Actualitate

Camelia Ilişuan despre veniturile medicilor de familie: Noul Cod Fiscal i-a ”lovit”

Preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, admite faptul că noul Cod Fiscal i-a „lovit” pe medicii de familie, obligaţi să plătească taxe mai mari la stat.  Ministerul Finanţelor trebuie să rezolve problema.

„Este posibil să existe o discreptanţă între salariile medicilor din sistemul bugetar şi veniturile medicilor de familie, însă trebuie ţinut cont de un aspect: medicii din spitale sunt salariaţi, medicii de familie sunt privaţi. Ei primesc nişte venituri pe care trebuie să le gestioneze. Noi nu asigurăm salarii medicilor de familie, plătim nişte servicii pe care ei le efectuează şi care sunt prevăzute a fi decontate. Veniturile lor sunt influenţate şi de mărimea listei de pacienţi. Cei care au liste mai mici – în general cei din comune – probabil că se descurcă mai greu, dar ei nici nu au mult personal angajat. Probabil că au o asistentă maxim. Medicii din oraşe au câte 3000 de pacienţi. Gândiţi-vă că pentru fiecare pacient valoarea punctului este acum de 1,90 lei. Că îi vede sau nu în fiecare lună, pentru fiecare pacient medicul ia 1,90 lei, doar pentru faptul că gestionează fişa şi are diverse rapoarte de făcut vizavi de pacientul acela. În oraşe, medicii de familie au cheltuieli mai mari decât cei din comune, au o asistentă, două, alţii au al doilea medic angajat, plus un contabil. E greu de spus care şi cum se descurcă mai bine”, a spus Camelia Ilişuan.

Şefa CJAS Bistriţa-Năsăud a admis însă că noul Cod Fiscal „i-a lovit” pe medicii de familie.

„Le-au crescut foarte mult anumite contribuţii neluând în considerare faptul că ei nu sunt un agent economic. Ei nu sunt nici societăţi publice, ca spitalul, dar nici private fiindcă sunt de interes public. Deci undeva e o situaţie la mijloc şi ar trebui Ministerul Finanţelor să ia în considerare acest lucru. Într-adevăr, ce s-ar întâmpla dacă, începând cu 1 august, niciun medic de familie nu mai semnează vreun contract în ţara asta? Ce facem toţi? Eu am înţeles că au făcut demersuri la Ministerul Finanţelor şi poate că vor aduce ceva schimbări şi în taxarea cabinetelor. Unii s-au transformat în societăţi comerciale fiindcă le convine mai mult fiind taxele mai mici decât ca şi cabinet individual”.

Reamintim că medicii de familie acuză faptul că sunt mai prost plătiţi decât colegii lor care lucrează în spitale. Dr. Gabriel Munteanu, preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a Federaţiei Naţionale a Patronatului Medicilor de Familie,  susţine că, dacă discrepanţa nu va fi înlăturată, în 2017, multe cabinete vor ajunge în faliment.

„Problemele cu care se confruntă medicii de familie din Bistriţa-Năsăud sunt identice cu ale colegilor din toată ţara şi sunt de ordin financiar şi profesional. Cum ştie toată lumea, din 1999 au fost oarecum obligaţi să ne privatizăm şi să înfiinţăm acele cabinete medicale individuale care ne dau un statut de liber profesionist. În zilele de azi, acest statut de liber profesionist pare că se doreşte a fi tot mai mult îngrădit, limitat, şi oarecum se tinde spre dispariţie. De ce spun asta? Pentru că de la 1 ianuarie 2016 au crescut veniturile tuturor cadrelor medicale mai puţin ale medicilor de familie. În opinia guvernanţilor se pare că nu suntem cadre medicale. Nu numai că nu au crescut, au şi scăzut. Noi dorim dispariţia acestei discrinimări. Este ruşinoasă, i-aş spune. Scăderea veniturilor coroborată cu noul Cod Fiscal , cu obligaţia de a respecta grilele de salarizare ale celor cu care lucrăm, respectiv asistente, contabili, IT-işti, fac ca 2017 să fie un an în care medicina de familie va ajunge la faliment din cauza dărilor mult crescute faţă de 2015. Spun 2017 fiindcă atunci se plătesc toate dările din 2016”, a declarat dr. Gabriel Munteanu.

În Bistriţa-Năsăud au cabinete 141 de medici de familie.

1 comentariu

  • Este revoltător modul în care încearcă acestă doamnă, Camelia Ilişuan, să manipuleze opinia publică cu astfel de afirmații: ”Că îi vede sau nu în fiecare lună, pentru fiecare pacient medicul ia 1,90 lei, doar pentru faptul că gestionează fişa…”.
    Suma de 3000×1,9=5700 lei este total insuficientă pentru un medic ce este la dispoziția pacientului, nu sluga credincioasă a a unia sau altuia din partidele politice.
    La un calcul simplu după fluturașul de salariu, din suma plătită de mine pentru sănătate medicul meu de familie primește doar 1,15%. Sunt sigur că o parte semnificativă merge tocmai pentru plata indivizilor numiți politici și incapabili să-și dovedească competența prin susținerea unui examen.
    Revoltător această atitudine birocratică a conducerii CJAS BN și intolerabilă indolența noastră a cetățenilor ce nu ne solidarizăm cu medici noștri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.