Actualitate Economie

Camelia Tabără: Sub nicio formă niciun cadru didactic nu strânge vreun leu!

Profesorii nu au voie să adune bani de la elevi pentru dotări în clasă, pentru manuale, auxiliare sau programul "Şcoala după şcoală". Inspectorul şcolar general Camelia Tabără le-a transmis directorilor că nu au voie nici să organizeze concursuri la care elevilor li se percepe taxă şi că orice abatere de la această regulă va fi aspru sancţionată de conducerea ISJ.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a spus, joi, în şedinţa cu directorii de şcoli care precede deschiderea anului şcolar, că nu vrea să mai audă despre situaţii în care părinţii dau bani la şcoală şi nu primesc o chitanţă în schimb.

„O altă chestiune spinoasă şi sensibilă care cumva colcăie în interiorul şcolilor şi, din când în când, ţâşneşte la suprafaţă şi pe care trebuie să o spunem deschis şi să o reglăm fiindcă numai noi putem face acest lucru, este cea a banilor care se vehiculează în şcoală. Domnul inspector general-adjunct Mihai Mureşan a fost la o emisiune televizată şi primul tătic de la telefon, care a sunat, cu copil de grădiniţă, a întrebat de ce nu a primit chitanţă fiindcă a dat bani pentru perdele şi pentru faţă de masă. Domnul inspector general-adjunct i-a răspuns la fel, corect, că probabil că nu a dat banii educatoarei, ci altui părinte, iar tăticul insista că nu a primit chitanţă. Sunt foarte mulţi părinţi zeloşi, foarte multe cadre didactice ce lucrează cu auxiliare, sunt tot felul de concursuri cu bani, cum e Cangurul şi altele. Vom vedea care sunt autorizate şi care nu. Şi aici fac o paranteză: faţă de cele naţionale, noi, la nivel de judeţ, nu aprobăm niciun concurs cu taxă. În plus, se mai pune problema manualelor de a XI-a şi a XII-a care nu sunt gratuite. Deci mesajul foarte clar este: în nicio formă, nu se vehiculează bani în şcoală!”, a spus inspectorul şcolar general.

Camelia Tabără a menţionat că, în situaţia în care şcoala sau copiii vor să facă o comandă de manuale, nu este nicio problemă, însă trebuie lucrat cu factură fiscală şi chitanţă, iar banii trebuie să circule prin contul de resurse extrabugetare. „Legea este permisivă din următorul punct de vedere: există asociaţii ale părinţilor cu personalitate juridică. Nicio problemă! Se pot aduna bani de mămica-şefă, obligată să taie chitanţă, iar pe părinţi îi trimiteţi la mămica-şefă să le dea socoteală. Sub nicio formă niciun cadru didactic nu strânge vreun leu pe catedră! Vă rog din suflet!”, a spus Camelia Tabără.

Inspectorul general a asigurat că ISJ nu face nicio recomandare nici de manuale, nici de auxiliare, nici de materiale de niciun fel. „E mesajul pe care l-au primit domnii inspectori. La consfătuiri, niciun fel de editură să nu vedem. Toată lumea la această oră găseşte ce vrea şi ce a auzit că e bine pe internet. Vede, ştie unde se face comanda, elevii sunt foarte întreprinzători şi părinţii la fel. Nu au decât să-şi facă o comandă şi să le aducă colegilor că poate e mai ieftin online decât la librărie, dar cadrele didactice nu au voie sub nicio formă să vehiculeze aşa ceva”, a adăugat ea.

Camelia Tabără a atras atenţia şi asupra programului „Şcoală după şcoală” spunând că nu poate fi organizat decât cu respectarea legii, respectiv aprobarea Consiliului Local din localitatea respectivă – fiindcă el gestionează spaţiile – şi convenţii semnate cu părinţii.

