”Poluarea cu plastic este una dintre cele mai mari provocări de mediu ale zilelor noastre, statisticile arată că în anul 2050 vor exista mai multe materiale de plastic în oceane decât pești. Pentru a schimba viitorul, trebuie să intervenim fiecare dintre noi. Indiferent dacă este o băutură răcoritoare îmbuteliată, o pungă de la supermarket sau pahar din plastic, plasticul de unică folosință a devenit înglobat în viața noastră de zi cu zi. Costul scăzut, comoditatea și ușurința acestor produse au revoluționat ambalajul bunurilor. Cu toate acestea, costul catastrofal de mediu al acestei comodități devine acum din ce în ce mai clar. Această situație se regăsește și în Bistrița. Este un moment bun să ne unim efortul și să colaborăm pentru a ne ajuta să schimbăm obiceiurile legate de produsele din plastic. Pentru a combate poluarea cu materiale plastice este nevoie să luăm atitudine și să gândim profund la modul în care putem reduce cantitativ, reutiliza și recicla, dar si să determinăm noi deprinderi”, se arată într-un comunicat al Primăriei Bistrița.
Campania se desfășoară în perioada 14 mai – 5 iunie. ”Scopul nostru declarat în 2018 este de a folosi Ziua Mondială a Mediului pentru a reduce cantitatea de plastic și a lua măsuri pentru a folosi cât mai puține obiecte de plastic de unică folosință! Avem nevoie de sprijinul dvs. pentru a face Ziua Mediului un succes! Acesta este îndemnul lansat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediul Înconjurător pentru Ziua Mondială a Mediului 2018. Luați măsuri pentru a combate poluarea cu plastic! Mii de acțiuni sunt pregătite în toată lumea”, informează municipalitatea
I. Concursul “Hai să scăpăm Bistrița de poluarea cu plastic!”
Concursul urmărește creșterea responsabilităților cu privire la protejarea mediului înconjurător, creșterea eficienței modului de colectare selective a deșeurilor, importanța reciclării deșeurilor, dar și reducerea utilizării ambalajelor din plastic, schimbarea unor deprinderi și încurajarea activităților de voluntariat.
Primăria Bistrița împreună cu SC Supercom SA organizează un concurs de colectare a PET-urilor în școlile din Bistrița. Concursul se va desfășura în perioada 14 mai 2018 – 5 iunie și va avea 2 componente:
– Colectarea deșeurilor tip ”PET” în școli;
– Idei practice de reducere a cantităților de deșeuri din plastic prin renunțarea la folosirea produselor de unică folosința gen: flacoane, plase, pungi, pahare, vesela și farfurii de unică folosință, etc. Vor fi trimise imagini care se vor posta pe pagina de facebook ”Bistrița renunță la plastic!”. Cele mai interesante idei vor fi selectate pentru promovarea bunelor practici, iar cea mai practică idee va fi premiată.
Pentru prima componentă a concursului se vor acorda 3 premii astfel: premiul I în valoare de 2.000 lei, premiul II în valoare de 1.500 lei, premiul III în valoare de 1.000 lei. Pentru a doua componentă se va acorda un premu special în valoare de 1.000 lei. Premierea se face în data de 5 iunie – Ziua Mondială a Mediului, în Parcul Municipal.
Regulamentul concursului se publică pe site-ul Primăriei Bistrița și pagina de facebook ”Bistrița renunță la plastic!”.
În perioada 14 mai – 5 iunie, la Centrul de Informare și Educație Ecologică ”Școala Verde” au loc cursuri de educație ecologică cu tema reducerii utilizării ambalajelor din plastic la care participă preșcolari și elevi din clasele primare.
II. Colectarea selectivă în zonele de case individuale
În cartierele de locuințe individuale se vor desfășura 2 acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor / lună. Programul de colectare va fi comunicat și prin fluturași distribuiți locuitorilor în funcție de zilele și zonele în care se desfășoară colectarea.
Cetățenii vor colecta materialele reciclabile în saci pe care îi vor preda în ziua stabilită pentru colectarea acestui tip de deșeu.
