Actualitate

Camelia Tabără: Am luat notiţe despre ce înseamnă educaţie de la Tăşuleasa Social. Replica ISJ

Ziua Arborelui, propusă de Asociaţia Tăşuleasa Social, va fi sărbătorită cu tot fastul în şcolile din Bistriţa-Năsăud, promite inspectorul şcolar general Camelia Tabără. Ca să dea o replică pe măsura celor 20.400 de daruri primite de copii din ”Camionul de Crăciun”, şcolile se vor pregăti din timp şi riguros.

„Am luat notiţe despre ce înseamnă educaţie de la Tăşuleasa Social. În perioada vacanţei de iarnă, am putut vedea ce a făcut această organizaţie şi am promis că replica noastră va fi pe măsură. Săptămâna viitoare finalizăm proiectul educaţional pe care ni l-a propus Tăşuleasa şi care va însemna cumva un mesaj în spiritul în care a fost gândit acest Camion de Crăciun”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a explicat că, la nivel de ciclu preşcolar va fi un concurs de desene în care” vedem sufletul copilului care a înţeles mesajul pe care l-a primit”, la nivel de ciclu primar „construim o poveste despre copilaşul din Germania care trimite (un cadou -n.r.) şi corespondentul lui din România care primeşte” şi la ciclul gimnazial un proiect ecologic.

„Fiecare ne uităm mai atent la comunitatea în care trăim şi vedem unde anume avem de plantat copăceii pe care am promis că îi vom planta de Ziua Arborelui. După ce am stabilit toate elementele, punem totul pe site şi, ca să fie mai atractiv, activitatea o să o facem în termeni de concurenţă între şcoli pentru ca să vedem care dă replica cea mai frumoasă şi mai adecvată celor de la Tăşuleasa Social”, le-a spus Camelia Tabără directorilor de şcoli.

Reamintim că, în premieră, Asociaţia Tăşuleasa Social a decis să schimbe atitudinea copiilor care au primit daruri din Alin Camion 1Camionul de Crăciun. „Vrem ca un copil din România, dacă a primit un cadou din Germania, să planteze un copac. Anul acesta (2015 -nr.) vrem să facem o Zi a arborelui în care fiecare copil care a primit un cadou să planteze un copac. Dacă 20.000 de copii vor planta câte un arbore, vom avea 20.000 de copaci plantaţi.  Eu cred că vor fi interesaţi copiii să facă gestul acesta. Asociaţia noastră face mult mai mult decât să aducă un dar de Crăciun şi eu aş vrea ca nimeni să nu creadă că, dacă a primit un cadou, nu trebuie să îl mai intereseze nimic, nici cine l-a adus, ce eforturi s-au făcut pentru acest lucru. Mie mi se pare că e un gest simbolic. E adevărat că nu trebuie făcut în schimbul unui cadou, dar mi-ar plăcea să mergem un pas mai departe cu aceşti copii, iar ei să se gândească la un moment dat să dea înapoi din ce au primit”, a spus Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Prof. univ. Mircea Miclea de la UBB Cluj, a declarat la rândul lui: „Mergem cu acelaşi mesaj că noi oferim nişte cadouri, dar aşteptăm, fără să forţăm Mircea Micleape nimeni, ca în schimbul acestor cadouri, să dobândească un pic de responsabilitate. În 28 martie, când va fi Ziua Arborelui, sperăm să planteze fiecare copil un copac. Le vom da tot concursul. În felul acesta, noi sperăm să construim ceva din responsabilitatea socială pe care trebuie să o aibă fiecare dintre noi. De la un an la altul, eu observ că sunt tot mai mulţi elevi de liceu sau şcoală gimnazială care sunt tot mai interesaţi de voluntariat. Anul acesta sunt peste 20.000 de beneficiari ai acestor cadouri, ceea ce înseamnă că a crescut, de la un an la altul, numărul celor care primesc aceste cadouri. Eu cred că lucrurile vor merge spre bine. Noi prezentăm aceste pachete ca pe nişte daruri, nu sunt ajutoare. Vedeţi, în Germania, după război, a început Planul Marshall. Familiile germane primeau în fiecare an câte un cadou. A ţinut acest plan până în momentul în care familiile germane care primeau aceste cadouri de la americani au decis că nu mai au nevoie de ele şi că le pot da mai departe. Probabil că şi noi ne vom opri să dăm aceste cadouri când beneficiarii pe care noi îi vizăm vor considera că nu mai au nevoie de ele şi că pot să le dea altora care sunt mai necăjiţi”.