„Până la această oră, Consiliul de Administraţie al ISJ nu a primit nicio ofertă corectă de program Şcoală după şcoală. El trebuie să aibă un acord de principiu din partea CL şi convenţii cadru cu părinţii. Programul poate funcţiona cu fiscalizarea corespunzătoare. Dacă vom avea aşa ceva, vă sunăm noi şi vă spunem că e corect. Până acum, nu există aşa ceva. Mare atenţie la tot ce există în şcoală din această perspectivă fiindcă e posibil ca cineva să aibă o idee bună şi să iasă prost. Totul se face cu o variantă fiscalizată dacă apreciaţi că e nevoie şi e util”, a adăugat Camelia Tabără.

Luni va începe un nou an şcolar, iar consfătuirile cadrelor didactice vor fi în data de 27 septembrie când elevii vor fi liberi, dar ziua de şcoală se va recupera până la finalul semestrului.

Cristiana Sabău

directori scoli 3 directori scoli 2 directori scoli 1 directori scoli 4

29 comentarii

  • Eu am fost acel tatic , si nu sint deloc zelos ci sint suparat si oripilat de ce se intimpla la gradinite cit si la scoli. Deci este drept ca nu profesorii string bani , dar ne obliga sa ne facem comitete de parinti cu presedinte si cu cenzor si cu casier (evident fara chitante). Deci banii i string de la noi acesti parinti care evident i predau gradinitei sau scolii. Deci nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le miroase , ei(profrsorii ) sint acoperiti legal. Ei nu iau nici un ban , ci primesc. Intelegeti tarasenia si fraiereala ??? Spun asta ca sa priceapa si dns. Tsbara, dupa mine rste evident ca stie doar ca …….intelegeti. deci am spus ca nu mai dau nici un ban la scoala (cu tot riscul) nu ca nu am dau ca nu vreau ci ca nu e corect . Scoala este de stat sub autoritatra primariei lu Dl. Cretu si cum stie sa imparta bani fara numar la toti……poate sa dea si la scoli. Trebuie odata cineva sa faca primul pas, si acela voi fi eu. Nu au ce sa-mi faca. In cel mai rau caz se razbuna pe asta mici al meu, caz in care il trimit la o scoala particulara din alta tara , deja sint in discutii cu citeva , dar dpet ca romanii astia ai mei sa aiba atita minte si da nu-i faca vreun rau copilului. Cineva sa faca un report. Cu camera ascunsa…….sa se vada adevarul. O zi buna va doresc. Scuzati scrisul dar sint la serv. Pe tel. Va multumesc.

    • de acord ca scoala este de stat, dar daca dl primar imprastie banii pe nimicuri-centura sud, gloria, struti, mere,etc.-sa ne lasam copii sa invete in cocina? punem si noi bani si mai zugravim, cumparam o perdea, parchet in sala de clasa, hartie xerox pentru teste, etc. profesorii cheltuiesc banii tot pentru elevii nostri, nu pt ei. o intrebare pt parinti si pt dna Tabara- cand vine vorba de testare, indiferent de clasa, pentru a obisnui elevii cu foile standard de examen, de unde scoate proful banii pentru multiplicare? din salariul de 800 lei?

    • Deci, din punctul dumneavoastră de vedere, este ok ca un cadru didactic să emită asemenea pretenţii. Bravo!

    • Nu e deloc ok, dar nu văd de ce vă plângeţi prin ziare şi nu luaţi atitudine în şedinţa cu părinţii, la şcoală, la ISJ. Toate aceste situaţii hilare sunt generate de faptul că dvs., părinţii, acceptaţi să daţi, întreţineţi o cultură tâmpită a ploconelii.

    • Deci să nu ne mai plângem prin ziare. Vă rugăm să ne iertaţi.
      ˝Toate aceste situaţii hilare sunt generate de faptul că dvs., părinţii, acceptaţi să daţi, întreţineţi o cultură tâmpită a ploconelii.˝ Gizus!
      1) Nu e nimic hilar aici.
      2) Situaţiile sunt generate de cei care… le generează, adică de cei care cer.
      3) Dumneavoastră, ca părinte, cu copilul toată dimineaţa cu respectiva învăţătoare şi fără să lucraţi în mass-media(!) să vă văd cum gestionaţi o asemenea ˝cerinţă˝.
      4) Nu e nici o ploconeală aici. E mită cerută de cadrele didactice.