III. Colectarea selectivă în cartierele de locuințe colective
În perioada 14 mai-5 iunie, SC Supercom SA va curăța punctele gospodărești din zonele cu locuințe colective, va verifica modul în care sunt înscripționate containerele pentru colectarea selectivă a deșeurilor și se vor face modificările necesare, unde este cazul, astfel încât pentru colectare să fie disponibile containerele pentru: hârtie-carton – capac albastru, plastic și metal – capac galben, sticlă – capac verde, gunoiul menajer – culoare gri/negru.
Orice persoană din asociație este rugată să semnaleze nerespectarea regulilor de colectare selectivă a deșeurilor și cele de curățenie. Telefonul cetățeanului 0800 0800 33 poate fi apelat gratuit pentru a semnala astfel de fapte.
Reprezentanții Serviciului salubrizare din cadrul primăriei și reprezentanți ai SC Supercom SA vor monitoriza timp de o lună modul de gestionare a punctelor de colectare a deșeurilor și vor aduce la cunoștință publică punctele în care colectarea se face corect, dar și cele în care nu sunt respectate regulile de colectare.
Asociația de proprietari care realizează cel mai corect colectarea selectivă va fi recompensată cu un premiu special în valoare de 2.000 lei.
iar transformati copii in gunoieri ???
ptr asta i si platiti ??
Orice actiune facuta pentru protejarea mediului,prevenirea poluarii si pentru sanatatea populatiei este binevenita.Nu vreau sa fiu Gica contra,dar prea multe actiuni sunt facute doar de imagine,pentru sifonarea banului public sau marcarea unui eveniment . Daca iubiti asa mult curatenia,natura ,colectarea selectiva de ce nu faceti asta zilnic? Sunt aproape doi ani de cand ati inchis containerele destinate colectarii PET-urilor,cartonului si sticlei si adunati la gramada.Curatenia nu se face doar la pasti,craciun sau de Ziua Mediului,ea se face si mai ales se pastreaza ZILNIC .
PAREREA MEA!
Oricum astia nu vor sa inteleaga, deseurile de carton, plastic, ar trebui adunate mai des. Gunoiul menajer este putin daca sortezi gunoiul. Cel mai mult se aduna din cartoane, plastic, sticla etc. Daca ei colecteaza odata sau de doua ori pe luna nu rezolva nimic.
Deci sa intelegem ca containerele îngropate sunt funcționale? De exemplu la plastic se pot pune si sticlele de la detergenți sampoane si altele. Cutiile de plastic de la diferite produse alimentare spălate? Aici tb exemplificat mai mult. Și cine curăță iarba din jurul containereleor? Ca in unele locuri e cat ele de înaltă de iti este frica sa ajungi la ele. Chiar costa atât de mult niste afișe lipite la scările de bloc cu exemple ? Asteptam lămuriri. Multumim.
Noi colectam selectiv..dar acuma toate se arunca la un loc..nici asta nu e ok..
Abia astept sa se gaseasca o solutie..eficienta..si nu politica..pana atunci tot noi platim amenzile de La mediu..
A mai aparut o idee.. poate cineva mai pune de un ”doctorat” – se poarta!
Din pacate nu se concretizeaza nimic nici in acest domeniu/al colectarii deseurilor reciclabile(si profitabile). Nu reusim sa facem curatenie, este multa incompetenta, prostie, dezinteres, sau efectiv nu se vrea.
Ideea mai veche cu colectarea selectiva in saci, cu ridicare lunara a picat, ca toate celelalte. Cu toate acestea se pare ca cineva mai ridica sacii cu materiale reciclabile lasate langa pubelele cu menajer de unii constiinciosi, fara sa lase saci gol la schimb. E posibil sa fie intreprinzatori care sa profite de degringolada existenta si in acest domeniu(oricum iese un ban din asta). Din pacate nimeni nu mai stie nimic, nu mai poti afla nimic clar, e degringolada totala!. Agentia de mediu este praf…iau doar salarii!
Nu mai reusim sa ne revenim de le pamant, cand am cazut imendiat dupa criza economica!!! Macar de am constientiza aceasta…