Actualitate

Noua Cameră Agricolă, în chinurile facerii. Vechea, condusă de Frăsincari, se desfiinţează!

Să se înfiinţeze primesc, dar să nu se desfiinţeze nimic. Aceasta pare să fie strategia de aplicare a Legii 122/6 iulie 2012. Prin această nouă lege, fermierii ar trebui să fie cei care se ocupă direct de interesele lor prin Colegiul Judeţean de conducere care va fi ales în data de 7 octombrie a.c. de către deţinătorii de terenuri. Miercuri, 12 septembrie e data limită de depunere a candidaturilor.

Legea camerelor agricole 122/6 iulie 2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial 472/11 iulie 2012. Potrivit noii legi, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a legii se înfiinţează Comitetul Naţional de Iniţiativă (CNI), iar primele alegeri, pentru constituirea camerelor agricole, trebuie organizate în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a actului, respectiv în 7 octombrie a.c..

Comitetul Naţional de Iniţiativă este format din 25 de membri, din care 21 propuşi de formele asociative, doi reprezentanţi propuşi de Ministerul Agriculturii, un reprezentant propus de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi un reprezentant propus de Ministerul Mediului şi Pădurilor. De la noi din judeţ, din acest comitet face parte Ioan Câmpean de la Federaţia Crescătorilor de Ovine.

Totodată, conform legii, a mai fost înfiinţat şi un Comitet judeţean de iniţiativă, format din 11 persoane, printre care şi Valentin Pop Mititean, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bistriţa-Năsăud.

Cine pe cine alege

Potrivit lui lui Mititean, Comitetul judeţean de iniţiativă a desemnat deja cei cinci membri ai comisiei electorale de circumscripţie şi se ocupă acum de întocmirea listelor electorale cu fermierii care au drept de vot.

„Au drept de vot doar fermierii înscrişi la APIA care primesc sprijin pe suprafaţă. De la noi din judeţ vor fi aşteptaţi la vot 43.731 de fermieri”, a declarat Mititean.

Aceştia vor alege  25 de membri ai Colegiului Judeţean al Camerei Agricole prin vot într-un singur tur de scrutin. Secţiile de votare vor fi organizate la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Fiecare secţie de votare va avea arondaţi un număr de alegători care va fi stabilit la nivelul fiecărui judeţ de către CJI. La propunerea CJI, prin ordin al prefectului, vor fi stabilite numărul şi locul secţiilor de votare, iar responsabil de amenajarea secţiei de votare este primarul.

Comisia electorală este alcătuită din cinci persoane, dintre care un preşedinte, cu studii superioare, un vicepreşedinte şi trei membri, şi se înfiinţează prin decizie a CJI, iar biroul electoral se organizează la nivelul fiecărei secţii de votare prin decizie a comisiei electorale, în termen de 10 zile de la data constituirii comisiei electorale, prin decizie a preşedintelui comisiei electorale.

Miercuri, ultima zi de depunere a candidaturilor

Potrivit lui Valentin Pop Mititean, miercuri, 12 septembrie a.c., este ultima zi în care pot fi depuse candidaturile pentru cele 25 de locuri care sunt în Colegiul Judeţean de conducere al viitoarei Camere Agricole. Acest Colegiu judeţean va fi forul decizional al camerelor agricole judeţene şi va fi alcătuit din 10 reprezentanţi aleşi, propuşi de asociaţiile profesionale judeţene, doi de la patronate, doi de la sindicate, doi de la cooperative agricole, un proprietar de păduri şi/sau composesorate, o unitate de cercetăre/învăţământ agricol, trei fermieri independenţi, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători, de minim 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare candidat, trei tineri fermieri până în 30 de ani, cu minim 25 de susţinători şi un medic veterinar.

În ciuda eforturilor noastre de a afla cine sunt cei care şi-au depus candidaturile până acum, nu am putut afla decât un nume, cel al lui Ioan Platon, şeful Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa care vizează locul rezervat cercetătorilor. Abia marţi se întrunesc oierii şi decid pe cine vor susţine drept candidaţi din partea lor.

Fondurile pentru primele alegeri vor fi alocate de stat.

Cine va conduce

Potrivit lui Valentin Pop Mititean, noua Cameră agricolă judeţeană va fi condusă de un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar plus încă trei membri care vor avea activitate permanentă. Ei vor  fi aleşi dintre cei 25 de membri ai Colegiului judeţean. De asemenea, va mai exista un serviciu operaţional cu şapte persoane angajate pe bază de contract. Noua Cameră agricolă judeţeană va duce la desfiinţarea vechii Camere agricole care funcţionează pe lângă Consiliul Judeţean (ex. OJCA, cea condusă de Daniel Frăsincari – PDL) şi va funcţiona în vechiile spaţii ale OJCA din incinta Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală unde va avea trei camere.

Cu ce se va ocupa noua Cameră agricolă

Noua Cameră agricolă judeţeană va avea ca obiect de activitate şi industria alimentară şi piscicultura. Legea spune că aceste Camere agricole vor fi „instituţii private de interes public, nonprofit”, create cu scopul “de a reprezenta şi promova interesele fermierilor agricoli, persoane fizice/juridice din agricultură cu toate ramurile ei”. Camerele agricole vor putea înfiinţa societăţi comerciale sau participa ca acţionari la societăţi comerciale înfiinţate deja.

„Având mulţi reprezentanţi ai fermierilor, nu va fi atinsă de zona politică”, spune Valentin Pop Mititean, dar afirmaţiile sale par destul de greu de crezut de fermieri.

Camerele agricole nou înfiinţate vor prelua patrimoniul celor judeţene desfiinţate şi vor beneficia, la cerere, de bunuri ale statului atribuite în folosinţă gratuită. Camerele agricole vor putea nominaliza câte un consilier pentru ministerele Agriculturii, Administraţiei şi Finanţelor.

Cristiana Sabău 

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.