 20% din nota finala; 2. dosarul depus reprezinta 20% din nota finala, fiind punctate toate gradele profesionale si cursurile absolvite; 3. Interviul si prezentarea proiectului de management , care reprezinta 60% din nota finala . De data aceasta nu au mai avut rabdare s- a mai piarda doua -trei zile , asa ca i-au picat pe toti la scris. Fiind aceasta degringolada , in care nu se stie care cu cine voteaza, care cu cine se aliaza , si-au luat un ragaz, si dupa aceea vor numi. Prin 2005, plecau spre Bucuresti, tabele cu numele candidatilor la conducerea institutiilor publice care trebuiau sa promoveze, semnate de Oltean. Deci nimic nu e nou! Se mai schimba metodele si acum se grabesc, nu mai au timp de fineturi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.