Anul acesta, prin Asociaţia Tăşuleasa Social au fost distribuite daruri din 17 TIR-uri pentru 20.400 de copii din patru judeţe: Cluj, Suceava, Mureş şi Bistriţa-Năsăud. Sute de voluntari din ţară şi chiar din străinătate au venit să dea o mână de ajutor pentru ca distribuţia să meargă ca pe roate, aşa cum Timp Online a scris AICI şi AICI.

11 comentarii

  • Aceasta persoana era potrivita pentru a fi sefa pe timpul lui Stalin si a lui Gheorghiu-Dej,fiind un exponent excelent al comunismului atit ea cit si sotul ,o familie de Directori comunisti pusi in functii…….

    • Nici nu se compara cu charisma, profesionalismul, inteligenta, spiritul managerial al excelentei sale tovarasul prof dr. Marc Deutsche Mark. Ai dreptate bobita ! Bravo !

  • Este lăudabil că profesioniști învățământului, învață de la cei care pun suflet în acțiunile lor. Dar este păcat că rămân orbi la nevoile copiilor ce nu sunt în acolo unde le este locul, școala.
    Poate citiți doamna Tabără, vă dau un exemplu posibil, dacă o lege ce nu are nimic de-a face cu învățământul, dar care prin modificare implică Inspectoratul Școlar.
    O mamă cu trei copii școlari, văduvă, fără venit, primește un ajutor social funcție de numărul membrilor familiei. Să presupunem că tatăl decedat ar fi fost un profesor cu un salariu ce îl știți foarte bine, iar pensia de urmaș este pe măsură. Un copil se crește cu mare greutate, școala implică cheltuieli în plus. Unul din trei copii face 100 absențe, dumneavoastră veți fi obligați nu să sesizați asistenți sociali pentru ai sprijini. Informarea dumneavoastră va fi folosită pentru sistarea ajutorului social întregi familii. A lipsit unul de la școală mâine vor lipsi toți trei.
    Dacă nemți ne învață să dăruim, primind, ar trebui să învățăm să administrăm puținul, astfel să aibă drept la educație toți.

  • Camelia Tabara este cel mai bun sef al IPJ din perioada postdecembrista. De un excelent profesionalism, atat la catedra cat si pe posturile de conducere, o minunata colega,inteligenta, corecta si responsabila pentru tot ce tine de actul didactic sunt cateva trasaturi ce o recomanda pe prof. C.T.pentru postul pe care-l ocupa .
    Bobita, daca nu ti-a reusit o invarteal pe la invatamant, inseamna ca n-ai avut dreptate si n-ai fost pe lege si poti avea certitudinea ca d-na Tabara respecta legea si nu rezolva „chestii diverse” precum altii pe care-i cunoastem.

    • Problema e că Tovarășa Tabără își face alte legi pe care le respectă și în care include ”chestiile diverse”. Să n-ai a face cu ” corectitudinea” ei ! Exemplu: nici un cadru didactic care s-a fixat anul acesta nu a avut voie să se detașeze! ”Chestia diversă”: nici un cadru didactic, cu excepția unei doamne de limba română din Rodna, nepoata cui trebuie, care totuși s-a detașat! Ioan Popa, nu fi naiv! Verifică înainte de a crede în, citez ”un excelent profesionalism, atat la catedra cat si pe posturile de conducere, o minunata colega,inteligenta, corecta si responsabila pentru tot ce tine de actul didactic sunt cateva trasaturi ce o recomanda pe prof. C.T.pentru postul pe care-l ocupa”. Pe C.T. o recomandă doar apartenența politică. Atâta vreme cât funcțiile în I.S.J. – uri se obțin pe criterii politice, hai să nu mai vorbim de profesionalism etc.! Cădem în ridicol!

  • Tovarasu Popa asa va flatati intre cohortele rosii? Cit despre lege are una singura de la tovarasu Moldovan de la CJ.Cind el se „odihneste” asculta legea de la tov Romeo si tov Suciu care sunt suparati ca femeile de serviciu din scoli nu-s toate rosii.Charlie..

  • pacat ca e in PSD, daca nu era membra de partid cred ca era mai bine apreciata. eu o consider printre putinii oameni de calitate din PSD. Chiar ma intreb cum de mai sta in rusinea aia de partid.

  • Ceea ce practica C. Tabara in sistemul de invatamant , este reanvierea centralismului democratic din regimul de trista amintire si transferul politicilor facute de Cretu in ISJ si sistemul unitatilor de invatamant.Cei care lucreaza in invatamant cu siguranta si-au dat seama de aceasta si mai ales beneficiaza de aceasta.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.