    • Faceţi plângere, cereţi un flagrant, acţionaţi. Sunt o grămadă de profesori fără loc de muncă. Nu vă fie frică să acţionaţi. Nu se schimbă nimic dacă nu faceţi nimic.

    • Detest aceasta practica! Dar nici nu va obliga nimeni sa dati, luati atitudine. Adevarul este ca suntem lasi, fricosi, barfitori pe la colturi. Peste tot SEFUL ARE DREPTATE! Nu conteaza ce SEF este. Nu avem verticalitate!

  • dar ce parere aveti despre faptul ca la scoala generala 4, la clasa 1-a traditional inca de saptamana trecuta se cer bani pentru perdele lamelare?e drept ,nu doamna [domnisoara] invatatoare, ea doar a propus.

    • Părerea mea este să facă o listă cu necesităţi, să o ducă la direcţiune, direcţiunea la Primărie şi, dacă sunt bani, să se cumpere. De-asta îmi plătesc taxele şi impozitele, inclusiv pentru ca învăţământul să fie gratuit.

    • o lista cu ce? nu au nici bancute inca.nu stiu unde vor sta elevii pt ca nu au pe ce scrie dar e mai important pt domnisoara venita de la slatinita sa aiba in clasa perdele lamelare,iar fiind si clasa 1-a va dat seama ca nu se opune nimeni, din cauza copiilor binenteles, sa nu-i i-a doamna in ochi rai.vai de steaua noastra.ne dam europeni si suntem mai rau decat in comunism

    • Sa se respecte Regulamentul. Sunt mereu vorbele cu care incepem anul scolar, le aud unii, cei care au „in sange” aceasta practica nu vor renunta niciodata. S-a furat si la Bac, s-a facut atata circ in presa si……tacere! Cum au fost sanctionati cei care au fraudat Bac? Peste toate se lasa tacerea. Cand hotia este la cel mai inalt nivel in tara, ce mai conteaza un metru de perdea in plus (o scriu cu regret si ironie..)?!

    • Dar daca la primarie nu sunt bani, pentru ca banii se duc pe „circ”, ce se poate face? Banii trebuie pt concerte, spectacole, mere, struti, oua, si alte chesti identice deci nu sunt pt probleme importante. La o clasa in invatamantul primar pt un bun proces educational este nevoie de anumite articole de papetarie care sunt folosite de toti elevii clasei: imprimanta, hartie imprimanta, carioci, hartie pt planse, suport pt planse, etc. Invatamantul este gratuit….Taxele si impozitele merg in alta parte pt ca nu este specificat ca sunt bani dati pt educatie.

  • Si la Runcu Salvei este valabila precizarea dumneavoastra , aici se cer bani elevilor de catre sotia directorului , sa-si cumpere tigari pt ca este o fumatoare inraita si fumeaza si in timpul orelor.

