Actualitate

Camelia Tabără: Părinții au dreptul să-i ducă pe copii la ce școală vor. Când se încheie perioada transferurilor

Inspectorul școlar general Camelia Tabără i-a atenționat pe directorii de școli că nu au dreptul ”legal și moral” să-i spună unui părinte că nu își poate transfera copilul la altă școală. ”Dacă el crede că acolo copilul lui poate învăța mai bine, regulamentul îi permite”, a spus șefa ISJ care a avertizat totodată că perioada transferurilor se încheie odată cu vacanța.

”Suntem obligați să respectăm Regulamentul de Organizare și Funcționare (ROF) care spune că transferurile se fac în perioada vacanțelor școlare. În 9 septembrie trebuie să știți care sunt elevii înmatriculați în școală și, în termen de 5-10 zile, să faceți transferurile între școli unde transferul e legal, cu avize. Atenționez că părinții au dreptul să se ducă la orice școală își doresc. Nu aveți dreptul legal și moral să-i spuneți unui părinte că nu îi lăsați copilul să plece. Dacă el crede că acolo copilul lui poate învăța mai bine, regulamentul îi permite. E un fenomen pe care nu îl putem stopa dinspre rural spre urban și nu avem ce face. În urban, școlile trebuie să se dimensioneze corespunzător. Dacă au locuri, pot să primească, dacă nu, pot refuza. Dacă sunt transferuri făcute după perioada de începere a anului școlar, din punctul meu de vedere acest lucru vă culpabilizează. Pot fi transferuri numai la schimbarea domiciliului, la cazurile prevăzute în regulament. Nu trece o lună și noi tot mutăm copii fără să știm pe care îi avem și pe care nu. Trebuie să vă știți copiii”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a cerut ”mare atenție la constituirea formațiunilor de studiu (clase -n.a.)”: ”Nu se aprobă formațiuni mai mici de limita legii. Dacă sunt formațiuni mai mici de 10, 12, respectiv 15 nu avem niciun motiv să le aprobăm. Mai sunt două zile, puteți să le regrupați, să le reorganizați formațiunile de studiu, să le configurați. Nu vrem să ne puneți în fața faptului împlinit: că asta este, am început școala. De asta am vrut să mă aveți un răgaz”, a spus Camelia Tabără.

Consiliul de Administrație al ISJ, după consultări cu UJSLI, a decis să aprobe și clase cu un număr mai mare de elevi la nivel de preșcolar până la 25 de copii, limita fiind 20.  ”La grădinițele cu program prelungit cererea e foarte mare. Avem un argument absolut obiectiv: acolo media de prezență e de 80%, iar în majoritatea cazurilor avem 20 de copii în grădiniță”, a spus Tabără.

La liceu, ISJ a decis că se pot aproba clase cu maxim 32 de elevi, mai puțin la clasa a IX-a care va porni cu 28 de elevi. În cazul în care sunt elevi repetenți, se poate accepta un efectiv maxim de 30 de elevi în clasă, dar nu și 31.

2 comentarii

  • foarte corect!
    tovarasa inspectoare are dreptate, daca sunt clase cu 15 copii exista riscul ca sa poata învata toti materia, sa devina mai destepti la finalizarea studiilor si nu mai voteaza cum le cere partidul.
    cu cât mai multi cu atât mai bine, „prosti, dar multi” – vorba lui Lapusneanu.

  • Bună ziua.Va rog sa ma ajutați.Scoala la care copilul meu a învățat pana în prezent,menționez ca acum vine clasa a 2 a,ne obliga sa transferam copii la alta scoala din comuna.Noi părinții copiilor de clasa a 2 a nu dorim acest lucru ținând cont ca scoala se afla doar la 500 m de locuințele noastre.Va rog sa mi spuneți dacă au dreptul sa ne oblige sa transferam copiii la alta scoala?Când am întrebat de transport au spus ca fiecare trebuie sa se descurce cum poate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.