Lista şcolilor cu personalitatea juridică din Bistriţa-Năsăud se reduce de la un an la altul din cauza numărului de elevi care scade. Chiar dacă nu sunt desfiinţate, ele nu mai au director şi contabil şef. Este cazul celor din Nepos şi Dumitriţa.
„Aşa cum am preconizat în luna ianuarie, începem anul şcolar 2017-2018 cu două PJ-uri desfiinţate. Şcoala Dumitriţa şi şcoala Nepos nu se vor mai regăsi pe lista unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică din cauza numărului mic de copii. Dacă la Dumitriţa lucrurile au fost fireşti şi într-o normalitate a legii, la Nepos a fost o situaţie convulsionată. Am fost chemaţi în instanţă de către părinţi, justiţia s-a pronunţat, Prefectura şi-a făcut datoria. Practic şcoala nu poate funcţiona cu 200 şi ceva de copii şi va trece la structură arondată la Liceul Tehnologic Feldru. Copiii rămân exact acolo unde sunt, clădirile rămân, din punctul de vedere al dascălilor oricum ei aveau catedre şi în Feldru şi în Nepos. Singurul lucru care dispare e postul de director şi de contabil şef care e specific unei structuri cu personalitate juridică. La Dumitriţa, efectivele sunt şi mai mici, vor intra şi în simultan fiindcă nu au limita admisă de lege, dar asta se întâmpla oricum. Asta este realitatea cu care începem”, a spus inspectorul şcolar general Camelia Tabără pentru Timp Online.
Reamintim că încă din ianuarie 2017, mai mulți membri ai Consiliului de părinți de la școala din Nepos au protestat la Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, nemulțumiți că începând cu data de 1 septembrie 2017 școala respectivă nu va mai avea personalitate juridică, mai precis nu va mai fi condusă de un director şi nu va mai avea contabil întrucât alte modificări nu vor exista.
Protestatarii au fost invitați la o discuție cu reprezentanții Prefecturii și ai Inspectoratului Școlar Județean, la care a participat și primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan. Inspectorul școlar general Camelia Tabără le-a explicat că procesul de învățământ nu va fi afectat, clasele, numărul de posturi și catedrele urmând să rămână aceleași, iar subprefectul Terente Ciui le-a spus părinților să depună o petiție pentru ca Prefectura să analizeze situația.
”La Instituția Prefectului a avut loc o întâlnire între reprezentanții Instituției Prefectului, ai ISJ și membrii Consiliului de părinți ai elevilor școlii din Nepos, nemulțumiți pentru că, începând cu data de 1 septembrie 2017 școala respectivă nu va mai avea personalitate juridică. A participat și primarul comunei Feldru, Grigore Țiolan. Camelia Tabără, inspector școlar general, a explicat care sunt prevederile legale, modul de aplicare a legislației, atribuțiile ISJ și faptul că procesul de învățământ nu va fi afectat, adică formațiunile de studiu (clasele), numărul de posturi și catedre rămân aceleași. Ședința a fost condusă de subprefectul Terente Ciui, care le-a recomandat părinților nemulțumiți să depună o petiție în baza căreia Instituția Prefectului să poată face o analiză completă a situației”, informează Prefectura.
Contactată de Timp Online, Camelia Tabără a explicat următoarele lucruri: „De-a lungul timpului, Nepos a fost pe picior de egalitate cu Feldru, iar încet, încet, li se pare că pierd teren şi devin cumva subordonaţi comunei Feldru. Mi-au spus o poveste legată de păduri. Este clar că au nişte frustrări pe care le pot înţelege pentru că această chestiune nu îi afectează pe părinţi. Adică ar fi justificat să protesteze nişte părinţi care ar fi obligaţi să-i transporte pe copii în altă localitate, dar şcoala Nepos rămâne acolo, toată lumea rămâne acolo. Singurul care pierde e directorul şi eventual un contabil şef. Cei din Nepos vor să luăm în calcul şi antepreşcolarii, adică copiii de creşă, şi nu înţeleg de ce noi nu îi numărăm când Legea 1 îi invocă. Răspunsul este simplu: la capitolul finanţări nu se specifică nimic despre finanţarea antepreşcolarilor. Dimpotrivă! Noi nu-i înregistrăm decât dacă la 1 septembrie au împlinit trei ani şi eventual acea derogare până în decembrie ca să prindă trei ani de ciclu preşcolar ca să-i putem înscrie la şcoală, însă nu avem treabă cu creşa”.
Întrucât anul trecut au existat trei comune în care şcolile au funcţionat fără aviz conform de la ISJ, anul acesta discuţiile cu primarii au început mai devreme pentru a fi lămurite toate aspectele.
„Eu am fost la Feldru şi am discutat cu directorul Terşanschi, un director cu experienţă, şi cu ceilalţi doi directori pe care i-am instalat în urma concursului şi le-am explicat despre ce este vorba. Am crezut că toată lumea a înţeles că aceasta este soluţia corectă şi legală în sensul ca şcoala din Nepos să devină structură a Liceului Tehnologic Feldru. Am avut discuţii cu autorităţile din Dumitriţa şi cu Braniştea pentru şcolile din Cireşoaia şi Budacu de Sus şi toate s-au soluţionat cu bine. În ce-i priveşte pe cei din Nepos, nu pot spune că i-am lămurit. Ei tot asta spun că li se pierde identitatea de comună prestigioasă. Cumva tot insistă să se găsească o soluţie să se facă o excepţie de la regulă. Faţă de alţi ani, ordinul de ministru e foarte clar: hotărârea de consiliu local care nu are avizul ISJ e nulă de drept. De data aceasta, centrul de greutate e la noi. Ordinul de ministru ne responsabilizează categoric pe noi. Ştiţi ce a fost la sfârşit de 2016. Atunci când nu ajung banii de salarii toată lumea e la noi. Suntem obligaţi, prin acest ordin de ministru, şi după povestea de la Mureş (cu anchetarea de către DNA a inspectorului general care a dat aviz pentru înfiinţarea liceului maghiar -n.r.), să structurăm corespunzător reţeaua şcolară, să numărăm corect copiii, să generăm o finanţare corectă care să ne susţină resursa umană”, a spus Tabără.
O eventuală excepţie de la regulă în cazul Nepos poate fi decisă doar de minister, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Cei care i-au minţit pe părinţii de la şcoala din Nepos că vor câştiga procesul dar l-au pierdut să facă bine să returneze părinţilor suma de 8000 de lei pe care i-au adunat de la ei…era clar că nu există o bază legală în acest caz….era o singură posibilitate: dacă Neposul era comună la această oră,însă Olteanu şi gaşca lui i-au minţit pe neposeni că le fac comună…acum suferiţi din cauza minciunii lor….
Domnule Gavrila Istrate,esti prost informat si rau intentiontat si mai ales presa tot la fel de prost informata si vrea doar sa manipuleze.primul termen din proces inanintat catre ISJBN este abia in 28 septembrie 2017 asa ca…..!
Două persoane sunt vinovate de situatia din Nepos,primarul T.Grigore si cel care nu a reușit sa-si ia examenul de director Sbirciu Călin .Ministerul și Consiliul Local Feldru au găsit solutia,dar nu e avantajoasă pentru cei doi așa că Vasilică S. ciocul mic că i-ai votat.
Draga consilier salvan ne spui și noua care este soluția ministerului și a consiliului local feldru și lasă rautatile
Nu sunt rautati ,iar solutia a fost aplicată cu succes si in alte localități unde a existat bunăvoința,o listă cu 30 de copii de la grădinița din Feldru trecuti la cea din Nepos,doar lista dar nu se dorește.