  • ROFUIP
    Art.51. (1) Consiliul reprezentativ al părinţilor poate decide constituirea sa în asociaţie cu personalitate juridică, conform reglementărilor în vigoare.
    (2) Consiliul reprezentativ al părinţilor/ Asociaţia părinţilor se organizează şi funcţionează în conformitate cu propriul regulament de ordine interioară / statutul asociaţiei.
    Art.52. Consiliul reprezentativ al părinţilor /Asociaţia de părinţi are următoarele atribuţii:
    d) identifică surse de finanţare extrabugetară şi propune Consiliului de administraţie al unităţii, la nivelul căreia se constituie, modul de folosire a acestora;
    Art.53. (1) Comitetele de părinţi ale claselor /Consiliul reprezentativ al părinţilor/Asociaţia de părinţi pot atrage resurse financiare extrabugetare, constând în contribuţii, donaţii, sponsorizări etc., venite din partea unor persoane fizice sau juridice din ţară şi străinătate, care vor fi utilizate pentru:
    a) modernizarea şi întreţinerea patrimoniului unităţii de învăţământ, a bazei materiale şi sportive;
    b) acordarea de premii şi de burse elevilor;
    c) sprijinirea financiară a unor activităţi extraşcolare;
    d) acordarea de sprijin financiar sau material copiilor care provin din familii cu situaţie materială precară;
    e) alte activităţi care privesc bunul mers al unităţii de învăţământ sau care sunt aprobate de adunarea generală a părinţilor.
    (2) Personalul didactic nu operează cu aceste fonduri.
    (3) Fondurile colectate în condiţiile aliniatului (1) se cheltuiesc numai prin decizia organizaţiilor părinţilor, din proprie iniţiativă, sau în urma consultării consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.
    Art. 54. (1) Colectarea şi administrarea sumelor destinate întreţinerii, dezvoltării şi modernizării bazei materiale a unităţii de învăţământ, reprezentând o cotă-parte din contribuţia prevăzută la art. 48 se face numai de către consiliul reprezentativ al părinţilor.
    (2) Personalul didactic nu operează cu aceste fonduri.
    (3) Fondurile colectate de consiliul reprezentativ al părinţilor se cheltuiesc numai prin decizia acestuia, din propria iniţiativă sau în urma consultării consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ..
    (4) Adunarea generală a asociaţiei părinţilor din unitatea de învăţământ stabileşte suma de bani care poate să se afle permanent la dispoziţia consiliului reprezentativ al părinţilor şi care să fie folosită pentru situaţii urgente, la solicitarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ..

  • PT Doamna Ioana…..

    daca tot comentati despre doamna invatatoare…de ce nu comentati si la sedinte cu parintii?….sau acolo fata in fata nu aveti cuvinte….luati copilul si il duceti la alta scoala….poate gasiti o invatatoare pe placul dumneavoastra…pt a imbunatatii conditiile de scoala a copiilor unii parinti sunt de acord cu acele perdele….soarele bate in geam toata dimineata si nu cred ca e tare placut…si suma nu cred ca este mare…avand in vedere de alte sume stranse la alte scoli…deci ca si concluzie NOI PARINTII ELEVILOR DIN CLASA I TRADITIONALA (gen 4 ) DORIM SA STRANGEM BANI SA FACEM CONDITII MAI BUNE ( PERDEA) pt copiii nostri.

    • Am o nedumerire sinceră în legătură cu aceste lipsuri ale mobilierului şcolar.
      De vreo 30 de ani de când e Generală.4 în sala aceea de clasă nu s-a reuşit montarea unor perdele? Erau stricate? Aţi găsit perdelele vechi şi nu mai sunt bune? Da/Nu? De ce lipsesc perdelele? De ce lipsesc cuierele? De ce lipsesc…? etc. etc. Încă odată, le-aţi găsit şi erau stricate sau nu le-aţi găsit deloc?
      În altă ordine de idei perdelele lamelare sunt cea mai scumpă variantă pentru rezolvarea problemei soarelui. Există variante mult mai ieftine şi absolut în regulă. Dacă vă permiteţi să donaţi şcolii aşa ceva vă felicit şi aveţi tot respectul meu. Faceţi-o vă rog în nume personal şi nu în numele tuturor părinţilor. Bunul simţ ar trebui să vă oprească să puneţi în situaţii jenante părinţii care nu au acei bani.

    • Am o nedumerire sinceră în legătură cu aceste lipsuri ale mobilierului şcolar.
      De vreo 30 de ani de când e Generală.4 în sala aceea de clasă nu s-a reuşit montarea unor perdele? Erau stricate? Aţi găsit perdelele vechi şi nu mai sunt bune? Da/Nu? De ce lipsesc perdelele? De ce lipsesc cuierele? De ce lipsesc…? etc. etc. Încă odată, le-aţi găsit şi erau stricate sau nu le-aţi găsit deloc?
      În altă ordine de idei perdelele lamelare sunt cea mai scumpă variantă pentru rezolvarea problemei soarelui. Există variante mult mai ieftine şi absolut în regulă. Dacă vă permiteţi să donaţi şcolii aşa ceva vă felicit şi aveţi tot respectul meu. Faceţi-o vă rog în nume personal şi nu în numele tuturor părinţilor! Bunul simţ ar trebui să vă oprească să puneţi în situaţii jenante părinţii care nu au acei bani.

