În urma vizitelor neanunţate în şcoli, inspectorul şcolar general Camelia Tabără a constatat că, deşi ora începe la fix, la şi 10 sau şi 20, unii profesori tot nu au intrat la clasă. Pe fondul unor nemulţumiri generale ale părinţilor, care au ajuns până la Ministerul Educaţiei, ISJ a anunţat că va face inspecţii neanunţate în şcoli până în ultima zi de curs.
„În perioada care a mai rămas până la sfârşitul anului şcolar încununăm toată munca noastră dintr-un an şi trebuie să fim atenţi dacă fiecare disciplină şi-a atins obiectivele, dacă elevii au dobândit competenţele şi tot ce e propus acolo prin programa şcolară. Am avut întâlnire cu domnul ministru şi asta ni s-a cerut: să mergem în şcoli. Din păcate, sunt foarte multe semnale date de părinţi, de societate în general, că sunt nepermis de multe ore care nu se fac. Sunt condiţii obiective, avem colegi care se îmbolnăvesc, avem tot felul de alte activităţi, dar vă rog din suflet să vă îndepliniţi cu maximă seriozitate şi conştiinciozitate calitatea de angajator pe care o aveţi. Orele care nu se fac nu se plătesc. Vrem să ştim orarul şi vă rog să îl actualizaţi de fiecare dată când sunt modificări, să fie afişat pe site. Până în ultima săptămână de şcoală vom fi prezenţi cu inspecţii de specailitate. Nu le anunţăm, pur şi simplu încercăm să venim şi să vedem care este valoarea lecţiilor şi activităţii didactice în condiţii neanunţate”, a spus Camelia Tabără la şedinţa lunară cu directorii.
Inspectorul general a relatat că a participat ea însăşi în inspecţiile generale şi a fost uimită să constate că doar atunci unii profesori ţin lecţii interesante.
„Dăm chestionare copiilor şi, din foarte multe şcoli, primim acest răspuns: au fost foarte frumoase lecţiile la inspecţie, dar nu sunt întotdeauna aşa. E misiunea directorilor să se asigure că orele sunt întotdeauna la fel de frumoase, la fel de interesante şi de interactive ca şi la inspecţie. Noi suntem aici o mână de 25 de inspectori, încercăm să mergem cât mai mult în şcoli, dar mai avem gradele, examenele colegilor absolvenţi care practic ne copleşesc. Eu spun că lecţia adevărată şi prestaţia dascălului este cea de zi cu zi. Lecţiile anunţate pot fi foarte frumoase, dar acest lucru este grav. Înseamnă că ştie şi poate face o lecţie bună, însă numai dacă îl vede cineva şi în mod curent nu o face”, a adăugat ea.
Inspectorul general le-a reamintit directorilor că au calitatea de persoane care „monitorizează şi evaluează calitatea actului didactic”.
„Avem colegi extraordinar de buni. Ne ducem şi surprindem lecţii excepţional de bune, dar, în egală măsură pot spune că intru la 8 şi 10, la 8 şi 20 în sala profesorală sau într-o şcoală şi încă dascălii nu sunt plecaţi la ore. Intru la o lecţie de chimie şi se dictează în caiet fără niciun material didactic despre săpun. Mă duc şi întreb copilaşii ce au făcut la şcoală şi îmi răspund că au scris. Deci nu contează că nu a rămas nimic după 6 ore. Avem o singură deviză: să scriem. Ştim exact că nu mai deschide nimeni caietul, că nu îi interesează, acasă nu învaţă, dar noi le dictăm despre săpun în loc să aducem o bucată de săpun, să ne jucăm cu nişte clăbuci şi să înveţe alături de noi câteva elemente minimale adaptate nivelului clasei şi al şcolii. Asemenea realităţi trebuie să recunoaştem că le avem, iar obligaţia directorilor e să le corecteze”, a mai adăugat ea.
Pe de altă parte, Camelia Tabără a spus că primeşte reclamaţii de la profesori că nu este respectat Contractul colectiv de muncă în ce priveşte învoirile.
