Actualitate

”Camionul de Crăciun” a pornit la drum. Darurile ajung la peste 21.000 de copii din cinci judeţe

(FOTO) Peste 200 de voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social, împreună cu 60 de parteneri germani membri ai organizaţiei Die Johanniter-Unfall-Hilfe, au început joi dimineaţa distribuţia cadourilor din cele 21 de camioane de Crăciun. Maşinile au ajuns miercuri seara în România încărcate cu 21.195 de pachete pentru copiii din cinci judeţe ale Transilvaniei, respectiv dintr-un raion din Republica Moldova.

Joi dimineaţa, voluntarii s-au adunat în curtea unei firme de transport din Bistriţa şi s-au împărţit pe rute. Printre ei s-a numărat, ca de obicei, şi prof. univ. dr. Mircea Miclea de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, membru în boardul Tăşuleasa Social.

„Camionul de Crăciun trebuie înţeles exact aşa cum este, anume o acţiune de voluntariat prin care noi oferim un cadou, dar aşteptăm de la cei care primesc acest cadou să facă ceva pentru comunitatea lor. Prin urmare, nu este doar un cadou de dragul de a crea o bucurie, ci de a crea o deprindere de a-ţi păsa de comunitatea din care faci parte, aceea de a da ceea ce ai primit cumva, aşa că această acţiune care începe astăzi se termină anul viitor în 14 aprilie atunci când toţi cei care au primit cadouri vor planta un copac sau vor face ceva pentru comunitatea lor, vor curăţa un şanţ sau vor repara o şcoală. Vă reamintesc faptul că, anul acesta, am plantat 24.000 de puieţi într-o singură zi datorită acestei acţiuni. Adică cei care au primit cadouri au înţeles că, la rândul lor, trebuie să dea ceva înapoi comunităţii lor, drept pentru care au plantat 24.000 de copaci într-o zi. Noi sperăm ca, anul viitor, să plantăm şi mai mulţi sau să facem altceva în folosul comunităţii. Poţi să vorbeşti despre etică şi voluntariat, dar poţi să şi faci acest lucru. Eu cred că asta facem cu toţii: să învăţăm făcând, aşa că, pentru mine e o modalitate de a învăţa volutariatul făcându-l. Sper ca şi ceilalţi să facă la fel”, a spus prof. Miclea, fost ministru al Educaţiei.

„Pentru noi este a 15-a oară când facem Camionul de Crăciun. E şi cel mai mare. Aici sunt 20 de camioane, o să mai avem unul pentru Raionul Glodeni din Republica Moldova în luna ianuarie, aşa, de Crăciunul lor. Sunt tare bucuros pentru că putem merge exact la 21.191 de copii astăzi în cinci judeţe: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj şi Maramureş. Vom avea şi proiecte mai mici în judeţul Hunedoara sau Dâmboviţa. Au venit voluntari aproape din toată Europa. Majoritatea sunt din Germania, dar au venit şi din Olanda, şi din Anglia, din România. Învăţăm în fiecare zi să facem ceva nou, să facem ceva pozitiv, să mergem la toţi copiii, să nu folosim cuvinte ca ajutoare, amărâţi, nevoiaşi, ci să încercăm cu aceste cadouri să mişcăm fiecare comunitate, să se gândească la proiecte consistente de voluntariat pe care o să le facem toate la Ziua voluntarilor mici. Anul acesta au participat 13.000 de copii, părinţi, bunici, oameni din comunităţi, iar în 14 aprilie 2018 o facem din nou şi sperăm să participe tot atâţia. Cadourile sunt pentru familie. Este câte ceva pentru fiecare din casă, ca să zic aşa. Conţin alimente, dulciuri, multivitamine, obiecte cosmetice, material didactic pentru copii. Valoarea e de aproximativ 200 de lei a fiecăruia. Este standard, ne bucurăm că această acţiune face cumva şi o egalitate. Nimeni nu trebuie să se bată să ia un cadou mai mare. Sunt diferit colorate, dar la fel în principiu”, a spus Alin Uhlmann-Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Ca să vină în România, camioanele au străbătut peste 1500 de km.

„Această acţiune începe în Germania în luna noiembrie. Sunt adunate cadouri din toată Germania. Acolo sunt străbătuţi mii de km până când aceste cadouri se adună laolaltă. Trebuie găsite şi 21.000 de familii care vor să facă aceste cadouri şi să le trimită încoace. Pe urmă sunt 1500 de km străbătuţi până la Bistriţa, iar la noi acţiunea se întinde pe 300 de km din Bistriţa până în Sălaj. E o imensă logistică care se foloseşte aici. Din Germania sunt 60 de voluntari veniţi, noi suntem 200, dar azi, cu educatori, cu profesori, cu cei de la Poliţie, jandarmi, Pompieri, suntem 1.500 de oameni care punem umărul la această acţiune. Ne dorim să iasă bine”, a adăugat Alin Uhlmann-Uşeriu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.