    • copilul meu o sa invete la ce scoala vreau eu, sa nu credeti ca nu am de unde alege pt ca nu imi e nici aproape de casa dar asta nu va priveste.IN CONCLUZIE NU VORBITI IN NUMELE MEU ,SI EU SUNT UN PARINTE A UNUI COPIL DIN CLASA 1 TRADITIONAL SI NU SUNT DE ACORD SA DAU ATATIA BANI PT PERDELE LAMELARE.iar daca la sedinte nu spun nimic o fac doar pt binele copilului meu.

  • ˝Sub nicio formă niciun cadru didactic nu strânge vreun leu!˝
    Bineînţeles că niciun cadru didactic nu strânge vreun leu, folosesc pentru asta Comitetul de părinţi!
    Comitetul de părinţi are ca UNIC scop strângerea de bani pentru cadourile de Crăciun şi 8 Martie, etc. El acţionează ca un instrument de constrângere ˝dom’le Comitetul de părinţi cere…, Comitetul de părinţi strânge banii…˝, un soi de şantaj pentru acest scop. Restul sunt, eventual, chestiuni fără prea mare importanţă, care oricum pot fi rezolvate şi fără ˝Comitetul de părinţi˝.
    Insistenţa, presiunea cu care aproape se obligă părinţii de către cadrele didactice chipurile să îşi aleagă Comitetul de părinţi în prima şedinţă de la începutul anului este incredibilă.
    Desfiinţaţi / interziceţi organizarea acestui ˝Comitet de părinţi˝ şi se va mai tăia un cap hidrei corupţiei din învăţământ!

  • Despre practica de la CNLR unde manualele trebuiesc cumparate numai cum vrea dl profesor(cu beneficii pt.el) ,ce ne spuneti?Stiti ca in anul urmator,cand copii ar vinde colegilor mai mici manualele,d-nii profesori aleg alte manuale,editii sau edituri si poti sa te speli pe cap cu manualele cumparate?

  • Pt Ioana

    atunci nu da bani pt perdele, las ca dam noi si pt tine. Noua ne convine sa asiguram copiilor nostri un confort mai bun pt a invata. Si 30-40 lei nu este o suma asa de mare,( la gen 3 s-au dat si 150 de lei pt clasa I ) documenteaza-te si apoi fa galagie pt 30-40 lei ( cred ca merita ca baiatul tau sa invete intr-o clasa mai frumoasa si mai confortabila ). Tot timpul sunt parinti care trebuie sa impiedice ce se face bun pt copiii.
    Asa ca draga Mihaela sunt alaturi de opinia ta ! cu astfel de mamici gen Ioana niciodata nu putem sa cadem la un acord, fie el, si pt binele baiatului ei.,

  • ˝atunci nu da bani pt perdele, las ca dam noi si pt tine.˝
    Nu dragă Adriana, nu aşa.
    Te ridici în picioare la şedinţa cu părinţii şi spui: ˝Eu Adriana doresc să dotez pe cheltuiala mea sala de clasă cu perdele lamelare verticale. Cine doreşte să mă ajute este binevenit şi îi mulţumesc (Mihaela?). Aşa se face. Şi aşa trebuie să se facă.
    Nu veniţi cu propuneri la comun: ˝propun să punem…˝ NU! PUNEŢI! În nume propriu şi personal!

  • primarii isi fac pensiuni particulare,nu au timp sa faca scolii noi.asa ca si profesorii in romania sufera de o problema ca toti romanii ,muncesc si nu gindesc!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.