„Dascălii au dreptul la zile libere atunci când se căsătoresc, iar nouă ne reclamă că doamna directoare nu îi lasă dacă nu îşi asigură suplinirea. Cadrul didactic trebuie să îşi asigure suplinirea în momentul în care face apel la cele 5 zile din Contractul colectiv de muncă şi care se numesc învoiri colegiale. Trebuie stabilit în comisie paritară dacă sunt date în bloc şi cum se asigură suplinirea. Se numeşte învoire colegială de o zi chiar dacă dascălul are o singură oră. Aşa e stipulat, am citit cu juristul. Deci vă rog să nu îi învoiţi cu un simplu telefon şi o cerere verbală. Trebuie să existe procedură. Sunt colegi care pleacă la diverse activităţi educative, concursuri sau mobilităţi. Aveţi două variante: cele în care şcoala suplineşte şi trebuie stabilit în comisia paritară cum şi cu cine şi cele în care dascălul cere şi are obligaţia să îşi asigure suplinirea. Dacă nu sunt lucrurile clare apar discuţii”, a spus Tabără.
Citind stirea asta mi-am amintit de inspectiile regizate din liceu si generala in care se stia cu o saptamana inainte de a venii inspectia. Ne pregateam cu totii si stiam pe de rost fiecare ce raspunsuri sa dam si in ce ordine. Parca era o piesa de teatru..
Ca sa fie cu adevărat o surpriza pentru profesorii care întârzie cu regularitate, ar fi trebuit sa fie cu adevărat neanunțate, nu trâmbițate in mediul online! In felul asta, pun pariu ca rar o sa se mai întârzie la clasa in următoarele luni. Cel puțin anul asta.
Inspecții neanuntate sa fie si in scolile din judet , nu doar în cele din Bistrita….unde se ajunge repede….
…si ce se intampla daca se intarzie la clasa?…nimic.
Daca tot ati dat exemplul cu profesorii, nu ar strica sa o vizitati pe dna Fulga la romana, poate asistati la o drama lacrimogena.
De asa ceva ce parere aveti doamna inspector?
Profesorii astia nu ar trebui verificati cum stau cu problemele la mansarda?
si doamna inspector ar trebui verificata daca va pune in aplicare tot ce a promis
propun ca pauza de tigara de la CNLR sa se mareasca cu 10 minute
Propune-ti matale sa te lasi de fumat. Vei fi mai sanatos, iar parintii tai vor ramane cu mai multi bani.
Propun sa se desfiinteze ISJ ! Profesorii stiu sa si faca meseria si fara inspectii! Si de ani buni isi fac meseria mai mult de dragul copiilor nu pentru ca ar fi atat de stimati si mai ales REMUNERATI . Si daca un profesor trebuie sa prezinte la inspectii ditamai teancul de hartii pai atunci un inspector trebuie sa prezinte dulapul cu hartogarii . STRUCTURI COMUNISTOIDE ! DESFIINTAREA ! LA CATEDRA CU INSPECTORII CA PENTRU ASTA A TI INVATAT !
Felicitări, Vio. Toate bune și frumoase… până A-ȚI pierde cunoștințele gramaticale. Sau era o greșeală de smartphone? Dacă tot vorbim despre educație. Aș dori să nu primesc dislike la acest comentariu. Cred că este oportun în contextul discuției. Eu am, tu ai, el/ ea a, noi am, voi ați, ei/ ele au. Pentru cine are nevoie de lămuriri.
Corect punctat. Sunt întru totul de acord. Să trăiască gramatica limbii române sur la marche du tramway.
tare hrhr
Sunt de acord multi profesori nu își fac orele vânează doar concursuri să facă harti pentru,, gradație,, care ar trebui scoasă nu.i corect să primești 5 ani o sumă mare de bani și tu nu îți faci orele să dăm un stimulent celor care muncesc au rezultate la olimpiade școlare nu concursuri și simpozioane .Știu caz unde profesoara participă la toate concursurile iar orel ,,ioc,, și de acolo mai primește și directorul diplome de i se permite iar fraierii fac ore ,tot așa și cu acele cursuri pe bani la unii le este permis în timpul orelor iar colegii sa.i suplinească… . .. sperăm să se caute masuri.
Normal ca intarzie profesorii la CNLR cate 20 de mintute, ca doar reazama gardul DE PE BULEVARD!!! cat stau la tigara…. C’est la vie, cum ar spune si englezul 😉
Si atunci ce mai cauti la Liviu, domnișorule elev? Transferă-te la una din școlile unde sunt profesori așa buni precum spui. Ai început să-ți faci dosarul, sau doar gura e de tine?
Da sa se facă inspecții pt ca se dă şpaga ca să aibă anumiți elevi nota 10 care dau au 10 în com. Budacu De Jos!!!!!!