Actualitate

Camere video pentru depistarea mașinilor de off-road care urcă în Munții Rodnei

Mașinile de teren care intră ilegal în habitatele alpine din Parcul Național Munții Rodnei reprezintă una dintre amenințările cu care se confruntă aria protejată, accesul autovehiculelor de off-road fiind posibil prin 20 de văi montane care ar urma să fie supravegheate video printr-un proiect finanțat cu bani europeni.

Informația apare în documentul justificativ care însoțește proiectul ”Implementarea măsurilor de management pentru conservarea speciilor și habitatelor de interes comunitar din Parcul Național, siturile Natura 2000 Munții Rodnei (ROSCI0125, ROSPA0085) și întărirea capacității administrative de gestionare a biodiversității”.

”Pătrunderea autovehiculelor off-road în habitatele alpine constituie o problemă majoră cu care se confruntă Parcul Național Munții Rodnei, iar din cauza accesului facil din cele 20 de văi montane, multe habitate alpine sunt fragmentate și supuse eroziunii solului ca urmare a pătrunderii necontrolate a acestor autovehicule.

Deranjul cauzat de accesul acestor autovehicule constituie o mare problemă pentru multe specii ce sunt sub semnul amenințării. În cadrul a numeroase întruniri cu factorii de interes, s-a concluzionat că soluția viabilă pentru a controla aceste practici care amenință grav biodiversitatea locală ar fi implementarea unui sistem de supraveghere video on-line care să asigure o imagine de ansamblu a zonelor vulnerabile”, se arată în documentul citat.

Sistemul ar urma să fie compus din camere video performante ce asigura o vizibilitate mare și care să fie amplasate pe creasta masivului. Alte camere video vor fi montate pe văile montane cu habitate vulnerabile.

În cazul unor activități ilegale (zgomot de armă semnalat de senzorii sonori, incendiile semnalate de senzorii în infraroșu și senzori de fum, pătrunderea autovehiculelor de off-road semnalate de senzorii optici și termali), semnalele vor fi transmise printr-un dispecerat la rangerii și personalului Administrației Parcului Național Munții Rodnei în timp real, astfel încât să poată acționa rapid și eficient atât rangerii, cât și autoritățile partenere.

În prezent, accesul auto este blocat prin bariere sau bolovani pentru ca șoferii să nu poată intra în habitatele vulnerabile, însă mulți găsesc soluții să treacă.

Sursa de finanțare a proiectului este Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, POIM/710/4/1/Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivului Specific (OS) 4.1 „Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosistemelor degradate”.

Proiectul se implementează în Parcul National Munții Rodnei și siturile Natura 2000 Munții Rodnei (ROSCI0125, ROSPA0085), respectiv pe o suprafață de 54.819 ha.

Măsurile active de conservare vizează întreaga suprafață, respectiv 54.819 ha. Poiectul contribuie la implementarea măsurilor de conservare ale speciilor și habitatelor de interes comunitar, aplicarea activităților de informare și conștientizare a comunităților locale și a vizitatorilor conform Planului de Management aprobat, delimitarea clară a limitelor în teren pentru siturile Natura 2000 (SCI, SPA), instruirea personalului în managementul ariilor protejate, crearea unei logistici adecvate pentru informare și conștientizare, crearea unui sistem de supraveghere, avertizare și intervenție în scopul prevenirii și combaterii braconajului și fragmentarii habitatelor cu autovehicule off-road, crearea unei baze informatice accesibile tuturor categoriilor de factori de interes (ghiduri de specii, îndrumare, atlase, compendii, materiale informative prevăzute în Planul de Management) care să contribuie la sprijinul comunităților locale în procesul de conservare participativa a biodiversității locale și la dezvoltarea sustenabila a comunităților limitrofe (proprietari, administratori de terenuri din ariaPNMR și siturile Natura 2000).

Sursa foto: Facebook

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.