Actualitate

Camelia Ilişuan: Dosarul electronic al pacientului, un lucru benefic. Sfaturi pentru asiguraţi

Dosarul electronic al pacientului (DEP) care va cuprinde date și informații medicale relevante pentru medici și pacienți, respectiv informații clinice, biologice, diagnostice și terapeutice, personalizate, acumulate pe tot parcursul vieții pacienților va intra în vigoare din 13 noiembrie a.c.. Dosarul va conține istoricul medical al fiecărui asigurat, însă cheia de acces nu va fi cardul național de sănătate, intrat în funcțiune de doi ani, ci un cod personal, pe care îl va ști doar pacientul.

Preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la dosarele pacienţilor vor avea acces şi medicii care nu au contract cu CJAS:  „Ca o noutate, dosarul va putea fi accesat şi de medici care nu sunt în contract cu CJAS, dacă aceştia urmează o procedură de a se înregistra în platformă, de a obţine un certificat digital din partea CJAS. Pentru asta au de rezolvat anumite documente şi de a depune un dosar spre aprobare. Nu sunt obligaţi, dar cred că, în timp, vor fi interesaţi să aibă acces la dosar fiindcă acolo e istoricul pacientului, ceea ce îi va ajuta să pună un diagnotic corect, să desfăşoare nişte protocoale medicale în cunoştinţă de cauză”.

Ea a spus că informaţiile din dosarul de sănătate al pacientului sunt organizate și structurate pe module: „sumar de urgenţă” ce va fi accesat de Ambulanţă, SMURD şi UPU, „istoricul medical”, „antecedente declarate de pacient”, „documente medicale” și „date personale”.

„Informaţiile despre istoricul medical există şi acum în sistem. Din 2010, de când s-a implementat platforma SIUI, ele există, dar în fişiere separate. Noi, oricând, la solicitarea pacientului, putem scoate o fişă informativă cu tot ce a avut într-o anumită perioadă. În dosarul electronic, din 2010 încoace, practic se vor aduna şi include într-un singur loc. Medicii de familie vor trebui să completeze în dosarul pacientului din istoricul lui dinainte de 2010 ce consideră relevant că mai trebuie să mai existe ca informaţie. Apoi, pacientul, dacă doreşte, poate introduce informaţii din istoricul său dacă le consideră relevante. În modulul documente medicale se vor găsi toate fişele, scrisorile medicale, trimiteri pentru investigaţii, analize, recomandări pentru îngrijiri la domiciliu, reţete. Apoi mai e modulul de date personale care, de altfel, se regăsesc şi în cadrul de sănătate”, a spus Camelia Ilişuan.

Şefa CJAS a spus că dosarul poate fi iniţializat de medicul de familie, de medici specialişti sau chiar de UPU, în caz de urgenţă. Pacientul va putea cere un cod ca o matrice de securitate prin care poate avea acces la platforma dosarului electronic de sănătate din sistem, să intre în dosar şi să genereze o parolă pe care o va putea folosi de câte ori vrea: „Ca şi măsură de siguranţă, această matrice e valabilă trei zile. Dacă nu şi-a generat parola în acest timp, trebuie să ceară altă matrice de la medicul care a emis-o”.

La dosar va avea acces medicul de familie, pacientul, medicina de urgenţă, dar şi medicii specialişti, însă ultimii numai cu acordul pacientului: „Noi aşteptăm de la CNAS instrucţiuni despre cum va funcţiona aplicaţia pentru ca şi noi, la rândul nostru, să facem un instructaj cu medicii de familie pentru că ei vor face cei mai multe iniţializări. Sperăm să funcţioneze. La început va fi mai greu, fiindcă aşa sunt toate noutăţile tehnologice, dar va fi un lucru benefic pentru toţi pacienţii şi e bine ca toţi să îşi treacă acolo tot ce cred ei că e revelant într-un caz de urgenţă. Aşa cum sună ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi CNAS va intra în vigoare la 13 noiembrie, dar nu ştiu exact când se va da startul”.  Mai multe despre dosarul electronic al pacientului, găsiţi AICI. 

În Bistriţa-Năsăud, sunt asigurate peste 234.000 de persoane.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.